Jag startade den här bloggen som en bakblogg. Jag var väldigt inställd på att kakor och dylikt var min grej. Nu är det väl så att kakor är en av grejerna. Matlagningen har tagit en större plats än jag faktiskt väntat mig. Det finns en annan typ av frihet i matlagning än i bakning tycker jag.
Men man ska inte underskatta kakor och sötsaker som sysselsättning, nej nej. Bästa terapin är ju antingen att skära rotfrukter i små tärningar eller att baka småkakor. Om jag behöver terapi? Jodå, gör vi inte alla det ibland? Och man kan baka många många småkakor för de pengar en terapeut skulle kosta i timmen. Och hos terapeuten får man väl på sin höjd en kopp kaffe och en torr köpekaka. Lägg ihop ett och ett och du fattar vad jag hellre lägger mina pengar på.
Men man ska inte underskatta kakor och sötsaker som sysselsättning, nej nej. Bästa terapin är ju antingen att skära rotfrukter i små tärningar eller att baka småkakor. Om jag behöver terapi? Jodå, gör vi inte alla det ibland? Och man kan baka många många småkakor för de pengar en terapeut skulle kosta i timmen. Och hos terapeuten får man väl på sin höjd en kopp kaffe och en torr köpekaka. Lägg ihop ett och ett och du fattar vad jag hellre lägger mina pengar på.
Idag har jag bjudit mina numera före detta arbetskamrater på kakkalas. Mina bästa kolasnittar, chokladsnittar med extra mycket choklad och den här nykomlingen:
Sega citron- och kardemummakakor
en jävla massa, kanske 60 st
7 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
4 dl socker
1 ägg
rivet skal av en citron
4 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
4 dl socker
1 ägg
rivet skal av en citron
4 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser. Vispa smör och socker ljust. Tillsätt ägget, vispa väl. Blanda ner citronskal, saften, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. Lägg bollarna på bakplåtspappersklädd plåt, lämna utrymme mellan bollarna. Platta till dem en aning, pudra lite extra kardemumma över och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 8-10 minuter. Grundreceptet hittade jag hos Tove, men adderade kardemumman på eget bevåg.
Blanda alla torra ingredienser. Vispa smör och socker ljust. Tillsätt ägget, vispa väl. Blanda ner citronskal, saften, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. Lägg bollarna på bakplåtspappersklädd plåt, lämna utrymme mellan bollarna. Platta till dem en aning, pudra lite extra kardemumma över och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 8-10 minuter. Grundreceptet hittade jag hos Tove, men adderade kardemumman på eget bevåg.
Att stå upp och få skära, knåda och snabbt få ett färdigt resultat är det perfekta botemedlet för en seg hjärna som har suttit framför datorn i alldeles för många timmar. Dessutom älskar jag att jag själv får bestämma exakt hur min egna blogg ska se ut, vad som ska publiceras och när. Min egna micromakt! ;)
SvaraRaderaPrecis så är det!
RaderaLåter farligt goda. Jag har hållt på ett recept på lemonbars allt för länge och där skulle det också vara kardemumma i. tror inte jag har testat det i kakor tillsammans med citron förut, men säger du att det är gott så är det så. Nu är jag ett riktigt småkakemonster så dessa bokmärks.
SvaraRaderaVisst är det bättre än traditionell terapi att stå i köket. Allra helst att få fixa en hel dag inför en fest och sedan bara släppa allt när folk börjar äta och väl festen är igång.
Har inte heller testat innan, men det visade sig bli fint! Som meditation är det, att fixa och dona.
RaderaAlltså- citron och kardemumma är ju galet gott, nom nom nom!
SvaraRaderaOm nom nom nom.
RaderaDu har så rätt så vad gäller köksterapi, där kan man snacka om tillfälle att få ur sig både det ena och det andra:)
SvaraRaderaCitronkakor gjorde vi (läs Anki) av den mjuka sorten för ett tag sedan och de försvann farligt snabbt. Allt med citron i samlar vi på oss och så även dessa, tackar!
Citron ÄR grymt, både i mat och bakning.
RaderaHåller med dig både när det gäller att matlagning ger mer utrymme att freestyla och att det är terapeutiskt. Jag "försvinner" lite grand när jag håller på i köket. En skön känsla.
SvaraRaderaJag får aldrig "sug" efter kakor men blir jag bjuden tar jag gärna en. De här kakorna skulle jag nog ta flera av!
Trevlig Valborg!
Man är i nuet på ett annat sätt än annars tycker jag.
RaderaTrevlig Valborg på dig!
Många av oss har den vägen vandrat.... ;) startade också som bakblogg men insåg snabbt att då hade jag och familjen sett ut som bollar om jag fortsatt ;) så nu blir det en hel del matlagning också och tur är väl det!
SvaraRaderaDetta låter mycket gott, citron och kardemumma... har aldrig själv bakat kombinationen men hey, nu är det dax!
Du har så rätt, alla behöver vi terapi minsann. Är så glad att jag fann din blogg, den är härlig och så underbar :) Stor kram vännen!
Ja precis, mat ska man ju ändå äta varje dag, till skillnad mot tårtor och kakor...
RaderaTack för de fina orden! KRAM
Kan verkligen hålla med om att det är lite terapi att baka småkakor. Och ännu gott för själen att äta dem!:)
SvaraRaderaPrecis, två flugor i en smäll!
RaderaVisst är det roligt hur våra bloggar utvecklas. Min skulle mest vara en sida med mina favoritrecept dit jag kunde länka så jag slapp skriva ner recept vänner bad om... :)
SvaraRaderaCitron och kardemumma låter som en toppenkombination och jag är verkligen svag för sega kakor.