lördag 9 juni 2012

Säg hej till din kusin

Hello Monkey var det. Den första restaurangen ligger ju på Magasinsgatan, och den förälskar jag mig i om och om igen. Restaurang no 2 öppnade i början på året på den lite för oss närmre Linnégatan.

En hörnlokal med stor uteservering och mycket ljus. Rustik och modern inredning på samma gång. Menyn är inte helt lik sin föregångares, även om ett par (numera) klassiker fått hänga med, som till exempel råbiffen med tryffelvinägrett och sesampanerad tonfisk. HM Linné bjuder bland annat på asiatisk barbecue, den klassiska koreanska rätten Bibimbap (roooligt ord) och olika typer av långkok. Gå in och kolla på menyn vetja, men var beredda på att ni kommer vilja äta ungefär allt.


Medan vi väntade in vår sista kamrat tuggade vi oss några edamamebönor för att senare bjudas på papadums med chiliröra. De senare kände man igen från Magasinsgatan, men absolut inget ont om det.


Jag velade mellan att beställa Bibimbap med lamm och en variant på högrev. Valet föll på den senare, och jag blev så glad så glad när jag fick min mat. Precis i min smak: mört kryddad kött, olika sorters inlagda grönsaker, sås och salladsblad att skopa in maten med. Wawawiwa!


Övriga i sällskapet beställde vars en Bibimbap (fortfarande lika roligt), men kyckling och med lamm. Bibim (röra ihop) bap (ris) är en typ av allt-i-en-skål-rätt: ris, grönsaker, sås och proteinkälla. Enligt traditionen ska det hela toppas med ett ägg, men det såg vi inte skymten av hos HM. Mina vänner var nöjda, även om det kommenterades att det vart en hel del koriander... Så korianderhatare bör vara vaksamma.


Miljön var som sagt trivsam och servicen helt okej. Lite göteborgskt burdus på något sätt. "-Har ni te?" "-Rött eller svart?" Rättframt helt enkelt.

Jag tvivlar inte på att jag kommer gå hit igen och igen. Allra främst för maten som jag verkligen verkligen gillade. Är mat trött på kött-potatis-bea, pastarätter, thaimat och andra standardrestauranger, då är ett besök på Hello Monkey på sin plats!

Idag mina vänner är jag alldeles till mig i trasorna. Anledningen är att idag får jag träffa min vän och partner in crime Matildchen! Hon bor i Stockholm så vi träffas inte särskilt ofta. Våra vägar korsades under gymnasiet, och det är dit vi ska återvända idag. Det är nämligen tio år sedan vi tog studenten och det står återträff på schemat. Spännande? Eller läskigt? Eller kul? Eller fasansfullt? Vi får se...

18 kommentarer:

 1. sv: det hade jag gärna gjort, haha :) kanske ska fundera på att dra ihop en vintagekväll, jag behöver en lokal bara... :)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Verkligen! Testa om du får möjlighet.

   Radera
 3. Papadums med chiliröra, gott! Så kul med återträff, berätta sedan hur det var...

  SvaraRadera
 4. Då vet jag vart vi ska gå och äta när vi är i Göteborg i sommar. Det ser ut att vara mat helt i min smak, gud vad sugen hag blev. Jag hoppas återträffen blir/blev läskigt.....kul!

  SvaraRadera
 5. Just restauranger tycker jag ska utnyttjas för att utforska olika kök, där finns ju proffsen liksom. Så kan man gå hem sen som amatör och försöka göra lika bra. Tack för gott göteborgstips!

  Urspännande med återträff. Har varit på några stycken och det finns alltid några överraskningar både åt det ena och andra hållet.

  Fortsatt trevlig helg!

  Kram från Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, det här hade jag nog aldrig kommit på själv. Men nu kan man göra sin egen variant.

   Radera
 6. Jag gillar Hello Monkey! Spännande med återträff, hoppas att det var mer roligt än läskigt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ta och testa ny HM nästa gång ni är i Götet.

   Radera
 7. Restaurangtips kan man aldrig få för många av, vem vet när vi styr stegen till Göteborg igen? Kanon!

  Hopas träffen gick bra, alltid lite nervigt att återses...

  SvaraRadera
 8. det låter himla gott det där! jag har ju inte kommit mig för att ens testa den första Hello Monkey ännu, snabb tjej!

  hoppas det gick bra på återträffen! den vill vi också ha rapport om :) själv har jag bestämt mig för att hålla mig undan från allt sånt där fram tills det är dags för 35 år sen man gick ut, för det blir tydligen en sån träff sen också. då kanske någon mer än jag har flyttat i från falun, eller åtminstone skaffat än annat jobb än det som de fick direkt sommaren efter studenten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du, du måste testa! Jättejättegott ju.

   Ha ha, är det så? Är du den enda flyttfågeln? Blir du mobbad när du hälsar på i hemstaden?

   Radera
 9. Asiatisk barbecue låter hur gott som helst! Kanske borde ha nästa träff i er stad och äta oss igenom ett gäng restauranger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA! Undrar om de är villiga att sponsra...? Vi får ta med oss varsin fjäder också... :)

   Radera

Related Posts with Thumbnails