fredag 17 februari 2012

Från pulver till gryn via rågkorn

Jag är jättedålig på frukost. J-Ä-T-T-E-D-Å-L-I-G. Kanske är det till och med så att jag drar skam över hela släktet matbloggare när jag erkänner att jag länge, alltså i ÅR, ”åt” en Nutrilettshake varje vardagsmorgon. Nu när jag ser tillbaka på det så är jag ba': ”?” Kunde lika gärna druckit ett glas vatten, det är gratis och det får man inte kväljningar av. Den där "choklad"smaken, fy fan. Till dess försvar kan jag säga att det går fort, har lång hållbarhet och att det antagligen är bättre än att inte äta något alls.

Nu har jag avancerat: 1 skiva rågbröd med hela korn med smör. Ner i en liten påse och avnjuts tillsammans med dagens första kopp automatkaffe vid skrivbordet på jobbet. Efter tjugo minuters cyklande har jag jobbat upp en form av aptit, så det smakar inte dumt alls. Blev tipsad om smoothie av Plommonet, och det är väl inte helt omöjligt att jag lägger in den högre frukostväxeln så småningom.

På helgen däremot är det andra vanor. Ett tag åt vi fruktsallad varje lördag och söndag, till havrefras och naturell yoghurt. Det är gott det! Men jag har så svårt att hålla mig borta från havregrynsgröt, det kan i många avseende vara det bästa. Jag kan äta det som frukost, men även lunch och ibland har det blivit gröt till middag. Sällan på samma dag dock.

Här är senaste gröt-upplevelsen. Havregrynsgröt med blåbär, kardemumma och linfrön. Och för att öka på mättnadsfaktorn, toppas gröten med banan.

Blåbärsgröt med kardemumma

1 port

1 dl havregryn
2 dl vatten
1/2 krm salt
2 krm kardemumma
1 msk linfrön
1 dl blåbär
1/2 banan

Gör så här
Blanda gryn, salt, vatten, kardemumma och linfrön i en liten kastrull. Låt koka upp och sjud i 2 minuter, rör om då och då. Häll i blåbären, rör runt så att en del av bären mosas. Låt sjuda i en minuter. Toppa med en skivad halv banan och mjölk.


Jag gillar även ägg och bacon. Och mackor. Och färskpressad juice. Och kokt ägg med kaviar. Dock har vi sällan framförhållning nog att variera och utöka vår frukostrepertoar. Det kanske ändå kan vara en idé för mig att kolla in Månadens Sötsak som är just frukost? Blåbärsgröten får bli mitt bidrag.

Helgen i antågande, det är gôtt det! Idag blir det till att ta det lite lugna puckar på hemmaplan, för på lördag blir det ut att socialisera, äta ute, underhållas och dricka dryckespaket. Hade jag inte vetat att jag skulle med, hade jag varit avundsjuk.

11 kommentarer:

  1. Mmmm, länge leve havregrynsgröten! Äter havregrynsgröt till frukost flera dagar i veckan. Brukar tärna ett äpple och koka nån minut innan jag rör i fiberhavregryn, linfrön, solrosfrön, salt och alternerar sen med kokosflingor, havrekärnor, hempafrön, dinkelflingor och diverse nötter. Toppar med blåbär vid servering och en skvätt hasselnötsmjölk eller rör i någon msk kokosmjölk på slutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde bli bättre på att variera min gröt, jag ser ju att det huuur många sätt som helst. Tack för tips!

      Radera
  2. Tänk vad olika man är ändå! Jag älskar frukost, tycker det bara är så gott!!
    Blåbärsgröt, det var nåt jag fick när jag var liten, vilken nostalgitripp:-)

    Ha en härlig fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar frukost, när det finns massa massa tid. Ha en bra dag du med!

      Radera
  3. Jag måste erkänna att mina vardagsfrukostvanor inte heller är lysande. Problemet är att jag liksom måste börja om med min mage varje morgon, och då måste jag börja med något lätt, som bara en skål naturell yoghurt med honung eller ett äpple. På helgerna när man sover längre eller kan vänta längre med att äta blir det ofta ägg (kokotter, pocherade, stekta, scrambled) eller ibland pannkakor, full English eller liknande, tur att man har mer tid då. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får prioritera lite, på veckan sover jag hellre lite längre. Och som du säger, är man uppe en stund får man ju mer frukostaptit. Tur att det är helg snart så vi kan ära frulle!

      Radera
  4. Älskar frukost. Ä-L-S-K-A-R. Det har svängt hejvilt hos mig ett tag nu, men nu är det mest smoothies och mackor. Bakar gärna bröd till helgen, så att det får långjäsa under natten och sen har jag i princip nybakt bröd av sig själv på morgonen... oerhört smidigt! Men gröt, det var länge sen nu. Ann-Louise provade ju gröt på "steel-cut oats" (tror det blev havrekross på svenska) som jag har tänkt att pröva ett tag nu... til helgen kanske? :)

    Annars är jag nog som lyckligast när det är en bra hotellfrukost som bjuds. Stort utbud av allsköns grejer och gott om tid att äta dem, så är jag ett väldigt lyckligt (och mätt!) Plommon. :)


    ... och om inte jag skulle ut och äta med Ma&Pa på måndag, hade jag också varit avundsjuk. Äh, jag är nog lite avundsjuk ändå. ;P

    SvaraRadera
  5. Men jag älskar ju frukost, egentligen. Finns det tid och goa grejer, då kan inget stoppa mig! Som när man är på hotell som du säger... mm-mm-mm.
    Vad trevligt att gå ut med ma och pa, hoppas vi får höra om det snart. Och du, har det så nice ikväll!

    SvaraRadera
  6. Blåbär och kardemummagröt har jag aldrig testat, spännande! Ser gott ut...

    Sv: Tack fina du för mailet, då får jag spana in deras FB-sida. Önskar dig en mycket trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa att "pimpa" den vanliga gröten, mycket gott!

      Radera
  7. Detta var väl ett finfint bidrag! Säger hon som till vardags bara hinner få ï sig lite keso med frukt på morgonen. Visst älskar jag frukost och vill kunna sitta länge och njuta av mycket, men de morgnarna är mer lätträknade än kesodagarna...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails