lördag 18 juni 2011

Smakkompisar

Vit choklad är lite av mitt guilty pleasure. Det är ju egentligen en ganska "ful" choklad. Den görs av kakaofettet från bönan, till skillnad från brun choklad som görs av kakaomassan. Det gör den vita chokladen förstås fetare än vanlig choklad, men det är ju säkerligen också därför som den är så god!

Vit choklad är inte bara fet utan ofta också väldigt söt. Den sötman bryts av bra med något syrligare såsom tranbär. Detta fick jag bevis på när jag bakade följande kakor som jag hittade hos Theresia.

Tranbärskakor med vit choklad
100 gram smör
1 dl socker
1 ägg
50 gram vit choklad
1 dl torkade tranbär
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rumstempererat smör och socker. Tillsätt ägget och rör ordentligt. Hacka den vita chokladen grovt och rör ner tillsammans med bären. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör ner i smeten. Klutta ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, brett isär. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 12 minuter.


Åh så goda! Perfekt mjuk konsistens utan att tappa formen. Lite lagom smuliga. Finns en överhängande risk att dessa kakor kan komma att göras igen, kanske ska testa med någon annan smaksättning?

Ready to be unwrapped!

Vit choklad och tranbär är alltså bra kompisar. För fler smakpolare, gå in och kika hos Linda som har sammanställt en sjysst lista på just smaker som passar ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails