torsdag 30 juni 2011

Je suis en retard

Nej, rubriken avslöjar inte något om min eventuella sinnesvaghet. Den syftar mer på det enda jag lade på minnet från mina fransklektioner i sjätte klass. Jag är sen betyder det. Annat är det med tyskan! Den är som skvalpande vatten efter en eller ett par tyska öl. Nog om det, vi återgår till franskan och Frankrike. Temat för Månadens Sötsak är den här månaden nämligen "Utländskt". Då bakar jag en fransk royalepaj med smak av päron ("poires") och rosmarin ("romarin" enligt google translate, stämmer det verkligen?)

Fransk päronroyale med rosmarin

1 paj

1 sats mördeg (du har säkert din egen favorit)
3 ägg
3 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 gram mandelmassa
8 inlagda päronhalvor
ett par kvistar färsk rosmarin

Gör så här

Börja med mördegen och ställ in den att vila i kylen. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och rör samman alla ingredienser utom päron och rosmarin. Tryck ut mördegen i pajformen (eller pajformarna om du vill göra flera mindre). Skiva päronhalvorna på längden och sprid ut dessa som solfjädrar på pajbotten. Strö över lite hackad rosmarin. Häll på smeten och grädda i nedre delen av ugnen i drygt en halvtimme. Pajen ska ha en fin guldig färg.

Grunden för det här receptet kommer ursrpungligen från Leila, och på tal om Leila och på tal om Frankrike så missa inte "Leila bakar i Frankrike" på TV4+, onsdagar klockan 21.


En paj alldeles förträfflig kylskåpskall. Inte för söt, och med det lilla extra med hjälp av rosmarin. Och fin att titta på, vad mer kan man önska?

Med detta säger jag Au Revoir och Adieu!

4 kommentarer:

 1. Så intressant med rosmarin i. Låter gott iallafall!!

  SvaraRadera
 2. Sofie, visst är det? Blev väldigt gott, om än lite "ovant". Har även sett recept på en rosmarinpannacotta någonstans, undrar om man ska våga sig på det?

  SvaraRadera
 3. Låter som en god smakkombination, päron och rosmarin. Vi har provat på att baka både en mjuk rosmarinkaka och rosmarinkex. Kexen är makalöst goda och de slänger vi ihop titt som tätt:)

  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 4. Mårtenssons: Förvånande bra kombo. Rosmarin är ju så gott i mycket annat också. Ha en bra helg själva!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails