måndag 8 augusti 2011

Recept på en lyckad middag

Åtta personer. Ett kök som är lite för lite för att laga trerätters till en oktett. Några veggisar, en laktosintolerant. Samtliga hungriga (och törstiga). Hur löser man detta?

Småplock givetvis, libanesiskt sådant. Mycket mat och mycket vin. Succé!

Varsågod att ta plats!

Vinbladsdolmar, valnötsfyllda miniauberginer och falafel köptes ready to eat från Orienthuset i Gamlestan (som för övrigt är en alldeles grym butik). Där hittade vi även Libabröd, oliver, dadlar, halloumi. Jag gjorde min tabbouleh som om jag får säga det själv är något av en specialitet, samt paprika-och valnötsröra och hoummus. Smördegspiroger med spenat och ostfyllning fick komplettera menyn. Inlagd majrova* och naturell yoghurt till detta, och bordet var fullt. Secken jäkla matfest!

Gissningarna var många, men majoriteten var övertygade om att det var testiklar vi serverade.

Majrovan ser nästan giftig ut!

Vinbladsdolmar och ljumma piroger

Vi åt och åt, men i vanlig ordning när man ska bjuda många så garderar man sig med mat så kylskåpet var (nästan) lika fullt när vi slutade som när vi började. Nu blir det till att äta libanesiskt hela veckan…

Det var perfekt med plockmat när man är många. Alla kan äta vad de tycker om, mycket går att förbereda, vi värmde bara på falafeln och stekte osten, sen kunde vi sitta lugnt till bords. Härligt att det tar lite tid för alla att plocka till sig, och det blir lite liv och rörelse vid bordet. Bra idé tyckte vi själva och alla verkade nöjda och glada (eller var det vinet?)

Recept på min magiska tabbouleh hittar du här och smördegpirogerna här (bytte ut fetaosten mot vällagrad suecia så att de blev laktosintolerantvänliga). Idag tänkte jag bjuda på ett enkelt recept på den paprika- och valnötsröra som vi bjöd på i lördags. Huhammara eller något sådant brukar den heta på menyn på den libanesiska restaurangen, och mitt recept är säkert fel enligt alla konstens regler, men det är lätt och gott och smakar ganska mycket som originalet. Easy peasy.

Fusk-muhammara
1 burk stark ajvar relish
2 nävar valnötter
olivolja
citronsaft
salt
svartpeppar
eventeullt röd chilipeppar

Gör så här
Mixa ajvar och nästan alla valnötter till en kräm. Tillsätt olivolja, citronsaft, salt och peppar efter smak. Hacka ett par valnötter grovt och rör ner. Garnera med någon valnöt, lite olivolja och granatäpplekärnor.

Smaklig spis!

*Inlagd majorva är den rosa picklade grönsaken som man får i falafelrullar ibland. Nu kan ni sluta undra.

Nu mina damer och herrar, ska jag äta falafel för femte gången på tre dagar.

Dagens och kommande dagars lunch...

ps. om man inte orkar åka till Orienthuset, kan man istället ta vagnen till Chateau Beirut

4 kommentarer:

 1. Jag älskr småplock,då kan jag äta hur mycket som helst (fast det kan jag annars också)!

  Jag gillar ajvar med rödlök och yoghurt, men jag får ta och testa din variant med valnötter nästa gång!

  SvaraRadera
 2. Perfekt med småplock, det tar lite tid att äta och man umgås på ett helt annat sätt runt maten!
  Men testiklar, det lär väl spännande, kanske något för nästa plockkväll:)

  SvaraRadera
 3. Jag är svår på libanesiskt/persiskt småplock. Sedan underbara "göndals deli" öppnade gör jag som du, köper några rätter färdiga och gör resten själv. Så goda vinbladsdolmar som delin gör kan jag inte fixa hemma.
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Moma, ja det är väl lite därför man älskar småplock. Man kan komma undan med lite mer ;) Ajvar med yoghurt och rödlök lät gott, tack för det tipset!

  Mårtenssons, jamenvisst är det mysigt? Testiklar och insekter på nästa meny då, vill ni komma?

  Fröken Dill, jag håller med, vissa grejer får man lämna till experterna!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails