torsdag 17 maj 2012

Gränsen mellan galenskap och genialitet är hårfin

Jag ska erkänna, jag är rätt så stökig av mig, och har ganska så hög smutströskel. Kanske inte när det kommer till köks-domänen, men övriga utrymmen i lägenheten. Och inte blir det bättre av att bo ensam. Kläder på badrumsgolvet, gamla GP i hallen, ett par vattenglas på nattduksbordet. Jag skäms nästan lite. Åker ju iväg till Michael idag och tänker inte komma hem till en krigszon. Så därför har jag ringt in en städhjälp under helgen. Nä. Det har jag inte, även om det känns lockande. Men jag har städat. Det är som träning, det känns alltid bra efteråt. Ryggdunkar tack!

Igår fick jag en ny låda grönsaker och frukt från Ekolådan. Vit sparris, kronärtskockor, apelsiner, äpplen, rabarber, vitkål, romansallad, svartrötter. En salig härlig blandning. Inspirationen slog till som tredje shoten i ett tequilarace! Rabarber... hmmm... syra... hmmm... vinägrett... hmmm... Jag fixade och donade, och medan jag gjorde det så tänkte jag att det här kan lika gärna bli hur gott som helst, som en riktig katastrof. Och eftersom jag bjuder på receptet här så kan ni ju ana hur det föll ut.

Sparris- och räksallad med rabarbervinägrett
1 port

1 dm rabarber
olivolja
salt
svartpeppar

2 dl skalade räkor
4 vita sparrisar
en liten näve haricots verts
1 skiva franskbröd
salladsblad

Gör så här
Skala rabarbern och skiva den tunt. Mortla den med lite flingsalt tills det blivit ett mos. Tillsätt olivolja och svartpeppar efter smak. Skala sparrisen, dela i tre delar och koka mjuk i lättsaltat vatten, när det är ett par minuter kvar slänger du i bönorna. Låt rinna av och svalna lite, blanda med räkor och vinägrett. Skär bort kanterna på brödet, dela det i två snittar och stek i en grillpanna tills du fått fina grillränder. Lägg upp salladsblad på en tallrik, ös på räksalladen och servera med brödet.

Fint, fräscht, smakrikt, lätt, gott. Häpp! Inget märkvärdig med själva salladen kanske, men de få ingredienserna fick alla ta plats. Och som pricken över i:et, den lite udda, men väldigt goda, vinägretten. Tänker i efterhand att jag borde slängt i mer rabarber i själva salladen. Nästa gång, då ska det inte fegas.

Om några timmar går jag ner till spånken som ska ta mig till flygbussen som tar mig till Landvetter som tar mig till Heathrow där jag tar expresståget till Paddington Station där min stora kärlek väntar. Ha en bra helg alla. Kanske skickar jag ett blogg-vykort?

22 kommentarer:

  1. Så snygg och gott! Blir avis både på maten och dig som kan blogga :)

    SvaraRadera
  2. jag tror att det blev katastrof och att du vill att vi också ska bli utsatta för detta ;) haha. nejdå, jag tycker det låter mycket gott om man plockar bort räkorna! och jag blir också sugen på en sån där grönsakslåda nu...

    ha det så fint i london! köp mini-pringles!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Sssssshh! Grönsakslådan är bra! Inget man sparar pengar på direkt, men bra inspiration.

      Radera
  3. Här kommer några ryggdunk från Sthlm! Ha det toppen i London nu, vykort, ja tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det behövde jag. Internet har de väl i England, även om de har varmt och kallt vatten i varsin kran?

      Radera
  4. Smutsgrisar är mer harmoniska har jag hört :-) Men det finns ju en gräns förstås. Bra jobbat där!

    I think you are on to something there! Mycket fyndigt med rabarbersyra i dressingen. Och att hyvla den och ha i sallad låter också som en mycket bra idé.

    Hoppas du har det toppen i London med kärleken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är jag mycket harmonisk då... :)
      Har mer rabarber i kylen, så det kan bli lite experimenterande framöver.

      Radera
  5. Rabarberdressing kanske är vad jag ska göra av de stjälkar som blev kvar i kylen efter pajbaket häromdagen...? Verkar klart värt att prova!
    För övrigt kan jag intyga att rå rabarber är mycket gott i sallader!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, rabarberpaj... och kräm.
      Ska absolut testa med mer rabarber i salladen.

      Radera
  6. Städhjälp :) Finfin sallad men kan instämma med Pernilla. Ha det nu så jättebra och njut av att bara vara med fästmannen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan säkerligen utesluta de små rosa krypen.

      Tack, och kram.

      Radera
  7. Underbart härlig kombination!

    SvaraRadera
  8. Missade magdansen, vi hade bord direkt till höger när man kom in, men hörde däremot när det drog igång :) En kompis hade varit där förut och sett magdans iaf. Helmysigt ställe!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Jäkligt hög volym på musiken dock om jag inte minns fel...

      Radera
  9. Alltså rabarber går att göra så fantastiskt mycket gott med. Har du testat rabarberkyckling? Det gjorde jag förra året, det var mycket gott. Eller syltade till en god ost ;-)
    Ha det så härligt i London. Vykort vill vi så klart ha. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter knäppt, så det måste vara gott!

      Radera
  10. Synd att du bytte Sverige-vädret mot detta miserabla, men det lär ju ha varit värt det för din del! :)

    SvaraRadera
  11. Det där låter ju hur gott som helst. Du är ett geni!!!
    Åh vad roligt att du ska åka till kärleken, hoppas du får ligga hihi;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh man tackar!
      Ha ha, inte för att lämna ut någon eller så, men JA.

      Radera

Related Posts with Thumbnails