onsdag 29 februari 2012

A blast from the past

Nu börjar det närma sig självaste tacodag.. hrm fredagen. Jag har alltid gillat konceptet med tacos, och skäms inte för att säga att jag gärna äter svensk tex mex. Och det är väl ett grymt alternativ till myskvällsmat á la köpepizza?

Jag har nog alltid haft en thing för tacos. Ända sedan det dök upp första gången i köket på Den Stora Ön i Väst. Fick 12-åriga Kim välja vad vi skulle äta, ja då kunde man lita på att det blev tacos. Det gick även så långt att när det var dags att önska sig något vid födelsedagar, konfirmation och julklappar, ja då bestämde jag mig för att börja samla på Saga Forms TexMex-servis. Fattar ni nu hur långt nere i tacos-träsket jag var?

När jag vid 16 års ålder flyttande hemifrån, då skydde jag den där servisen som pesten. Lika snygg som jag tyckte den var först, lika ful tyckte jag den var då. Jag tyckte väl att jag hade vuxit ifrån den och att det var dags att skaffa sig en mogen smak. Den fick helt enkelt stanna hemma på mammas och pappas vind. Där har den legat och bokstavligt talat samlat damm fram tills att min föräldrar förra året bestämde sig för att rensa på vinden. Mamma ringde och frågade om jag ville ha TexMex-servisen, men eftersom jag hade minnen om dess avskyvärdhet tyckte jag att den kunde de ge bort till någon stackare, alternativ slänga.

Det var Michael som hejdade mig, och tyckte att vi kunde väl i alla fall titta på den. Motvilligt gick jag med på det. Och återigen föll jag för den, ungefär 15 år senare. Gammal kärlek rostar aldrig? Lagringen hade gjort servisen kitschig och 90-tals retro. Den fick helt enkelt följa med hem. Bra jobbat där Michael! Jag säger fortfarande inte att jag tycker den är snygg, men den är kul. Och "charmig".

Sist vi bjöd hem mamma, pappa och syrran, då var det givetvis mexikanskt som serverades. För att få njuta av de härliga skålarna, glasen och tallrikarna. För att inte tala om skedarna och gafflarna! Se bara! Känner ni igen dem?




Det serverades dock inte vanlig tacos, utan mer åt vad jag vill tro är äkta tex mex. Fisk kryddad med chili, spiskummin och koriander, Margarita, svarta bönor, vitkål, mangosalsa med tequila, guacamole och en salsa på tomatillos.

Salsa Verde
500 g tomatillos
ett gäng jalapeños (smaka dig fram)
1 liten silverlök
1 vitlöksklyfta
2 dl färsk koriander
salt

Gör så här
Mixa samtliga ingredienser, pröva dig fram till rätt styrka med jalapeños. Smaka av med salt.


Det blir en syrlig, stark och smakrik sås. Ett alldeles utmärkt alternativ till en vanlig tomatsalsa, och visst är det alltid kul att variera sig lite? Tomatillos är, vad jag kan utläsa, ingen tomat egentligen utan mer besläktad med krusbär. Den ser lite ut som en physalis med sitt spröda hölje, och under höljet döljer sig en grön liten tomatliknande sak. Smakar lite syrligt och nästan pepprigt och används i det mexikanska köket. Jag tror det kan vara svårt att få tag på färska tomatillos i Sverige, något som vet bättre? Jag köpte konserverade på Extreme Food här i Göteborg.

Undrar om det var mitt undermedvetna som fick mig att rulla vietnamesiska vårrullar förra veckan? Inte så konstigt i så fall, för på lördag åker jag nämligen till ovan nämnda land. Företaget jag jobbar på har ett kontor i Haiphong, som ligger en bit utanför Hanoi, och jag ska fara dit för att försöka lära dem det som anses vara min specialitet. Spännande på många sätt och vis!

Det slog mig faktiskt inte förrän biljetten var bokad, att jag precis hade lagat vietnamesisk mat. Jag ser fram emot att få stifta en djupare bekantskap med (mat-)landet Vietnam. Tjänsteresa förvisso, men äta bör man ju ändå. (Vilken tur man har som har skaffat sig mat som hobby, och inte typ frimärkssamling eller fågelkonservering. Jag menar att äter gör man ju överallt, värre är det med fågeluppstoppning.)

Ni som har varit i landet, något speciellt i mat eller dryckesväg jag bara måste testa?

23 kommentarer:

  1. Tyvärr inte, men därför ser vi också lite extra fram mot en rapport från ditt besök där. För det blir väl en rapport?
    Servisen minns vi väldigt väl, tänk vad vissa saker kan stå och gona till sej fint på en vind!

    SvaraRadera
  2. Servisen åhhh minns och delar av den använder vi än idag! ;)

    Salsa verden ser jättegod ut!

    Har vänner som varit i Vietnam, de älskade maten och gästvänligheten!

    Ser fram emot en utförlig rapport sen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Fler som diggar den!
      "De älskade maten" låter som ljuv musik i mina öron.

      Radera
  3. Ha ha... Tacoträsket verkar vara värre än kvicksilver att sjunka ned i... Jag har väl egentligen inget emot tacos. Jag vill bara inte ha det till middag vaaarje fredag. Men det finns ju en mängd olika varianter av "tacos-rätter" och jag är ju inte den som tackar nej till att sippa på en margarita :-)
    Har tyvärr inte besökt Vietnam och kan egentligen inte säga vad som skiljer vietnamesisk mat från annan asiatisk.
    Ska bli kul läsning om vad du testar för mat. Jag kommer garanterat dregla...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, det är kanske margaritan som gör det?
      Jag är också intresserad av att se hur vietnamesiska maten skiljer sig från tex den thailändska... återkommer!

      Radera
  4. Du var sjuk men du verkar ha hämtat dig bra....:)

    SvaraRadera
  5. Jag gillar kaktusskeden, den var annorlunda och cool. Vad kul att du ska ut och resa, jag kan inte få klämma in mig i ditt handbagage kanske? Ser fram emot en reseberättlse när du kommer hem:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den sjysst!
      Lovar en utförlig rapport.

      Radera
  6. Åh, vilka minnen alltså. De där tacotallrikarna. Säg det inte till din servis, men min åkte i soporna när jag flyttade hemifrån. Höhö.

    Låter spännande med Vietnam, mina Asienkunskaper sträcker sig dock bara till Hongkong så några tips kan jag tyvärr inte bidra med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra ändå att jag inte var den enda som köpte servisen när det begav sig.

      Radera
  7. Det låter ju som en riktigt god tex mex middag ni bjöd på! Och en sådan tjänsteresa förresten, det kan man kalla duga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott vare och spännande resa blir det!

      Radera
  8. Haha, den kaktusgaffeln skojar man inte bort! ;-) Klockren ju!

    Och salsan måste jag bara testa. Lyckliga du som ska till Vietnam, det står högt på min lista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur? Fulsnygg i ordboken och du har kaktusgaffeln.
      Rapport om Vietnam coming up!

      Radera
  9. I'm not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll chеcκ back lаtеr and see if the problem still еxists.


    http://drupaldеvelopers.net/members/cctvsеcuritypros
    Here is my web site back pain relief

    SvaraRadera
  10. Hellο! I've been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the good work!

    http://bigcontact.com/cctvsecuritypros
    Feel free to visit my homepage : http://bigcontact.com

    SvaraRadera
  11. Woω, this piece of ωritіng is fastidious, my younger sister
    is anаlyzing these things, thus I am going to convey her.


    http://terrуusedbuckettrucks.xanga.сom/753007477/quіck-faсts-about-used-bucket-trucks/
    Here is my blog post - Commercial Trucks For Sale

    SvaraRadera
  12. Thanks for any other fantastic рost. Wherе elsе could аnyboԁy get that typе of іnformation in such a peгfeсt means of ωriting?
    I havе a presentatiοn subsequent week, and I
    аm on the looκ for ѕuch informatіon.


    Here iѕ my ωeblog :: http://www.biggreeneggmanual.com/how-to-clean-your-big-green-egg-grill-a-quick-guide
    Stop by my blog post ... beef ribs

    SvaraRadera
  13. I'm not sure exactly why but this website is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check bacκ latеr аnd sеe if
    the problеm still exists.

    http://www.dfw-taxicab.com/2011/09/why-you-nееԁ-a-taxі-service-in-irving-tx/
    Here is my blog post : cab service irving

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Kommenterar sällan något, men vill säga att det går utmärkt att dra upp tomatillos från frö. Jag har massor i trädgården i år. Zon 1 och härlig sommar, men det går säkert bra inne också.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails