lördag 4 december 2010

En förrätt i skogens tecken

För någon vecka sedan var Per Morberg ute i skogen tillsammans med en GP-journalist. Där bjöds det på mat med skogstema och jag fastnade för ett recept på trattkantarellssoppa. Vad kan göra soppan snäppet bättre än om inte använda sig av "Skogens Rolls Royce" (citat pappa), nämligen Svart trumpetsvamp?

Trumpetsvampsoppa
2 förrättsportioner

1 dl torkad svart trumpetsvamp
2 schalottenlökar
smör
1/2 dl portvin
2 dl grönsaksbuljong
1.5 dl matlagningsgrädde
1/2 msk soja
salt och peppar
hackad persilja till garnering

Gör så här

Blötlägg den torkade svampen i minst 30 minuter. Skala och hacka löken fint. Stek svampen på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig. Häll i portvinet (se upp, portvinet kan antändas - det kan gå snabbt!) och rör om. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10-15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin. Strö persilja över soppan och servera.


Soppan var super som en liten förrätt, portvinet och persiljan gjorde verkligen sitt så snåla inte med det. Jag gjorde krutonger av halvgammalt bröd, olivolja, salt och persilja. Om nom nom nom..!

1 kommentar:

Related Posts with Thumbnails