Chaisnittar
ca 24 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma*
1/2 tsk malen nejlika*
1/2 tsk malen kanel*
1/2 tsk malen ingefära*
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten
*jag bytte ut dessa mot 2 tsk pepparkakskryddor
Gör så här
Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar.
Chai är hindu för te. Här i Sverige använder vi termen chai-te om ett te som är smaksatt med vissa kryddor. Basen i en sådan kryddblandning är kanel, kardemumma och peppar. I vissa blandningar lägger man till exempelvis nejlika och ingefära, även vanilj kan förekomma (allt enligt Teblogg och Tefascisten)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar