tisdag 7 juni 2011

Halv åtta hos Lotta III

En onsdagskväll alldeles innan den ljuvliga långhelgen samlade Lotta oss kring hennes bord. Vi skulle få resa genom fyra svenska landskap den här aftonen.
Och vilken resa sen: Vi började i Västerbotten, då Lotta bjöd på fördrink med tranbär, blåbär, frysta jordgubbar och ljus rom. Bra start!


Till förrätten förflyttade vi oss söderut till Halland då värdinnan bjöd på lilla laxen. Hemmagravad givetvis, och med två olika såser. Vegetarianen bjöds på rödbetor med chevre samt hemmaodlad (!) ruccola. Somrigt, svenskt och smarrigt!

Gravad lax med rödbetskant serveras med hovmästarsås och pepparrotssås

1 kg lax
4 msk socker
3 msk salt
1 tsk mortlad vitpeppar
1 stor rödbeta

6 msk senap
1 msk vinäger
2 msk socker
2 dl olja
hackad dill

gräddfil
riven pepparrot

Gör så här
Laxen ska ha varit fryst i några dygn, och nu tinad. Gnid in laxen med en blandning av salt, socker och vitpeppar. Riv rödbetan och lägg ett jämnt lager på laxen. Lägg i en plastpåse i kylen i två dygn, och vänd några gånger under tiden. Vid servering skrapar du av rödbetan och skär i tunna skivor.

Hovmästarsåsen gör du enligt följande: blanda senap, socker och vinäger, tillsätt oljan i en fin stråle under omrörning. Blanda i rikligt med hackad dill.

Blanda gräddfil och riven pepparrot (efter smak) till pepparrotssåsen.

Rödbetscarpaccio med chevrecreme
Koka rödbetor i ca 40 min, skölj i kallt vatten och skala, låt svalna. Skiva tunt.
Blanda gräddfil och en skiva chevre, smaka av med salt. Dekorera med lite ruccola.



Sen tog vi en liten tur norrut igen till Jämtland. En älg fick sätta prägel på huvudrätten. Riktig "comfort food" med tillbehör som potatis, svamp, gräddsås och lingon - föll mig verkligen i smaken. Kunde hon toppa det här?

Älgfärsbiffar med svamp och pepparrotslingon
8 st

500 gram älgfärs
1 ägg
1 dl västerbottenost
1 msk fond
2 msk potatismjöl
1 dl kolsyrat vatten
salt
peppar

valfria svampar
grädde
soja
fond

75 gram frysta lingon
råsocker
riven pepparrot

småpotatisar
körsbärstomater
mangold

Gör så här
Blanda färs, ost, vatten, fond, ägg, potatismjöl. Smaka av med salt och peppar

Stek lite valfria svampar och stek biffarna runt om.
Lägg svampen underst i en ugnsform, lägg på biffarna och häll någon dl grädde över alltihop, strö över lite mer ost. Gratinera i 15-20 min.

Ta ut formarna och ställ rakt på varm platta. Lägg upp biffarna på tallrikar och häll i lite soja och fond i grädden som är kvar i formarna och koka snabbt upp. Häll över biffarna.

Mosa frysta lingon tillsammans med råsocker och tillsätt riven pepparrot efter smak.

Ugnsbaka små potatisar och körsbärstomater, tillsätt lite mangold de sista 10 minuterna. Servera!


Vegetarianen fick motsvarande biffar fast med vegfärs, och det finns ingen anledning att vise en bild på dessa då de såg identiska ut.

Efterrätten tog oss till Gästrikland, där Lotta vågat sig på att tillsätta whiskey i blåbärsglassen. Inget dumt drag alls..! Och kardemummachrunch till det. Yummy! Gott betyg till glassen då vi satt och grävde rätt ur bunken till slut.

Blåbärsglass med smak av kardemumma och Mackmyra
2 dl tinade eller färska blåbär
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk Mackmyra whiskey
3 dl grädde

5 digestivekex
1 tsk mortlad kardemumma
25 gram smält smör

Gör så här
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt whiskeyn och blåbär. Vispa grädden hårt i en annan bunke och vänd ner i äggblandningen. Häll i en form och frys minst 6 timmar. Det är bra att röra lite ibland så att inte alla blåbär hamnar i botten.

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen och blanda med kardemumma och smör. Sprid ut blandningen på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen i ungefär 5 minuter. Låt svalna och strö över glassen vid servering.


Så mätta och så nöjda låg vi i soffan en timme eller två. Underbart trevlig kväll med ett roligt och genomarbetat tema, samt riktigt god mat!

2 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails