tisdag 28 juni 2011

Perfekta picknickpaket

På allmän (nåja) begäran bjuder jag på receptet på bönpirogerna jag hade med mig på gårdagens matbloggträff. Grejen med dessa piroger är att de är mättande och med ett litet bett i. Och koriander, vem kan motstå färsk koriander (mer provocerande än så här blir inte min blogg så passa på nu)? Dessutom passar de perfekt till picknick då de är godast kalla.

Heta bönpiroger
12 st

25 gram jäst
50 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk salt
knappt 6 dl vetemjöl

1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
1 tsk chiliflingor
1 tsk stark chipotlepasta
1 msk tomatpuré
1/2 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk socker
2 burkar kidneybönor
1/2 kruka färsk koriander
salt
peppar
1 ägg

Gör så här

Börja med degen då den ska jäsa. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna och chilin i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och chipotlepastan, låt fräsa med 1-2 min. Häll i vattnet och tillsätt spiskummin, socker och salt. Låt puttra några minuter. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Hacka dem grovt. Rör ner bönorna i lökröran och låt kallna. Hacka koriandern och blanda i röran.

Sätt ugnen på 225°. Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick bönröra på varje rundel och vik ihop degbitarna till halvmånar. Tryck till ordentligt i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler. Ät, varma eller kalla.


Piroger är bra på många sätt och vis, det måste jag säga. Men med mitt begränade tålamod får jag lite problem med pillandet och vikandet med degen. Den första blir fin, den andra okej, den tredje rätt så klumpig och så vidare. Men det får det vara värt med de här pirogerna tycker jag!

Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat.

12 kommentarer:

  1. GÖÖÖÖTT! godaste pirogerna i stada!

    SvaraRadera
  2. Sååå goda vad de!! Lite lagom sting också. Gillar!!!

    SvaraRadera
  3. Låter väldigt gott! Jag skall spara receptet :)

    SvaraRadera
  4. Gör så Hovkonditorn, glöm bara inte att laga dem ;)

    SvaraRadera
  5. Låter som ett recept jag vill spara till en bra dag. Och hade jag bott i Göteborg hade jag kanske redan smakat dem på träffen!

    SvaraRadera
  6. Låter gott.. Kan man frysa dom och sedan bara låta dom tina så man äter dom kalla/ljumna???

    SvaraRadera
  7. Anonym, Ja det går alldeles utmärkt, det har jag testat själv flera gånger. Lycka till!

    SvaraRadera
  8. Verkar riktigt goda, bra tips!
    //Lottzy

    SvaraRadera
  9. Idag ska jag göra de här pirogerna, sådär ett och ett halvt år senare..

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails