Men så fick jag syn på ett nät blåmusslor i fiskdisken. Då var saken i hamn, musslor fick det bli! Först reste jag i tanken till Frankrike (Moules marinières), för att via Belgien (ölkoktamusslor med pommes och majjo) landa någonstans i Louisiana. Det är i och för sig en delstat i USA jag inte besökt än, men man har väl sett True Blood. Så här tänker jag mig att de äter sina musslor i Bon Temps.
Merlotte's musslor
2 port
1 nät blåmusslor (1kg)
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 dl majskorn
1/2 gul lök
4 skivor bacon
1/2 dl hackad bladpersilja
3 dl öl (med liten beska)
salt
Gör så här
Spola blåmusslorna i kallt vatten. De som inte stänger sig, de vill du inte äta så släng dem. Finhacka löken, vitlöken och chilin. Fräs dessa i olja tillsammans med majsen i en stor gryta. Strimla bacon och knaperstek. Hälften av baconet lägger du i grytan tillsammans med öl och persilja. Salta och låt koka upp.
När vätskan kokar lägger du i musslorna, rör om och ångkokar musslorna i några minuter. Rör om någon gång under tiden. Musslorna är klara när de har öppnat sig. Nu är det tvärtom-regeln som gäller, de musslor som inte öppnar sig vid tillagning, de slänger du. Fördela musslorna och buljongen i skålar, toppa med lite knaperstekt bacon.
Servera med sötpotatisfritters (skär sötpotatis i pommesstorlek och ugnsbaka med olivolja och salt) eller några skivor bröd.
Nähäni, nu måste jag springa ner i tvättstugan, man vill ju inte riskera en arg lapp...
Update: Inte bara jag som föll för blötdjuren, Viktoria med sällskap gillade dem också. Kul!
Hej Kim! Precis vad jag är sugen på! Om jag hittar fina musslor lagar jag din rätt redan i kväll!
SvaraRaderaJag blir så glad :)
RaderaCoolt att göra detta till dig själv och inte nöja dig med en macka även om jag vet att du gillar det också :-)
SvaraRaderaSåg ju bilden på Insta och förstod att jag skulle gilla det. Det är ju det här med musslorna bara, men nu när jag är lite modigare på fisk- och skaldjursfronten så skulle jag kunna tänka mig att smaka. Fast kanske peta bort musslorna :-) Allt annat i är ju såååå gott!
Ha en lika god lördagskväll, Kim! Jag hälsar på i Göteborg så får du bjuda på denna gryta :-)
Jag kan verkligen sitta hela veckan och fundera på vad jag ska laga till mig själv på fredagarna. Kul att laga, men i ärlighetens namn inte så roligt att äta själv framför tv:n.
RaderaMusslor är ju rätt speciellt alltså, men jag tror man kan lära sig!
Anytime Lotta, välkommen hit :)
Hååhåååhåå, så gott det ser ut! Utan grädde är detta en riktigt nyttig rätt ju, och utan bröd. Rena bantningsmaten ju. Inte illa alls, men grädde är bra för själen. Det inbillar jag mig i all fall... ;o)
SvaraRaderaKram Malin
Lite grädde och bröd, det blir man lycklig av det har du rätt i!
RaderaGrymt gott ser det ut!! Ska absolut testas någon gång för det lät ungefär hur gott som helst. Älskar musslor i alla former men så har ju en annan också rötterna på en ö i Bohuslän. Lite roligt är att de riktigt gamla (dvs tom äldre än mig :))Bohuslänningarna inte färna äter musslor, skälagn kallar de dem. Kram
SvaraRaderaDe vet inte vad de missar gamlingarna! :)
RaderaIngen dålig middag för sig själv. Jag satt också själv, med sovande Oliver. Inte alls dumt att sitta själv o filosofera ibland. Musslor gör jag aldrig. Är ju så gott! Och sötpotatis. Mums.
SvaraRaderaDet är rätt gött att vara själv. Ibland. Det är ju så enkelt att laga musslor egentligen. Och snabbt!
Raderadu ska ju verkligen ha cred för att du gör så goda middagar till dig själv, jag var ensam hemma igår och åt en felix köttfärspaj, valde mellan det och potatisbullar, hoho ;)
SvaraRaderaSånt äter jag ju också. Men låter helst bli att blogga om det. Man har ju ett rykte att tänka på ;)
RaderaSuuperfin rätt! Låter hur gott som helst:-) Impad att du lagar till dig själv (lagar ALDRIG mat när jag är själv, en princip jag har, hm...)
SvaraRaderaTack för pepp!
kram
Hade jag inte lagat man när jag var själv hade jag ju knappt ätit alls ;)
RaderaHej igen! Nu vet jag att rätten är god, tack Kim! Jag skrev lite på min blogg också
SvaraRaderaSå kul Viktoria! Jag lade till en länk till dig i inlägget.
RaderaJag imponeras av att du lagar lite mer avancerat när du är själv... you go girl, gillas! :) Kram fina!
SvaraRaderaMan får ju "unna sig" lite :)
RaderaNom nom! Ser gudagott ut!!
SvaraRaderaOmnomnomnomnom! Det var det också!
RaderaSå härligt när man hittar en helt annan råvara än man tänkt sig från början och matfantasin sätter igång. Du fick ju till en egen liten matresa där ju!
SvaraRaderaMatresor är det nya svarta!
RaderaJag måste verkligen vidga mina vyer när det gäller musselrecept. Kokar alltid mina i vin och kanske en skvätt grädde. Ja, om jag inte gratinerar dem då, fast då köper jag stora musslor i frysdisken (de stora finns aldrig färska här). Senaste veckan har jag stött på flera spännande musselrecept till min lycka!
SvaraRaderaFörsök insupa känslan av lugnet när du äter själv och lova att komma ihåg den om ett par år. Då äter du middag med ett par tjattrande ungar och försöker tyda vad din man på andra sidan bordet säger eftersom du inte hör något, bara ser att hans läppar rör sig.
Vin i all ära, men öl var också helt grymt. Har bestämt mig för att äta mer musslor i höst - göragott ju.
RaderaHa ha Emmy, vi får väl se... Men jag ska ta fasta på dina ord :)
Musslor er en fantastisk spise. Tack for oppskriften.
SvaraRaderaLendo
Ja det är det verkligen :)
Radera