söndag 3 juli 2011

Uppvärmning

Om åtta dagar bär det iväg till Italien. Matens förlovande land. Tolv dagar med hyrbil, utgångsplats Florens, väntar. Jag har höga, kanske för höga, förväntningar på maten och vinet. Igår kväll körde vi ett uppvärmningsrace på That's Amore, en italiensk krog vid Linnéplatsen. Jag har ju aldrig varit i Italien, men är maten lika bra eller bättre som på That's Amore, ja då är jag nöjd!

Vi valde att köra på en fyrarätters-meny, Il Rustico, där det serveras Intipasto, Primo, Secondo och Dolce, det vill säga förrätt, pasta, huvudrätt och efterrätt. Detta kalas går på modesta 279 kronor per person.

Själva grejen med menyn är att du inte får veta i förväg vad som kommer att serveras. Personalen kollar av innan om det är något du inte gillar, är allergisk mot eller av andra anledningar inte äter. Du får även välja om du vill ha fisk eller kött som huvudrätt. Det finns vinpaket att tillgå till menyerna: bra, bättre och bäst (med priserna 250 kr, 300 kr och 350 kr). De har även a la carte om du inte gillar överraskningar.

Det var en varm och lite klibbig kväll, så det passade väldigt bra med en riktigt kall prosecco till fördrink. In kom även en flaska vatten.

Till förrätt fick vi in en bruschetta: bröd, tomat, olivolja, vitlök. Så enkelt, så gott. Ett rött fruktigt vin därtill. Namn? Ingen aning, namnet brukar ha försvunnit från minnet så fort som vinet försvunnit ur glaset.

Färsk pasta med svamp och smak av tryffel kom in härnäst tillsammans med ett par bitar bröd och parmesanost. Ett glas kraftigare rött vin till det och man var i mathimlen! Tryffel kan vara lite lurigt tycker jag, "lagom" tryffelsmak är underbart men gränsen är hårfin.

Jag valde kött till huvudrätt och fick kalvfilé tillsammans med en rosmarinsalsiccia, medelhavsgrönsaker och en klyfta citron. OMG. Ett pepprigt och smakrikt rött vin till som jag önskar att jag tagit namnet på. Michael gick på fiskalternativet och fick en grillad havsaborre med scampi. Han såg nöjd ut. Kan tilläggas att vi sa inte så mycket till varandra under huvudrätten, det är ett gott betyg.

En lagom osöt pannacotta med jordgubbscreme rundade av kvällen, tillsammans med en smått bubblig muscat. Piggt och fräscht, inte alls sådär tungt som pannacotta kan vara. I och för sig hade jag väl gärna sett något lite mer spännande än klassikern pannacotta som efterrätt.

Mätta och belåtna, men inte ruinerade begav vi oss från Linnéplatsen. Sammanfattningsvis ett mycket lyckat och prisvärt restaurangbesök. Kunnig personal som gärna berättade om maten och vinerna, trevlig miljö (om än lite klyshig) med superfräscha toaletter och riktigt riktigt bra mat.

Bilden är lånad från hemsidan

Skulle du sitta inne med några tips på must see, must eat, must drink i Florens med omnejd så mottages detta tacksamt! Vi har som sagt hyrbil och är inte alls främmande för att avverka ett par mil så bring it on!

3 kommentarer:

 1. Ååå....Italien är ju underbart!! Dock inte några Florenstips att ge er. Skönt med hyrbil. Ut i småbyarna och upptäck! Matlexikon kan vara bra i bland. Jag vågar inte testa allt när jag inte vet vad det är... Ser fram emot många härliga inspirerande inlägg!!

  That´s Amore har jag varit på en gång men var med jobbet och vi åt någon sorts buffé. Helt ok. Får nog gå dit igen. Låter trevligt!!

  SvaraRadera
 2. vi gick förbi that's amore idag och det såg så stängt ut, och har alltid gjort det när jag gått förbi så jag började fundera på om det ens fanns något där men det gör det alltså, bra att veta :)

  tack så mycket, ja ett jobb med lön underlättar ju faktiskt vardagen en hel del så det känns bra!

  SvaraRadera
 3. Sofie: Matlexikon! Givetvis! Kanske speciellt bra att ha till killen som är veggo. Hoppas kunna bjuda på ett eller ett par inlägg under resan, om inte annat blir det väl ett mastodontinlägg vid hemkomst.

  Pernilla: Det finns något där, som smakar underbart! Har själv gått förbi det många gånger i tron om att det var en vanlig pastarestaurang, men efter tips från en kompis så visade det sig vara annorlunda. Lycka till på nya jobbet!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails