måndag 7 maj 2012

Halv åtta hos Emma V

Nej jag har inte glömt, utan bara varit utan recept och skrivtid. Halv åtta hos Emma gick av stapeln förra lördagen! Emma segrade ju sist, så hon hade stora krav på sig... Emma vart nyss hemkommen från NYC och bjöd oss på smakbitar från flera delar av USA.

Leonard Cohen, min favoritgamling (hade jag varit femtio år äldre, grrr), sjunger i en av sina låtar att Amerika är "the cradle of the best and the worst". Emma hade sannerligen tagit fasta på första delen! Vi startade med en Emmatini. En läskande drink med vaniljvodka. En fin start som fick oss på tå.


Väl till bords fick vi förrätt i form av soppa. Ingen dålig start, den var både smakrik, lite mjuk och lite het.

Het majs- och chilisoppa
8 dl majskorn, fryst eller på burk
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
1/2 st röd chilifrukt, i skivor utan kärnor
1 1/2 l grönsaksbuljong
1 dl grädde eller matlagningsgrädde

Gör så här
Häll av vattnet från majsen om det är burkmajs, eller tina majsen om den är fryst. Fräs lök, vitlök och chili i lite olivolja på medelstark värme i en vid kastrull. Tänk på att det inte ska ta färg utan bara "svettas".

Tillsätt buljongen och de avrunna majskornen. Låt puttra i ca 15 minuter. Häll över soppan i en glasmixer eller matberedare och mixa till en slät soppa. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och peppar och häll i grädden. Koka upp och servera soppan med quesadillas.


Och vad annars till huvudrätt på USA-tema än hamburgare?! En veggo-burgare med textur och smak med de rätta tillbehören: små klyftpotatisar, vitlöksdip och en Brooklyn Lager.

Vegetariska burgare med äkta hamburgerdressing
300 g quornfärs
1 gul lök
3 ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 klyfta vitlök
1 röd chili
1 1/2 tsk torkad oregano
200 g fetaost
1 knippe hackad bladpersilja
1 tsk kinesisk soja
salt
svartpeppar

dressing

1 1/2 dl majonnäs
4 msk hackad smörgåsgurka
2 msk ketchup
1 msk finhackad silverlök
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk socker
1 nypa salt
lite olivolja

Gör så här

Hacka och stek lök och vitlök lite och häll sedan i quornfärsen och stek allt tillsammans. Låt det svalna, blanda sedan i ägg, smulad fetaost, ströbröd, oregano, hackad chili, persilja, soja samt salt och peppar. Forma till biffar och stek i smör.

Hacka gurkan och löken fint. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Ställ in i kylskåpet minst en timme så att smakerna blandar sig, om inte så kommer löken att vara för stark.


Man skulle kunna tro att vi var mätta, och det är helt korrekt. Men man kan aldrig vara för mätt för efterrätt, det är ju vedertagen sanning, speciellt i det här sällskapet. More is more tänker jag mig att ledorden för den här desserten var. Mäktig, chokladig och alldeles underbar.

Leilas Rocky Road Brownies

1 plåt/ 24 brownies

350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao av god kvalitet
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl

fudgeglasyr
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
400 g mörk kvalitetschoklad 70%

topping
1/2 påse Dumlekola
1 dl pistagenötter
2 dl salta jordnötter
2 nävar mini-marshmallows

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter (tyckte själv det var för länge så ta ut den tidigare, Emmas anmärkning). Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.

Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap till toppingen. Ta av kastrullen från värmen och låt vätskan svalna några grader. Finhacka chokladen och rör ner den i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. Bred glasyren över kakan och strö över salta jordnötter, Dumlehalvor, pistagenötter och mini-marshmallows. Kyl kakan tills glasyren stelnat och skär den sedan i rutor.


Att vi inte dog av både mättnad och lycka sen. Men vi överlevde "pärsen" (och lyckades till och med trycka i oss lite snacks sen) och körde sedan igång med några omgångar Buzz på Playstation. Någon gång mellan huvudrätt och efterrätt bjöd Emma även på den här vyn. Storslaget, precis som i USA.


Tack Emma för förträfflig och darn good/awsome/marvellous kväll!

Btw: Oavsett vad ni säger så gör Cohen den bästa versionen av Hallelujah.

10 kommentarer:

  1. :) Min spinninginstruktör avslutar med Cohens Hallelujah när vi stretchar. Jag verkar vara den enda där som stämmer upp i kör ;-)

    För övrigt - what a partieee! Mums!

    SvaraRadera
  2. Asså hur kul och gott är det inte med dessa kvällar ni har! Underbart. Det här temat hade passat mig utmärkt, speciellt med öl till maten :-)

    Hur många är ni som turas om att laga och vara värdar? Kör ni en gång i veckan? Nyfiken på upplägget och impad!

    SvaraRadera
  3. Ett äldigt passande tema får man väl säga att hon valde för denna omgången då:) Såg så gott ut alltihop, men efterrätten... mumma!

    Och vi tänker absolut inte säga emot dej vad gäller Hallelulja, finns det någon annan som ens kommer i närheten?

    SvaraRadera
  4. Vilket kul och lite annorlunda tema på en trerätters. Attans, så kul att ha halv 8 hos mig middagar. Jag har spanat på den där Leila kakan och funderat på om den är för mycket. Den ser helt grymt god ut.

    SvaraRadera
  5. Sagt det förut, säger det igen - halv åtta hos mig-konceptet är en av de smartare sätten att bjuda och bli bjuden på mat! Ser lika mycket fram emot era episoder varje gång. Någon gång ska jag införa den idén hos mina kompisar också. :)

    Blev sjukt sugen på majssoppan, vilket är JÄTTEkonstigt eftersom jag generellt tycker soppa är lite tråkig mat. Jag vet inte vart den åsikten kommer ifrån. Jag tror jag tycker det är tråkigt att laga själv... eller jag vet inte. Jag gör soppa sällan i alla fall. :P
    Apropå brownien... hmm, nej. Jag ska inte skriva om den för då får tangentbordet fuktskador. :P
    GRATTIS EMMA! =D

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig kväll ni haft och piffig dukning (vill ha)!

    Och nej, Jeff Buckleys Halleluja är bäst, men tack till Leonard Cohen för att han skrev den! :)

    SvaraRadera
  7. Visste inte att du var ett Cohen-fan! Man upphör aldrig att förvånas.
    Kommer inte han till Trädgår´n i sommar? Skall vi gå då?
    //Pa

    SvaraRadera
  8. den där soppan såg ju väldans god ut! soppa är ju aldrig fel, som vi brukar säga ;)

    fast efterrätten lät ju också helt fantastisk, rocky road är ju bland det bästa som någonsin uppfunnits! och det finns ju ingenting som heter för mycket choklad, det vet ju alla med någorlunda vett i skallen.

    jag gillar carolas version av hallelujah bäst, den är så fin! nu ljuger jag för jag vet inte ens om carola gjort en version av den...

    SvaraRadera
  9. Denna menyn är helt i min smak yum yum. Jag hade velat vara en fluga på er vägg ;) Aja, lite mer då... hade velat sätta tänderna i er meny minsann. Så kul att se alla dessa inlägg med era middagar tycker jag kram.

    SvaraRadera
  10. Vad kul att ni verkar uppskatta de här middagarna! Eller iallafall rapporteringarna om dem!

    Kör igång själva hörreni.

    KRAM

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails