onsdag 2 januari 2013

Pått ö fö

Under jullovet förvandlades jag till en tonåring. Läsa serietidningar hemma hos mamma och pappa, vända dygnet, dricka alldeles för mycket alkohol, fika och spana på killar. Fattas bara sugmärken och smygrökning... Matlagningen har lyst med sin frånvaro, om inte micra havregrynsgröt räknas.

Men nu är det dags att rycka upp sig, växa till sig och framförallt försöka komma till jobbet i tid. Och dags att laga mat. Bra mat som kroppen blir glad av. Jag är hemskt glad att jag inte har några julmatsrester, tänk att ha en skinkstump stirrandes på en så fort man öppnade frysen?

Jag tycker vi kickstartar det här året med en varm, fin och smakrik soppgryta.
En fransk liten sak.

Pot-au-feu på kyckling och chorizo
400 gram kycklinglårfilé
1 chorizo
2 dl vitt vin
2 stora potatisar
1 näve kålrot
1 stor palsternacka
5 salladslökar
2 stora blad grönkål
2 morötter
2 msk kalvfond
vatten
hackade frysta örter 
salt
svartpeppar

Gör så här
Skär kyckling och korv i mindre bitar. Skala potatis, kålrot, palsternacka och morötter. Skär dessa i munsbitar. Strimla även lök och grönkål. Lägg allt en stor gryta, häll på vin och vatten tills det täcker. Tillsätt kalvfond och örter. Låt sjuda sakta tills kycklingen är genomkokt och rotfrukterna mjuka. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, klicka på lite creme fraiche. Svårare än så är det liksom inte!


Fint som snus. Kryddigt från korven, matigt med rotfrukterna och mustigt från buljongen.

I och med att jag varit kräkfärdig av trötthet idag (damn you inre tonåring!) så tänkte jag att jag skulle försöka gå och lägga mig riktigt tidigt idag. När är okej egentligen? Klockan 20?

24 kommentarer:

  1. Haha! Känner igen mig i det där. Har verkligen vänt på dygnet och vet inte hur det ska gå att börja jobba igen!

    Din soppgryta låter mycket god. Kryddiga korvar brukar göra susen i den typen av rätter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har varit riiiktigt tungt de här två dagarna, tur att det snart är helg.. :)
      Ja, en fin korv piffar till det mesta!

      Radera
  2. Hoppas vi inte väcker dej nu då:) Tycker det låter som ett väldigt gott sätt att ta tag i livet och återvända i vuxenkostymen!

    En god fortsättning till dej,
    kramar

    SvaraRadera
  3. Va? Inga sugmärken, bot och bättring på det hoppas jag... ;o)

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Jag önskar att jag kunde säga att det har varit skönt att känna sig som en tonåring under jullovet, men om ändå hade känt mig yngre. Okej. Jag har pallat sena kvällar, men fy så morgontrött jag varit. Jag tycker inte vi har druckit alkohol, men 8 middagar på 11 ledig dagar har satt sina spår.
    Jag har inga julmatsrester och vill inte se några heller. Fram med sådana här toppenrecept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir liksom ingen ordning på något... Gött ett tag, men nu längtar man efter lite rutin igen...

      Radera
  5. Hihi, kan vara skönt att förvandlas till tonåring ibland, men ännu bättre att bli vuxen igen och lägga sig tidigt :) Kram

    SvaraRadera
  6. ja, jäklar vad glad jag är att jag slipper vända på dygnet igen. jimmy går runt här som en zombie på kvällarna och gick och la sig vid halv åtta igår för att försöka få nån ordning efter julfirandet...

    hu ja, vad glad jag är att julmatsresterna äntligen är slut! nu blir det nytt år med massor av nya goda maträtter att testa. pått ö fö har jag till exempel aldrig gjort, så det är väl lika bra att sätta igång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är vrålsvårt att försöka vända tillbaka dygnet ju. Stackars Jimmy och mig ;)
      Japp ny mat! Det kör vi på!

      Radera
  7. Ha ha, visst är det lustigt hur man blir bara för att man hänger med föräldrarna :-) Väldigt skönt och tryggt också. Man blir liksom deras igen att ta hand om...

    En sån här potta har jag kikat på många gånger. Man verkar kunna ha i lite allt möjligt och det är ju bra så att man får det som man vill. Din variant har verkligen mycket gott i sig!

    Så. Dags för mig också att bli vuxen och börja jobba igen, plocka upp vardagen och leka vuxen. Ganska skönt det också faktiskt :-)

    Kram!

    PS
    Betalar piletten så fort nästa lön har landat. Den förra gick liksom åt av någon anledning över jul och nyår...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja så är det. Hoppas de inte har något emot det bara...
      Ja pottan mottager vad man råkar ha hemma tror jag. Den verkar inte kräsen. Undrar dock vad som definierar den?

      Kram på re!

      ps. finemang :)

      Radera
    2. Pottan är lik svenska grytor där vi har i kött som behöver koka länge för att bli mört, grönsaker, buljong och gärna någon extra billig köttdel som märgben. Pot-au-feu är tydligen bland det mest franska man kan äta, en riktig husmansrätt som funkar i både rika och fattiga hem. Allt enligt Wiki :-)

      Radera
  8. Finns gott om tonåringar efter långhelgen. Förstår inte hur jag ska komma upp till jobbet på måndag efter över ett års "sovmorgon":)

    SvaraRadera
  9. Haha, ja, stackars föräldrarna. Så fort man umgås med dem blir man en tonåring igen. Kan inte vara lätt. Jag är likadan :p Det är gött att allt är som vanligt igen, tycker jag! Då får man laga lite mat också :) Din gryta ser snajsig ut. Gott!

    SvaraRadera
  10. Jag ska villigt erkänna att jag blir tonåring så fort jag är långledig... även om jag inte är hos päronen ;) Nåja, nästan för när man själv har smått så kan man ju ändå inte bete sig hur som helst... men nästan så ;)

    Önskar dig en riktigt fin helg vännen!

    SvaraRadera
  11. Det är viktigt och skönt att släppa alla måsten och bara vara ibland. Pot-au-feu på kyckling och chorizo gör vi också ibland. Det är så jättegott. Kanske kan jag pigga upp dig med en liten tävling hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde inte påminna mig om vart jag sett pot-au-feu-recept någonstans, men måste varit hos dig! Tack!

      Radera

Related Posts with Thumbnails