måndag 18 juni 2012

Ära den som äras bör

Vet ni, jag fick gjort en hel del i helgen ändå. Inte allt på min "kan-göra-lista" kanske, men både städning, träning, storhandling och matlagning hann jag med. (Observera skillnaden mellan "kan-göra-listan" och dennes mycket tråkigare kusin "att-göra-listan"). Jag och syster tog en eftermiddagsbio igår och efter den typiskt Tim Burtonska (vilket alltså inte är något dåligt) rullen Dark Shadows delade vi på resterna från lördagens förträffliga kok.

Don't shoot the messenger brukar man ju säga. Don't praise the messenger skulle jag vilja säga i det här läget. I vilket läge då undrar ni. I det alldeles fantastiska tobagiska(?) läget förstås! Momas Tobagokyckling har länge gäckat mig. Jag har varit så himla sugen och sett den hyllas på många håll, men sen så är det ju det här min skepsis till kyckling. Frestelsen blev dock för stor, och jag föll till föga för pippin. Och jag säger: Hallelujah, jag har blivit botad från min kycklingfobi!

(nästan) Momas Tobagokyckling

marinad:

saften från 1 1/2 lime
2 msk riven färsk ingefära
3 msk curry
2 tsk timjan
3 vitlöksklyftor, pressade
1 gul lök, riven
2 msk hackad bladpersilja
3 msk hackad färsk koriander
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk kinesisk soya
2 msk olja

900 gram kycklinglårfilé

3 msk olja
1 msk råsocker

3 tärnade tomater
1 dl vatten
1 gul lök tunt skivad
3 dl kokosmjölk, lätt
1 dl vatten
1 msk ketchup
1/2 butternut pumpa, i 2x2 cm kuber
1 gul paprika, i bitar
1 tsk ättika

Gör så här
Blanda ingredienserna till marinaden i en stor bunke. Vänd ner kycklingen och blanda väl. Låt stå en stund.

Ta upp kyckligen ur marinaden och skaka av marinaden (den ska du använda senare). Värm olja och socker i en stor gryta. Sockret ska bli mörkbrunt och bubbla sig, då lägger du i kycklingen och fräser på den så att den får färg. Läs mer om momentet hos Moma, eller kolla här. Tillsätt resten av marinaden, tomater, 1 dl vatten och lök. Låt koka tills hälften av vätskan återstår.

Häll i kokosmjölk, 1 dl vatten och ketchup. Låt småkoka tills kycklingen är riktigt mör, drygt halvvägs tillsätter du pumpan och paprikan och låter pumpan bli helt mjuk. Smaka av med ättika, salt och peppar.



Tobago: Tio poäng. Dix points. Ten points. Mitt recept skiljer sig inte så mycket från originalet. Jag valde att slänga i pumpa och paprika för att dryga ut grytan och således ökade jag på mängden kryddor lite.

Den här grytan får kicka igång den här korta arbetsveckan. Måndagen kan vi checka av, så nu är det bara fullt ös mot torsdag och midsommarhelgen! So long!

18 kommentarer:

  1. :)) Underbara Kim, du skriver galet roligt! Måndagskram på dig!

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt sätt att bli botad på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bästa sättet. Men kanske måste jag ta en kur till, man vill ju undvika återfal...

      Radera
  3. Visst är det god!! Var lite rädd för det där socker/olja-momentet. Hade också kunnat tänka mig att dryga ut med någt. Blev väldigt mycket sås. MEN VILKA SMAKER!! Hurra!!!

    SvaraRadera
  4. Jaha. Då är det bara för mig att prova också då. Snart. Kan inte hålla mig längre. Har ingen kycklingfobi men jag har lite svårt för kycklinglårfilé. En säkert väldigt dum fråga, ska köttet ansas något eller slänger man ner det i marinaden som det är?

    Låter som en grym början på veckan och jag ska härmed kalla mina listor för "kan-göra-listor". Så mycket lättare de kommer kännas att betas av då!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag slängde ner det som det var. Men är man känslig kan man nog ansa lite. Kan-göra-listor är det nya!

      Radera
  5. Jisses vad gott! Det här måste jag bara testa!

    SvaraRadera
  6. gott gott gott ser det ut Kim kramar Sofia

    SvaraRadera
  7. jag har ju en tillfällig kycklingfobi, undrar om den kanske också kan botas av detta? det låter ju onekligen gott! det tråkiga är ju att jag för tillfället tror att jag inte gillar kryddig mat... så *piiiip* irriterande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan jag botas, kan alla botas that's for sure. Hmm... minska curryn så blir det milt och fint tror jag.

      Radera
  8. Hurra! Visst är den god! Jag bjöd på den när vi hade karibisk middag tillsammans med veggierice. Så gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Veggierice blir det garanterat nästa gång!

      Radera
  9. Akta dig innan det här stiger mig åt huvudet, att få vara med och bota en kyckligfobiker är något mycket stort (jag vet att vissa inte skulle hålla med mig om det, typ de som inte äter kött), men i min värld är det megastort!!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails