söndag 22 april 2012

Halv åtta hos Kim V

Vilken helg! Pust. Jag gillar att ha fullt upp, men jag gillar också att bara chilla i soffan. Så det är vad som står på schemat några timmar idag, någon timme ikväll, en kvart nu innan jag ska gå och lägga mig. London var underbart men kort. Käkade Pork belly på SOS som var förträfflig. Drack alldeles för mycket vin och sov därmed dåligt. Det var en trevlig middag, jag blir alltid lite till mig i trasorna när jag får träffa helt okända människor. Bodde på lyxigt hotell där inredningen fick en att bli snurrig.

Flyget hem gick i tid, och jag var hemma strax efter 13. Då satte jag min Boeuf på långkok, vilket blev dagens bästa drag. 19.30 ringde det på dörren, halv åtta-mobben var redo för en kväll i Frankrike! Den här menyn, på digital fotoram (fick lägga ner min första idé som var hologram à la Tupac), mötte mina gäster.


Jag reserverar mig för stav- och syftningsfel. Skyller allt på google translate.

Vi startade traditionsenligt med en fördrink, denna gång en French 75. Drinken är uppkallad efter ett franskt vapen, så jag gissar att ett par glas av den drinken kan bli rena döden. God och fräsch!

French 75
2 glas

4 cl gin
3 cl färskpressad citronjuice
3 cl sockerlag
is
2 dl mousserande vin

Gör så här
Skaka gin, citron, sockerlag och is. Sila ner i glas och toppa med mousserande vin.


Till drinken: baguette (givetvis) och tapenade på svarta oliver, kapris och med en hint av kakao(!).


Förrätten, ett recept som jag sett på många bloggar och dreglat över, men aldrig kommit mig för att göra förrän nu. Varm brietårta. Skär av locket av en brie, strö över nötter och torkad frukt. Jag hade pinjenötter, valnötter, cashewnöt, hasselnötter och torkade fikon. Ringla över flytande honung och grädda i 200 grader i drygt 10 minuter. Lent och mjukt och alldeles underbart. Till osten serverades ett frökex av fyra sorters frön/kärnor.



Så till huvudnumret: kvällens bästa om du frågar mig. Boeuf bourguignon. Jag körde på ett beprövat recept som du hittar här. Jag lät grytan koka i dryga fem timmar, och jesuskristusheligamaria så gott det blev! Jag undrar om inte BB är min all time favoriträtt faktiskt.

Till Emma gjorde jag en liknande gryta, men med tzaybitar. Dessa ska inte långkokas tycker jag, då de lätt blir svampiga. Jag hade i lite av en färdig cajun/whiskeymarinad för att få till den rökiga smaken från bacon, och rundade av grytan med lite grädde.

Smördegsbakad potatis och bacon/purjolöks-lindade haricot verts till grytan blev en fin helhet. Potatisbakelserna har jag sett både hos Amy och hos Matsafari.

Smördegsbakad potatis
1 rulle färdigkavlad smördeg
6 stora potatisar
2 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost

Gör så här

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt svalna och pressa den. Skiva purjo och fräs mjuk i smör tillsammans med vitlök. Rulla ut smördegen på en skärbräda, fördela potatis och lök över hela. Salta och peppra, och strö över ost. Rulla ihop och skär i tio lika stora delar. Grädda i 200 grader, i ungefär 20 minuter. Degen ska ha fluffat till sig och fått lite färg.


Så till efterrätten. Choklad på choklad på choklad på choklad - det kan ju bara bli bra. Mousse däremot, det kan bli både bra och dåligt. Det fick jag erfara vid bakningen av den här tårtan. Receptet hittade jag hos Allt om mat, men bestämde mig för att skona vegetarianen från gelatin. Istället frös jag in tårtan och tinade den lagom till slukning. Så här gjorde jag tårtan, som blev fantastiskt god trots vissa texturbekymmer.

Trippel chokladmoussetårta
botten
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

mousse
3 x 100 gram choklad (vit, mjölk och mörk)
3 x 2 små äggulor
3 x 2 dl grädde

Gör så här
Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en normalstor smord form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka tio minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten. Låt svalna.

Så till moussen: Jag kan inte garantera ett felfritt resultat, men så här tyckte jag gav bäst konsistens. Hacka chokladen och blanda med äggulor och lite av grädden i en mindre kastrull. Värm på väldigt försiktigt och rör tills chokladen smält. Låt svalna lite. Vispa grädden fluffig och vänd ner chokladkrämen. Stjälp ner över kakbotten och ställ låt stå i frysen en halvtimme innan du häller på nästa mousse. Frys tårtan till den är helt stelnad. En timme innan servering tinar du den i rumstemperatur. Servera med färska bär.


Vi lät maten smälta, innan vi drog fram dansmattorna till PS2. Det var roligare än vad jag kom ihåg, men även svettigare. Lite sura uppstötningar från middagen var ofrånkomliga... Runt ett-snåret rullade deltagarna hem, och jag gick och lade mig. Mätt och väldigt väldigt nöjd. Och vet ni vad det bästa är? Nu kan jag bara luta mig tillbaka och enjoy the ride. Näst på tur är Emma, och det ryktas om att hon låtit sig inspireras av sin NYC-resa...

14 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk meny! Jag är grymt imponerad att du hann göra allt det där :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade förberett efterrätten som tur var, annars hade det varit panik.

      Radera
  2. Era halvåtta middagar alltså, love them! Gillar tzaygrytan, kan du inte lägga upp receptet? Hint av kakao i tapenade lät mycket spännande, det receptet vill jag också ha!

    Låter som ni hade en mycket trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Me too! Ja, det kan jag göra framöver, den blev god om än lite "skarp" i smaken. Tapenaden var bara "vanlig" tapenade med lite kakao i.

      Radera
  3. Vilken härlig meny! Har heller inte testat britårtan ännu, men väl brie med rosmarin och honung i små ugnsbakade paket. :)

    Drinken låter lovande och BB är galet gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, de där paketen låter inte dumma de heller.

      BB kan vara det bästa jag vet!

      Radera
  4. Himmel vilken meny, vilket jobb och så mycket gott! Någon variant av varm brietårta är jag också jättesugen på att göra.

    BB är en favorit för mig också. Långkok när det är som allra bäst.

    Jag skulle gärna ingå i den där mobben :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får ta och skapa en egen mobb och också köra halv-åtta, det är superkul (och gott!).

      Radera
  5. Wow! Fasen era halv 8 hos mig middagar är grymma! Vilken god meny du bjöd på. Jag vill också komma hem till dig på middag...

    SvaraRadera
  6. Jag vill också äta halv åtta hos dig!

    SvaraRadera
  7. Det var riktigt gott kan jag lova! Kram Emma

    SvaraRadera
  8. Vilken grym meny! Allt låter vansinnigt gott. Gjorde en variant på tårtan till min sons födelsedag, riktigt gott. Kakao i tapenaden måste jag ju bara testa, låter spännande.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails