lördag 13 oktober 2012

Det blev knytkalas

Jag gör en grym tabbouleh. Alltså den smakrika persiljesalladen som härstammar från länderna kring östra Medelhavet. Och jag kan inte nog betona att det är alltså en persilje-sallad och inte en bulgur-sallad. Persiljan ska agera lead star medan bulgur, tomat och salladslök är supporting actor.

Tabbouleh är ett perfekt grill-tillbehör och kanske en ännu bättre buffé- och knytisrätt. Det fick några av mina fina bloggkollegor erfara i tisdags när vi hängde hemma hos Charlotta. Nej förresten, stryk bloggkollegor - jag vill kalla dem vänner istället, för det är precis vad de är. Bra sådana.

Tabbouleh
4 port

1 dl okokt bulgur
200 gram bladpersilja
2 medelstora tomater
4 st salladslök
1/2 dl hackad mynta
1 tsk salt
1 dl olivolja
saft från en citron
svartpeppar
kärnor från 1 granatäpple

Gör så här
Börja med att lägga bulgur i blöt. Finhacka bladpersiljan. Dela och kärna ur tomaterna, hacka i mindre bitar. Skiva salladslöken tunt. Blanda persilja, tomater, mynta och lök i en stor bunke. Dressa med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Blanda i bulgur och kärnor från granatäpple. Låt stå någon timme, men allra helst över natten.

Självklart kan ni ge och ta lite av de olika ingredienserna, smaka er fram och hitta er bästa blandning. Bara ni lovar att testa det här, ok?

Tack Sofie för lånet av bild.

Jag hade även med mig vinbladsdolmar (köpta) till knytisen. Därför blev det extra kul när Charlotta hade gjort hoummus (jättefantastisk med apelsin och citron) och bjöd libabröd till det. Great minds think alike!

Och över till sötsakerna: Sofie bjöd på förträffliga äppelbullar och äppelmust. Rebecka påminde oss om sommar med sin fläder- och päronkaka. Johanna hade såklart med sig knäcke, men också en saftig kaka av bland annat äpple(?) och valnötter. Nya bekantskapen Cecilia hade gjort saftiga rödbetsmuffins med ljuv apelsinglasyr.

Energidepåerna, både mentalt och kroppsligt, var minst sagt toppfyllda efter kvällen...

Helgen spenderar jag på Den Stora Ön i Väst. Jag och Syster lagar trerätters till Ma&Pa idag och.... det får ni höra om framöver. Ha en fortsatt fin helg!

27 kommentarer:

  1. Åh, det var en GRYM kväll! Och håller med, alla är verkligen fina kompisar. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knäppt när jag tänker på att jag inte kände er för drygt ett år sedan... Men det är fint att göra det nu :) Kram!

      Radera
  2. Då säger vi som så att nästa gång vi gästar Göteborg så bjuder vi hem oss till dej på en Tabbouleh! It's a deal:)

    Hoppas du har det riktigt bra med familjen,
    kram

    SvaraRadera
  3. OK, jag tror dig, du är grym på bulgurs..., jag menar persiljesallad! Jag ska genast ändra namnet på det i min blogg :-) Håller med, det är riktigt gott och fräscht.

    Varför är det så långt till alla goa götlaborgare?! Jag vill också vara med. Vad trevligt och gott ni verkar ha haft det. Hoppas det går bra med trerättersmiddagen idag och ha en fin helg.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja jaaag tycker det ska vara en persiljesallad iallafall :)

      Vi har det gör gött för vi är för goa vettu la...

      Kram till dig Lotta!

      Radera
  4. Alltså så god din tabbouleh ser ut. Ja, tack kan jag få den hemkörd? Älskar granatäpplen i!

    SvaraRadera
  5. Tabboleh åt jag idag och det är verkligen en perfekt liten rätt! Passar ju egentligen till så mycket dessutom. Hoppas du har en fin helg! /Emma

    SvaraRadera
  6. Vilket knytkalas!!! Så trevligt ni har haft det!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knytkalas med matbloggare, det blir knappt bättre!

      Radera
  7. Kan stryka under på att den var grymt god. Ska göra SNARAST!!!

    SvaraRadera
  8. Tabbouleh är gott, både med mycket och lite bulgur i. Jag brukar ha gurka i min också (men det är kanske lite som att svära i kyrkan..?).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gurka har jag också haft någon gång, det är gott det med! Hell yeah. ;)

      Radera
  9. Det är alltid så trevligt med knytkalas, kommer alltid så mycket härliga rätter! Tabbouleh är ju så gott med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har visat vara ett finfint koncept - mer knytis!

      Radera
  10. Tabbouleh är supergod sallad och bas till mezemat. Låter som en perfekt träff. Hoppas helgen och middagen till Ma och Pa blev lyckad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det? Älskar syrligheten och friskheten i den.

      Middagen blev muy muy lyckad..!

      Radera
  11. haha, jag fick också en kommentar av jimmy om att jag alltid sa "bloggkompisar" för att ni är väl mina kompisar annars också, och det har han ju rätt i :)

    ser ut som ni lyckades mumsa på riktigt bra även utan mitt sällskap, bra där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det! Ja äta kan vi ju... där briljerar jag. Men det hade varit roligare om du var där!

      Radera
  12. Håller med dig om att tabouleh bör vara mer persiljesallad än bulgursallad. Dock görs ju väldigt många varianter, en del är i stort sett bulgur med lite persilja och tomat, medan den på en libanesisk restaurang jag åt på var en stor hög finhackad persilja med en aning bulgur och tomat i, och riktigt mycket citron. Det var helt klart den godaste tabouleh jag har ätit ute, men jag tycker förstå ändå att min egen överträffar den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många varianter har man som du säger sett. Vi måste sprida persiljesalladens förträfflighet! :)

      Radera
  13. Vilka fina dejter ni har där borta. Varför är det så herrans långt bort...
    Jag fick mycket riktigt påpekat på min blogg när vi haft mezekväll att jag hade på tok för lite persilja i min tabouleh. Jag tycker om när det är mycket persilja i vilket är lätt fixat fram till snön lägger sig över örterna för med fryst blir det inte detsamma. Kanske borde ha en mezemiddag snart helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vad gjorde du Spanien när du kunde varit hos oss?
      Äsch, jag kanske låter som om jag är en riktig persilja-nazi, men alla får såklart göra som de vill :)
      Mera Meze!

      Radera
  14. Låter gott! Tänkte prova till helgen och skulle handla idag. Men kära nån. 200g bladpersilja det blir 10 pkt à 20g och härliga 149kr... på IcaKvantum. Odlar du själv eller är du bara härligt rik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det bästa är om du kan köpa buntar hos en grönsakshandlare, det är mycket mycket billigare! Självklart kan du även minska mängden lite, men det blir ju inte lika gott såklart...

      Så nej, är varken odlare eller rik :)
      Lycka till!

      Radera

Related Posts with Thumbnails