onsdag 10 oktober 2012

Kan själv

När man lever tillsammans med någon delar man ju gärna upp sysslorna. Inte alltid efter kunskap/engagemang men ofta blir det ju så eller hur? Till exemel det här med internet/datorer. Har man en sambo som sysslar med detta som jobb och som intresse, då är det ju inte direkt så att man rycker sakerna ur händerna på den andre.

För man är ju bekväm.

Men saker och ting ändras ju som bekant, plötsligt står man där utan varken datorentusiast eller internet. Så jag gick till Telia, fick support av superkompetent tjej och har nu en mobil trådlös 4G-router i min ägo.

Jag är ingen prylmänniska (det finns egentligen bara två saker jag skulle rädda vid eldsvåda och det är min cykel och min skinnjacka), men det här var bannemig kärlek vid första ögonkastet. Up and running på 1 minut. Flaaawless!

Och hur detta får mig att känna mig? Starkast i världen såklart!

Men bara för att jag är teknikexpert nu (ha ha ha ha ha) behöver det inte betyda att jag inte kan safta och sylta som en äkta husmoder också.

I-can-do-it-Plommonchutney
500 g plommon
1 stor schalottenlök
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl råsocker strö
1/2 kanelstång
1 tsk bruna senapsfrö
2 stycken stjärnanis
1/4 finhackad röd chili
1/2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk mald koriander
salt och svartpeppar

Gör så här
Kärna ur plommonen och skär dem i mindre bitar. Skiva schalottenlök och vitlök tunt. Blanda allt i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda ihop i dryga halvtimmen tills du har en syltig konsistens. Häll upp på rengjord burk och förvara i kyl. Servera till stek eller varför inte ost?


Jag är svag för sylt och chutneys, det erkänner jag. Plommonfärgen är bedårande och chutneyn får en väldigt trevlig smak av stjärnanisen. Lite mer hetta från chilin nästa gång skulle dock inte skada.

22 kommentarer:

  1. Starkast i världen, som Pippi då eller? :) Härlig känsla förstår jag!

    Plommonchutney är så gott... jag har en given favorit som jag gör år efter år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som Pippi, men lite starkare ändå! :)
      Plommonchutney kändes rätt i säsong.

      Radera
  2. Måste ju bara säga att vi gillar dina förstahands-räddningar... Håkan gillar cykeln och Anki skinnjackan:)
    Mycket fin bild på ingredienserna, som dessutom låter väldigt goda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På tredje plats kommer mitt nya bredband!

      Radera
  3. Det är rätt! Man ska inte förakta någon av sidorna. De är lika viktiga. Och du Är starkast! våga inte få för dig något annat :-)
    Förresten ser chutneyn underbar ut.

    SvaraRadera
  4. Ok, jag erkänner. Älskar dina inlägg. Du har sån cool självdistans och humor. De är smarta och insiktsfulla, ödmjuka men ändå vassa. Om du förstår...

    Förstår PRECIS vad du menar angående det där med uppdelning av sysslor, speciellt med partners som har koll på det tekniska. Men vem behöver män? (För den grejen åtminstone...)

    Kan själv och händerna bestämt i sidorna i midjehöjd med huvudet högt. Du kan och du gör!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta, du är för snäll! I freakin' love you :)
      Du förstår mig och min humor. Inte alla som gör det!

      Vissa grejer klarar man bra själv, men en karl är inte så dumt i andra sammanhang.

      Tack för alla snälla ord. KRAM

      Radera
  5. Klart du kan! Om det sedan är att fixa tekniken eller koka ihop en oemotståndlig chutney. Här är det också så där trist uppdelat men gud så nöjd man känner sig när man fixat något tekniskt alldeles på egen hand. Du e bäst, russin dom kan dom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska ju inte vända sig ut och in heller, det måste ju fungera i vardagen också... Men man känner sig bäst i stan när man fixar något man inte brukar ordna med.

      Radera
  6. Sylta och safta och teknika, jag är impad! Jag kan inget av det faktiskt, ska jag öva mig på något får det nog bli sylta.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa, vad är det värsta som kan hända - oavsett vilket område du väljer ;) Kram!

      Radera
  7. Plommonchutney låter mycket gott! Och det är klart du kan!!

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig varit nån stor fan av chutney, gillar bara de där lösare varianterna som de serverar på vissa indiska restauranger. Btw: kommer du till Ölhallen nästa fredag när jag och Picki-gänget kommer till Gbg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, indisk chutney är också gott...

      Kan tyvärr inte den fredagen, men är tillbaka i stan lördag em igen. Höras?

      Radera
  9. Jag gillar teknik, men när det strular och inte är l o g i s k t längre, då orkar jag bara inte.

    Gött att du fick så bra hjälp och är starkast i världen. Go russinet!

    Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite så känner jag också. Ha ha, fastän jag är utbildad till ingenjör...
      Ibland får man till det! ;)

      Radera
  10. Sjärnanis måste vara snyggaste saken man kan stoppa i en bit ätbart. Härlig bild, och chutneyn låter kanongod! Skönt att internetkrånglet löste sig så smidigt också! :)

    SvaraRadera
  11. Jag bugar mig för din kompetens, o du allkunskaps-innehavande människa! ;) Chutney alltså - goa grejer. Jag frös in ett gäng plommon jag fick av mormor som jag inte hann äta upp, för att de inte skulle förspillas - och liksom dig är jag helt såld på chutney. Chutney får det bli! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he - du kan kalla mig Kim allmighty framöver :)

      Klart du ska göra chutney! :)

      Radera

Related Posts with Thumbnails