Tabbouleh är ett perfekt grill-tillbehör och kanske en ännu bättre buffé- och knytisrätt. Det fick några av mina fina bloggkollegor erfara i tisdags när vi hängde hemma hos Charlotta. Nej förresten, stryk bloggkollegor - jag vill kalla dem vänner istället, för det är precis vad de är. Bra sådana.
Tabbouleh
4 port
1 dl okokt bulgur
200 gram bladpersilja
2 medelstora tomater
4 st salladslök
1/2 dl hackad mynta
1 tsk salt
1 dl olivolja
saft från en citron
svartpeppar
kärnor från 1 granatäpple
Gör så här
Börja med att lägga bulgur i blöt. Finhacka bladpersiljan. Dela och kärna ur tomaterna, hacka i mindre bitar. Skiva salladslöken tunt. Blanda persilja, tomater, mynta och lök i en stor bunke. Dressa med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Blanda i bulgur och kärnor från granatäpple. Låt stå någon timme, men allra helst över natten.
Självklart kan ni ge och ta lite av de olika ingredienserna, smaka er fram och hitta er bästa blandning. Bara ni lovar att testa det här, ok?
Tack Sofie för lånet av bild.
Och över till sötsakerna: Sofie bjöd på förträffliga äppelbullar och äppelmust. Rebecka påminde oss om sommar med sin fläder- och päronkaka. Johanna hade såklart med sig knäcke, men också en saftig kaka av bland annat äpple(?) och valnötter. Nya bekantskapen Cecilia hade gjort saftiga rödbetsmuffins med ljuv apelsinglasyr.
Energidepåerna, både mentalt och kroppsligt, var minst sagt toppfyllda efter kvällen...
Helgen spenderar jag på Den Stora Ön i Väst. Jag och Syster lagar trerätters till Ma&Pa idag och.... det får ni höra om framöver. Ha en fortsatt fin helg!
Åh, det var en GRYM kväll! Och håller med, alla är verkligen fina kompisar. KRAM!
SvaraRaderaKnäppt när jag tänker på att jag inte kände er för drygt ett år sedan... Men det är fint att göra det nu :) Kram!
RaderaDå säger vi som så att nästa gång vi gästar Göteborg så bjuder vi hem oss till dej på en Tabbouleh! It's a deal:)
SvaraRaderaHoppas du har det riktigt bra med familjen,
kram
OK, jag tror dig, du är grym på bulgurs..., jag menar persiljesallad! Jag ska genast ändra namnet på det i min blogg :-) Håller med, det är riktigt gott och fräscht.
SvaraRaderaVarför är det så långt till alla goa götlaborgare?! Jag vill också vara med. Vad trevligt och gott ni verkar ha haft det. Hoppas det går bra med trerättersmiddagen idag och ha en fin helg.
Kram!
Ha ha, ja jaaag tycker det ska vara en persiljesallad iallafall :)
RaderaVi har det gör gött för vi är för goa vettu la...
Kram till dig Lotta!
Alltså så god din tabbouleh ser ut. Ja, tack kan jag få den hemkörd? Älskar granatäpplen i!
SvaraRaderaGranatäpple är ett måste!
RaderaTabboleh åt jag idag och det är verkligen en perfekt liten rätt! Passar ju egentligen till så mycket dessutom. Hoppas du har en fin helg! /Emma
SvaraRaderaMen eller hur?! Perfekt till allt :)
RaderaVilket knytkalas!!! Så trevligt ni har haft det!!
SvaraRaderaKnytkalas med matbloggare, det blir knappt bättre!
RaderaKan stryka under på att den var grymt god. Ska göra SNARAST!!!
SvaraRaderaSkynda skynda! ;)
RaderaTabbouleh är gott, både med mycket och lite bulgur i. Jag brukar ha gurka i min också (men det är kanske lite som att svära i kyrkan..?).
SvaraRaderaGurka har jag också haft någon gång, det är gott det med! Hell yeah. ;)
RaderaDet är alltid så trevligt med knytkalas, kommer alltid så mycket härliga rätter! Tabbouleh är ju så gott med :)
SvaraRaderaDet har visat vara ett finfint koncept - mer knytis!
RaderaTabbouleh är supergod sallad och bas till mezemat. Låter som en perfekt träff. Hoppas helgen och middagen till Ma och Pa blev lyckad.
SvaraRaderaVisst är det? Älskar syrligheten och friskheten i den.
RaderaMiddagen blev muy muy lyckad..!
haha, jag fick också en kommentar av jimmy om att jag alltid sa "bloggkompisar" för att ni är väl mina kompisar annars också, och det har han ju rätt i :)
SvaraRaderaser ut som ni lyckades mumsa på riktigt bra även utan mitt sällskap, bra där!
Så är det! Ja äta kan vi ju... där briljerar jag. Men det hade varit roligare om du var där!
RaderaHåller med dig om att tabouleh bör vara mer persiljesallad än bulgursallad. Dock görs ju väldigt många varianter, en del är i stort sett bulgur med lite persilja och tomat, medan den på en libanesisk restaurang jag åt på var en stor hög finhackad persilja med en aning bulgur och tomat i, och riktigt mycket citron. Det var helt klart den godaste tabouleh jag har ätit ute, men jag tycker förstå ändå att min egen överträffar den.
SvaraRaderaMånga varianter har man som du säger sett. Vi måste sprida persiljesalladens förträfflighet! :)
RaderaVilka fina dejter ni har där borta. Varför är det så herrans långt bort...
SvaraRaderaJag fick mycket riktigt påpekat på min blogg när vi haft mezekväll att jag hade på tok för lite persilja i min tabouleh. Jag tycker om när det är mycket persilja i vilket är lätt fixat fram till snön lägger sig över örterna för med fryst blir det inte detsamma. Kanske borde ha en mezemiddag snart helt enkelt.
Ja vad gjorde du Spanien när du kunde varit hos oss?
RaderaÄsch, jag kanske låter som om jag är en riktig persilja-nazi, men alla får såklart göra som de vill :)
Mera Meze!
Låter gott! Tänkte prova till helgen och skulle handla idag. Men kära nån. 200g bladpersilja det blir 10 pkt à 20g och härliga 149kr... på IcaKvantum. Odlar du själv eller är du bara härligt rik?
SvaraRaderaHej!
RaderaDet bästa är om du kan köpa buntar hos en grönsakshandlare, det är mycket mycket billigare! Självklart kan du även minska mängden lite, men det blir ju inte lika gott såklart...
Så nej, är varken odlare eller rik :)
Lycka till!