måndag 4 juli 2011

The original and best?

Västerbottenostpaj. Det kan nog vara något av det godast som finns. Det salta och krämiga tillsammans med ett frasigt skal, oj oj oj. Kungen på buffébordet, till de flesta årstider. Midsommar till exempel, och för att inte tala om kräftskivan!

Visste ni förresten att Västerbottenost är ett patenterat varumärke och får endast tillverkas av Norrmejerier i Bursträsk?

Tydligen är jag inte heller ensam om att avguda denna ost, som Sara Lidman sa: "Osten visar att kreaturens suckar inte har varit förgäves". Mina ord om osten lär väl aldrig bli bevingade, men jävlar vad god den är!

Västerbottenostpaj
1 paj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
salt

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl, för hand eller i en matberedare, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Låt vila i kylen minst en halvtimma. Tryck ut pajdegen i en normalstor pajform, eller sex portionformar. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda i 20 minutser tills pajen stannat. Låt svalna. Skär upp i små mumsbitar och servera på buffé eller varför inte till förrätt med sikrom och creme fraiche?


Receptet kommer från Västerbottenostens egen hemsida såklart. De borde ju veta.

11 kommentarer:

  1. Västerbottenosten är en av våra absoluta favoritostar, så god... tror minsann det är den godaste som finns! Passar så himla bra till så mycket, testa till champagne!

    SvaraRadera
  2. Mmm, skulle du kunna ta och kila förbi med en liten bit till mig..?

    SvaraRadera
  3. Mårtenssons: Jag håller med! Champagne och västerbotten, det låter som en himmelsk romans.

    Hovkonditorn: Lurigt att få tag på just västerbottenost i singapore gissar jag...? Din stackare ;)

    Moma: Hade den inte varit finito så! Du är ju van att få mat hemlevererad har jag hört! :P

    SvaraRadera
  4. Ja tack!! Gärna en liten bit. Så enkelt och så gott!!

    SvaraRadera
  5. Hehehe, ja, ibland så har jag turen att få matlådor levererade fram till dörren, hemlagade och allt :-)

    SvaraRadera
  6. Det är bara att instämma. Västerbottenpaj är grymt gott. Det där med champagne till läter inte heller så tokigt. Nått Sofie får vänta lite till med. ;)

    SvaraRadera
  7. Måste nog genast hitta en ursäkt till att dricka champagne...

    SvaraRadera
  8. (Svar från min blogg)
    Glasen är från Iittala. De säljs på många ställen, inte svåra alls att hitta. Jättefina men väldigt ömtåliga tyvärr... har lyckats slå sönder två... :(

    SvaraRadera
  9. åh så gott! vi är hemma från italien igen (lite tidigare eftersom pappa blev sjuk...) hur har du det? :) Jag sitter i köket idag och tittar på regnet..haha var tog sommaren vägen...?

    SvaraRadera
  10. Tack Ullis, jättefina var de.

    Karin, hoppas pappan din mår bra snart! Nu är vi hemma igen och har haft det fantastiskt såklart. Men var är sommaren som sagt??

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails