tisdag 15 maj 2012

KBT

Det är väl synd att säga att jag har haft en fobi för kyckling, men jag har iallafall undvikit att äta kycklingfiléer de senaste åren. Jag hade nämligen ett otrevligt kycklingtrauma för ett par år sedan.

Jag hade köpt ett kilo, säkerligen misstänkt billiga, kycklingfiléer som jag helstekte i ugnen. De var alldeles vita och fina, jag skar i en och tryckte lite på den för att jag tyckte den såg så svampig ut. Ut kom det någon form av geléaktigt genomskinligt slem. Jag vet inte vad det var, säkert inget farligt, men efter det kände jag någon form av äckel så fort jag tänkte på kyckling. Och filéerna hamnade i soporna. Jag har ätit kyckling sedan dess, och gillat det, men ändå inte lagat det själv.

Men jag är villig att ändra mig, även om jag nog inte kommer att köpa groteskt stora (för de är de ju ofta) kycklingfiléer igen. Hur kommer man då över sin obehagskänsla? Enligt terapeuter kan man testa med att "konfrontera det fruktade föremålet eller situationen". Sagt och gjort, jag gick ut hårt och köpte mig en hel färsk kyckling och sökte inspiration hos Jamie Oliver. Om ni inte blev allt för avskräckta av min story så tycker jag även ni ska testa det här goda fjäderfät.

Vårig helstekt kyckling
1 hel färsk kyckling
1 citron
färsk timjan
färsk basilika
4 vitlöksklyftor
salt
peppar
smör

1 liten fänkål
1 gul lök
4 större potatisar
2 morötter

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Dela citronen i mindre bitar, och vitlöksklyftorna i två. Hacka färska örter. Fyll kycklingen med dessa, snitta även skinnet på kycklingen och stoppa in citron/vitlök/örter under skinnet. Smält smör, tillsätt salt och peppar och pensla kycklingen. Dela fänkål, potatis, morötter och lök i större bitar.

Lägg kycklingen med bröstet uppåt i en ugnsfast form och stek tills pippin har en innertemperatur på 80 grader. Drygt halvvägs där lägger du i de hackade grönsakerna och rotfrukterna i formen.


Allt-i-ett-mat, vilket alltid ger pluspoäng i mitt kök. Kycklingen blev väldigt saftig och smakade riktigt bra av alla örter. Citronen gjorde verkligen sitt, då det gav en extra fräschör. Om jag kom över min kycklingskräck? Med råge.

Snart är det helg igen! Härliga tider. Extra fint eftersom jag åker mot UK och Michael på torsdag. Det ska bli fint det.

19 kommentarer:

  1. Det är ser minsann inte ut som något geléaktigt genomskinligt slem. Snarare kyckling i världsklass. Du är duktigt du :)

    SvaraRadera
  2. Allt-i-ett-maten är den bästa maten, näst efter kyckling! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästa kyckling blir din tobagokyckling tror jag bestämt.

      Radera
  3. Men lägger man inte grönsaker och kryddor/örter inuti kycklingen? Det har jag nog sett Jamie göra någon gång!

    Låter najs att åka över till the UK, have a great trip and enjoy lots! Come back to us safe and sound, hugs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lade lite i och lite runtomkring, det funkade finfint.

      Thanks sweetiepie!

      Radera
  4. Skönt att du tagit dig igenom fobin, kanske var den överfylld av saltvatten som de sprutar in i filéer för att göra dem större och saftigare. But somethin went wrong.. Usch!

    Jag har en annan fobi när det gäller kyckling, jag klarar inte av att stycka hel kyckling... Då lagar jag den hellre hel som du har gjort här. Ser ut och låter jättegott! Bonus med hel rätt i ugnen - sååå bekvämt!

    Vad härligt för dig att hälsa på mannen under långhelgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kognitiv-Beteende-Terapi-kyckling! Smaskigt det låter :-)

      Radera
    2. Ha ha kycklingfobi verkar vara tämligen vanligt. Stycka har jag aldrig gjort, men det får man väl testa nu när jag väl är igång?

      Radera
  5. Jag vet inte vad de sprutar in i den billaiga kycklingen tillsammans med allt vatten, äckligt är det i alla fall. Jag hade kycklingfobi ett tag efter vår tripp i karibien efter att vi fått in en gryta där hela kycklingfötter stack upp...
    Din pippi ser ut som ljuvlig terapi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om det finns något vetenskapligt namn för kycklingfobi? Det verkar vara vanligt förekommande. Kycklignfötter har jag också sett någongång, äckligt värre.

      Radera
  6. Tänk, den där Jamie är tydligen en bra KBT-terapeut också:) Bra att du blev botad, för med kyckling blir det många goda rätter!

    Hoppas du får en härlig resa och att ni njuter riktigt av tiden,
    kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamie är nog bra till det mesta!

      Tack ska ni ha, det kommer bli en fin helg. Kram på er!

      Radera
  7. Hoppas det går bra med pendlandet! Enjoy UK!

    SvaraRadera
  8. Hurra för hel kyckling i ugn!

    SvaraRadera
  9. Kycklingfiléer äter jag nästan inte alls nuförtiden, tycker kycklinglår är så mycket godare. Det var väl någons saltlösning köttet injicerats med - blä....

    Du får leta upp en bra slaktare att handla av så du slupper sån trams. :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails