måndag 6 juni 2011

1, 2, 3, testing testing

Jag har fått äran att baka tårtor till Herr Russins lillebrors studentmottagning - hurra! På en sådan viktig dag gäller det ju att tårtorna blir bra, att smakkombon är den rätta. Därför gjordes en prototyp av tårtan i form av en rulltårta. Smart om jag får säga det själv. Jordgubbstårta var enligt uppgift den önskade smaken, men jag tog mig även friheten att testa med lemon curd.

Jag gjorde en halv sats rulltårtesmet och gräddade i en vanlig ugnsform. I och med storleken blev den lite svår att rulla ihop och ganska kladdig, och blev inte snyggaste rulltårtan i staden. En natt ihoprullad i frysen löste problemet och sen var det bara att skära den halvfrusna rulltårtan i fina bitar. Jag toppade med spritsad grädde och en jordgubbe, och sen var även skönhetsproblemet ur världen.

Rulltårtebakelser med lemon curd och jordgubbar

3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

2 askar jordgubbar
1 tsk vaniljsocker
eventuellt strösocker
1 burk lemon curd
5 dl grädde

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader och täck en bakplåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt, sikta ner mjöl och bakpulver. Rör ner vattnet. Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på en annan plåt och låt svalna med den förra plåten som lock.

Skiva jordgubbarna, men spara några till garnering. Blanda jordgubbarna med vaniljsocker och eventuellt vanligt socker. Låt stå en stund. Vispa grädden hårt och blanda 2 dl grädde med lemon curd. Citrongrädden kan bli lite lös, men det ordnar sig i och med frysningen. Minska eventuellt på lemon curden om du vill ha fastare grädde. Lossa bakplåtspappret från kakan och bred ut jordgubbarna över hela kakan. Smeta på citrongrädden och rulla ihop kakan från långsidan. Frys eventuellt och skär sedan i ca 20 skivor. Spritsa på grädde och garnera med en jordgubbe.

Innan förvandlingen

Efter förvandlingen

Jag hann bara smaka en änd-bit på rulltårtan innan jag var tvungen att rusa, men med tanke på att fatet var länsat när jag kom tillbaka så verkade prototypen varit lyckad! Jag är personligen riktigt förtjust i lemon curd, eller allt som innehåller citron, och sötman från jordgubbarna tillsammans med det syrliga smakade riktigt bra. Jag har goda förhoppningar inför de riktiga tårtorna!

2 kommentarer:

  1. Tjusig förvandling! Lemon curd och jordgubbar låter dessutom som en utomordentlig kombo, kan ju inte bli annat än gott! :)

    SvaraRadera
  2. Tack Caroline, jag blev jättenöjd!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails