söndag 20 januari 2013

Puddingar

Det uttrycktes ett visst mått av oro inför min nätdejting. Ni är för snälla, jag vet ju att det är av omtanke. Men som Remsan sa: det kanske är killarna som behöver varnas?

På tal om ingenting. Ni skulle sett mig in action i fredags kväll. Nej jag var inte ute på krogen och yrde. Jag köpte ett kilo räkor och bjöd hem Johanna. Till saken hör att när jag kom hem från jobbet samma eftermiddag så upptäckte jag att det var tvärstopp i avloppet i köket. Inte den roligaste välkommen-hem-presenten. Efter vi ätit övertalade Johanna mig att vi skulle rensa avloppet. Så där låg vi båda, en fredagskväll runt 22, under diskbänken och skruvade och pillade och drog sjukt slemmiga saker ur rören. Och garvande frågade varandra: "vem faaan behöver en kille?".

Men andra puddingar, det behöver man ju. Som dessa små kolaklibbiga, sötsöta portionsefterrätterna. Dessa bjöd jag som efterrätt efter revbensmiddagen. Receptet hittade jag hos Pickipicki som i sin tur fått det från Ragazze-Elin. Jag gjorde inte en hel kaka, utan halverade receptet och gräddade dem i en muffinsplåt. Här har ni originalreceptet.

Sticky Toffee Pudding
kolasås
115 g smör
75 g socker
40 g muscovadosocker
1,4 dl grädde

kaka
175 g dadlar
3 dl vatten
1 tsk bikarbonat
50 g smör
80 g socker
80 g muscovadosocker
2 ägg
175 g mjöl
1 tsk bakpulver
en knivsudd salt
75 g valnötter

Gör så här
kolasås: Smält smör tillsammans med socker på låg värme under omrörning. Höj värmen när smöret har smält, tillsätt grädden och låt koka i ungefär 4 minuter. Kolasåsen sa vara tjock. Häll hälften av såsen i en smörad form 24×24 cm, ställ i frysen och spara resterande sås till senare.

kaka: Grovhacka dadlar och slå över 3 dl kokande vatten och 1 tsk bikarbonat. Låt stå tills senare. Vispa smält smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett åt gången och fortsätt vispa. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Rör sedan ner dadlarna och dess vätska samt valnötter. Häll smeten i formen med kolasås. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter i 180 grader. Ta ut kakan och picka några hål i ytan med en gaffel. Värm på kolasåsen så att den blir flytande igen, slå över kakan. Ställ tillbaka i ugnen på grill några minuter.


Servera ljumma med lite vaniljglass. Så söta och så goda. Jag hade nog dock inte bangat ännu mera kolasås... Mäktiga jovisst, men underbart goda. Dadlarna? Det är nog den sista ingrediensen man hade gissat på.

23 kommentarer:

  1. Haha....när jag var singel klarade jag mig bra själv men nuförtiden är det väääldigt smidigt med en karl som kan göra sådana saker åt en!!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karl eller inte, bara någon annan gör det! ;)

      Radera
  2. ja, tänk om man hade en karl som gjorde saker åt en... det brukar jag också önska mig en ibland, hoho.

    jag gjorde ju en kaka med dadlar i höstas, blev också MYCKET positivt överraskad, blev ju supergott och hade verkligen aldrig heller trott att det var dadlar i om jag inte själv hade gjort den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he he, det där skulle Jimpa se.

      Det blir ju väldigt sött av dadlar, och vem gillar inte sött liksom?

      Radera
  3. Ha ha, ja - snubbarna skulle bara veta!

    Goda puddingar reder sig själva, både när det gäller att göra Sticky Toffee Pudding och rensa avlopp. Bra jobbat där fast samtidigt - varför ska man bli så imponerad? Det är ju lite patetiskt egentligen. Klart du fixar det. Punkt!

    Ha en fin vecka!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det knäppt? Man blir glad samtidigt som man blir lite irriterad också, över att man blir glad.... osv.

      Ha en fin vecka du med! Kram!

      Radera
  4. Jag gillar de flesta typer av puddingar, vare sig det är i manligt format eller bakverk, men de här verkar vara något alldeles extra! Minns att jag har sett et recept med samma namn, men utan dadlar, i en av systrarnas Eisenmanns kokböcker. Den här veckans matplanering är ju faktiskt mat... men jag kanske borde utveckla den och satsa på efterrättsplanering till nästa vecka? Hursom - ser sjukt smaskiga ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle man vara tvungen att välja mellan puddingar och puddingar så tror jag jag väljer dessa! :)
      Efterrättsveckomeny!?

      Radera
  5. Vilka goa grejer, ja, inte de ni drog ur avloppen men de andra små godsakerna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy fasen. Jag ville nästa dokumentera äckligheterna....

      Radera
  6. Jisses tänkte vi, nu har det gått undan med den där dejtingen, hon har redan hittat flera puddingar:)
    Klart ni fixade rören själv, rediga töser reder sig själv!
    Kramar

    SvaraRadera
  7. "Tjejer kan"! Så skönt ändå. :)

    Ska minsann ta och testa sticky toffee-puddingen på ditt vis, gillar ju att var och en får sin egen lilla. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det mesta är ju inte sååå jobbigt faktiskt. Bara att göra det!
      Allt blir så mycket bättre i portionsformar tycker jag. Kram!

      Radera
  8. Men se där vilken lite pudding! Smidigt med muffinsform.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen kan säga nej till en pudding?! Kram!

      Radera
  9. Tjejer är ju minst lika bra;)
    Det ser gott ut det där, ha det fint ikväll!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  10. Ha ha... Ja, med tanke på vad du blir pålurad i diverse mail så ;-) Inga svampar man kan röka?
    Dessa puddingar låter galet läckra! Jag brukar ju vara svag för dina desserter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De fastnade i tullen tyvärr...
      De var galet läckra, och söta, och mäktiga - what's not to love?

      Radera
  11. Wow, jag är fortfarande mätt när jag tänker på denna pudding. Men visst är den god, det går ju inte att komma ifrån! :-)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails