torsdag 8 december 2011

Halv åtta hos Emma IV

Men hörreni, jag har ju inte berättat om Emmas halvåtta-middag?! Den kommer vi sent att glömma, för hon hade verkligen tänkt på allt. Men först och främst vill jag utfärda en liten varning, för innehållet i det här inlägget är barnförbjudet. Så är ni under 18, sluta läsa här, jag vill inte ha moralpaniksmonster efter mig.

Emma hade valt en förträffligt tema, nämligen: Sexig höst. Jepp, vi hade alltså en helkväll framför oss, det utlovades både sexquiz och trattkantareller.


Fördrinken som serverades innehåll bland annat vodka, apelsin- och mangolikör och apelsin- och tranbärsjuice. Jag är osäker, men visst bör det vara en Sex on the Beach? Gott vare!


Till förrätt fick vi varsin crepe fylld med gräddkokta trattkantareller och gratinerade med parmesanost. Riktigt krämig och god - varför gör jag inte crepe oftare? Den serverades med en liten sallad.


Huvudrätten var den jag såg fram emot allra mest: Planka med halloumi, kantareller, sockerärtor, mos och hemmagjord bearnaisesås! Den uppfyllde sannerligen förväntningarna, såsen var så god att vi skrapade emaljen ur kopparna.
 

Emmas bearnaisesås
150 g osaltat smör
8 vitpepparkorn
1-2 kvistar färsk fransk dragon
4 schalottenlökar
3 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 dl vatten
1-2 tsk torkad eller färsk dragon
1 nypa salt
 

Gör så här
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna. Krossa vitpepparn med bladet på en kockkniv och hacka schalottenlöken, lägg det tillsammans med vatten, kvistar av färsk dragon och vinäger i en liten kastrull. Låt koka ihop tills en halv deciliter återstår av vätskan. Sila bort lök och kryddor och slå sen tillbaka vätskan i kastrullen.

Koka upp vatten i en större kastrull. Sätt ner den lilla kastrullen i vattenbadet. Nu ska vattnet inte koka, bara sjuda. Tillsätt äggulorna, en i taget, under vispning. Vispa i lugn takt tills det tjocknar. Ta kastrullerna från värmen och tillsätt det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under lite kraftigare vispning. Tillsätt den torkade dragonen och smaka av med lite salt.


Återstod gjorde nu efterrätten. Det utlovades en choklad- och marängtårta. Ja ni hör ju, kan inte bli annat än gott. Om jag inte minns fel så var vi tvungna att förtjäna efterrätten, alltså klura på sexquizet. Frågorna var svåra, och trots att vi anser oss tämligen kunniga inom området så hade vi inte alla rätt. Den som kom närmast var givetvis Johanna. (Visste ni förresten att en ejakulation kan uppnå en hastighet av 45km/h?!? Säg inte att jag inte varnade er för snuskerierna.)

Sen fick vi äntligen äta tårta! Marängbottnar och chokladkräm. Så god så god, om än ganska mäktig.

Marängtårta med chokladkräm
6 äggvitor
4 dl strösocker
½ tsk pressad citron

6 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
100g smör
120 g mörk blockchoklad
 

Gör så här
Börja med marängen. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till skum (går enklast med en elvisp). Tillsätt socker och pressad citron. Vispa till ett styvt och blankt skum som inte rinner ut när man vänder på skålen.

Lägg bakplåtspapper på en ungsplåt och rita två stora cirklar med blyerts på bakplåtspappret. Bred ut marängmassan inom cirklarna i ett c:a 1 cm tjockt lager. Blir det marängmassa över så kan den såklart klickas ut bredvid på plåten. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i ca 1 ½ timme. Marängen är klar när den känns lätt och släpper bakplåtspapperet.

Rör ihop äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på låg värme. Det får inte bränna fast! Ta av från plattan, tillsätt smör och choklad och rör tills det har smält. Ställ smeten i kylen för att kallna. Kräma på chokladcremen mellan marängbottnarna, toppa med grädde och valfria dekorationer.


Vilken kväll Emma bjöd på, genomtänkt hela vägen, fin dukning och GOD mat. Som en liten bonus fick vi varsin burk med torkade trattkantareller med oss hem, bonuspoäng för det! Kampen om vinsten blir visst stenhård...

Johanna är näst på tur, sista middagen för den här omgången. Det, mina vänner, blir fint det.

Och som en lite bonus bjuder jag (å Emmas vägnar) ännu lite mer snusk i form av bordsdekorationer. Kanske något för släktmiddagen?

9 kommentarer:

  1. Hihi!! ser ut som att ni har haft en KANON bra kväll...och god mat =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Helt i anda med Emmas tema måste jag fråga - exakt HUR god var maten? Bättre än sex? :P

    (kunde inte låta bliii! ^^)

    SvaraRadera
  3. Oh la la, ni verkar då ha haft em lärorik och givande afton minsann! ;)
    Och riktigt smarrig mat har ni fått med :) Lite avis blir jag allt!!

    SvaraRadera
  4. Ha ha... Underbart tema på en tjejkväll! Och så god mat, snuskigt gott, I presume ;-)

    SvaraRadera
  5. Wow, här hade det verkligen tänkts på allt, låter supermysigt och härligt! Alltid kul med teman, oavsett hur snuskiga de är ;) Och den där plankan - MMMMMM!! för att inte tala om efterrätten *dregel* Och förrätten! YUM! Ja, det här hade verkligen passat mig ;)

    SvaraRadera
  6. Och jag har läst så mycket söta recept de senaste veckorna att jag läste fel på crépen "crepe fylld med gräddKOLA trattkantareller". Det lät ju inte alls lika gott som gräddkokta kantareller! :-)

    SvaraRadera
  7. Vardagslyx, Jajamen!

    Plommonet, ho ho ja nästan!

    Amy, mycket lärorikt och mycket gott!

    Remsan, precis snuskigt gott var det.

    Alexandra, teman är grejen! Plankan var toppen.

    Moma, ha ha jaa man blir lite skadad av säsongsbloggandet.

    SvaraRadera
  8. Kanon, man ska ju lära sej något nytt varje dag!

    SvaraRadera
  9. Haha, minst sagt annorlunda tema!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails