torsdag 29 december 2011

Jag och Henrik Fexeus

Jag är lite av en tankeläsare, så jag tror jag vet vad ni alla tänker på i detta nu. Nyårsmenyer. Har jag rätt? Eller har ni kanske funderat klart?

Imorgon åker vi upp till Strömstad för att under helgen husera i ett sommarställe. Hemskt trevligt ska det bli! Raggsockorna och tequilan ska packas ner. Och en massa mat förstås. Italiensk nyårsmeny säger ryktet. Stay tuned...

Jag lovade ju er ett recept från vårt julbord. Bästa rätten om du frågar mig. Jag har bloggat om den förr, för ganska precis ett år sedan, men det tåls att pushas för igen. Här kommer den: rätten som gör sig bra som förrätt tillsammans med lite grönt, på en buffé (jul eller inte) och till en krämig rotfruktsgratäng.

Gravad oxfilé
500 gram oxfilé
1/2 dl socker
1/2 dl salt
1 msk nykrossad svartpeppar
4 msk finhackad lök
1 tsk basilika
1 msk matolja

sås:
1 msk vit vinäger
1 msk senap
2 msk socker
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl rapsolja
1/2 tsk riven pepparrot
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök

Gör så här

Blanda kryddorna med löken och rör i oljan. Bred blandningen på filén och lägg den i dubbla plastpåsar. Låt ligga i kylen i 2-3 dygn, vänd filén 2 gånger per dygn. Skiva mycket tunt och servera med såsen.

Såsen: blanda alla ingredienser utom oljan, persiljan och gräslöken. Tillsätt oljan i fin stråle under omrörning. Blanda till sist i persiljan och gräslöken.

 Pappa in action


Ja, det kräver lite tid och förberedelser. Men oh, så gott. Jag tänker mig att den även kan serveras med lite parmesan och ruccola. Eller en krispig sallad på vårlök med en hint av tryffel?

Ha nu ett fint nyår, ät gott oavsett om det blir storlagen fest eller mysig hemmakväll. Drick champagnen innan ni är sliriga. Ge ett orimligt nyårslöfte som vi kan bryta lagom till trettonhelgen. Håll avstånd från fyrverkerier och var snälla mot varandra. Hälsar (moral-)tanten.

Puss och kram!

12 kommentarer:

  1. Nyårsmenyn är kirrad för vår del!

    Vet inte om jag vågar skriva här men de senaste åren har vi direkt efter tolvslaget somnat (något år tom innan!) Så är det när man har smått och går upp tidigt i ottan ;)

    I år ska vi försöka hålla oss vakna till åtminstone tio över tolv! Stor kram och önskar er en riktigt fin nyårsaftonskväll!

    SvaraRadera
  2. Tequila?! Oj, oj, det låter lovande. Ja, detta vill man ju inte missa!

    Ha en riktigt fin helg!

    SvaraRadera
  3. sv: gott nytt på er också! hoppas vi ses snart, januari blir bra mycket lugnare än december var... :D kram!

    SvaraRadera
  4. Trevligt, trevligt hoppas jag ni får det. Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  5. Vi ska absolut göra vårt bästa för att följa dina fina nyårsråd:) Menyn planerad sedan länge, catering låter väl bra (bättre än hämtmat!)?

    Hoppas du får en riktigt härlig nyårsafton
    och ett Gott Nytt år till dej.

    SvaraRadera
  6. tequila? men oj oj, då blir det nog du som får se upp mest tror jag!

    men tack för dina fina nyårsråd, ska absolut ta dem i beaktning inför morgondagen. själv är jag efterrättsansvarig så jag vet inte alls vad som väntas i resten av menyn... jag är nöjd bara det inte är pannkaka eller blodpudding.

    ja, vi har ju fått ett eget lager157 i sågmyra, så vi behöver inte åka ända till gällstad för att fika längre, haha ;)

    SvaraRadera
  7. Åh, visst letas det nyårsmenyer nu, det har du så rätt i ;) Gott nytt år, ha ett härligt nyår imorgon :D

    SvaraRadera
  8. Gott nytt år, kära Russin! Hoppas att vi ses mer under 2012!

    SvaraRadera
  9. Bästa Russinet, jag har återfått mitt internet så skål och god fortsättning! Hoppas nyårsafton blir precis som du önskat!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Bokmärker receptet direkt.
    Äta italienskt, i raggsockor och shota tequila kan väl inte bli annat än toppen?! Hoppas ni hade ett toppefirande. Gott nytt år!

    SvaraRadera
  11. Gravad oxfilé alltså? Hmm. Gravat är gott, så någon gång kommer det här säkert hända i mitt kök också! Har du provat att göra det på annat än nötkött någon gång?

    Annars undrar jag lite över grönkålspatén - tror du att de kan göras i förväg och frysas, eller blir det inge bra när de tinar sen då?

    Hoppas det inte blev för mycekt tequila i raggsockarna! Gott nytt år och god fortsättning! :)

    SvaraRadera
  12. Oj, så gott det både låter och ser ut! Bokmärker på studs.

    Hoppas ni hade en finfin nyår, men du låter ju så - trots tequilan (dåliga erfarenheter för egen del). God fortsättning!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails