tisdag 21 december 2010

Säg tja till chai!

När temat kryddigt var på tapeten för Månadens Sötsak hos Söta Saker, var det enda jag kunde tänka på pepparkakor. Inte så fantasifyllt den här årstiden inte. Jag försökte hitta ett tilltalande recept på pepparkakor som faktiskt hade peppar som ingrediens, med dåligt resultat. Dock ramlade jag över dessa trevliga kakor hos Arla. Den vanliga pepparkakans lite coolare kusin helt enkelt!

Chaisnittar
ca 24 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma*
1/2 tsk malen nejlika*
1/2 tsk malen kanel*
1/2 tsk malen ingefära*
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten

*jag bytte ut dessa mot 2 tsk pepparkakskryddor

Gör så här
Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar.

Chai är hindu för te. Här i Sverige använder vi termen chai-te om ett te som är smaksatt med vissa kryddor. Basen i en sådan kryddblandning är kanel, kardemumma och peppar. I vissa blandningar lägger man till exempelvis nejlika och ingefära, även vanilj kan förekomma (allt enligt Teblogg och Tefascisten)

Söta saker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails