tisdag 2 augusti 2011

En kaka istället för yoga

Yoga och kaka, hade kanske varit en lyckad kombo. Yoga för att nolla kakan liksom. För nollar gör ni väl? Alltså någon form av motagerande mot det ni sätter i er för att liksom nolla bort kalorierna. För att ta några exempel: lightcola till pizzan - pizzan nollad! Fullkornsbröd i hamburgaren - hamburgaren med tillhörande pompa nollad! Genialt. Om det hade funkat det vill säga.

Till kakan. Det började med att jag hade siktet inställt på utomhusyoga som jag försökt gå på några gånger under sommaren. Cyklade hem från jobbet, stekhet sol. Bytte om och fnulade lite hemma utan att se ut genom fönsterna. Gick mot Slottsskogen. Det börjar droppa lite, men jag hade goda ambitioner. Väl framme i Slottsskogen började det REGNA. Inställd yogasession. Hemgång i regn.

Jag bakade kaka istället. Vädret kan man inte lita på, men man kan alltid lita på kakor (gammalt djungelordspråk). Det blev en kaka som jag fick chansen att smaka på på bloggpicknickenCharlotta hade med sig den. Problemet var bara att jag inte tog min chans, måste drabbats av en tillfällig sinnesförvirring. Eftersom jag är en handlingskraftig ung kvinna så tog jag saken i egna händer och såg till att jag äntligen fick mig en bit.

Även den här kakan bjöds det på på en picknick dagen efter. Så man kanske borde utse Trippelcitronkakan till den officiella, inofficiella picknickkakan? Ursprungliga receptet från Annes Food, men jag fick trixa lite med det för att passa ingredienserna som fanns hemma.

Trippelcitronkaka
3 ägg
1 dl smält smör
2 1/2 dl vaniljyoghurt
220 g socker
skal från 2 citroner (fint rivet)
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

80 g strösocker
1 dl pressad citron

2 1/2 dl florsocker
2-3 msk citronsaft

Gör så här

Vispa ihop äggen med smält svalnat smör, yoghurt, socker och citronskal. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Häll i en smord och mjölad form, och grädda på 175°C i ca 50 minuter.

Koka ihop socker och citron till citronsyrupen.

När kakan är färdiggräddad, ta ut den och låt svalna lite innan du försöker stjälpa upp den på ett fat. Stick sedan massor av hål i kakan med en provsticka eller en tandpetare, och häll därefter över den varma citronsyrupen.

När kakan har svalnat helt rör du ihop citronglasyren. Häll den över kakan och låt den stelna innan du serverar.


Halva kakan fick följa med hem till svärmor, man är ju inte dum.

7 kommentarer:

 1. Hahaha, den här kakan dyker upp lite här och där nu, så den måste ha gjort succé! Jag ska också testa att baka den så snart jag får tillfälle- ikväll kanske..?

  Just nu är det mycket träning för mig, mycket tänka på träning i alla fall...Mental förberedelse liksom, inför att jag ska ta mig i kragen och komma igång med någon sorts träning igen :-)

  Hoppas solen lyser på dig idag!

  SvaraRadera
 2. Ja, herregud!! Cyklar man till jobbet kan man ta en glass på vägen hem. Så funkar det!! Jag är med dig....:)

  Den där kakan! Hur kunde du missa den?! Såååå god!! Ska oxå ta o göra den någon dag!

  SvaraRadera
 3. Moma: Ha ha, ja du har nog rätt, den har fått sig ett uppsving i bloggvärlden på sista tiden! Med all rätt om du frågar mig. Tänk om man hade tränat så mycket som man tänkte på träning, jäklar vad fit man hade varit då!

  Men eller hur Sofie? Det spelar väl egentligen ingen roll om man har 5 min eller 50 min till jobbet? Jag har tagit igen den här kakan med råge, jag lovar!

  SvaraRadera
 4. Nolla, det var något nytt! Kan man hamna på minus också?
  Ja, herregud, den kakan går verkligen inte av för hackor! Vi bakade den till Ankis födelsedag och den gick åt, det vill vi lova! Sanslöst god om du frågar oss.

  SvaraRadera
 5. Ha ha... Nollar varandra var nytt uttryck för mig också. Men lite så tänker jag, iaf med maten kontra träningen. Skulle jag inte tränat hade troligen varit gigantisk :-) Men denna kakan är värd varenda kalori. Vissa kalorier behöver ingen nollning helt enkelt.
  Yoga är för övrigt en skön träningsform. Jag tycker dessutom att det ger för mig en minskad stress.

  SvaraRadera
 6. Kan inte FATTA att du missade att smaka på den här kakan. Du satt helt enkelt på fel sida av bordet! Eller för långt bort. Jag satt helt rätt för jag kunna snylta på hur många som helst av dina finfina piroger, hoho.

  SvaraRadera
 7. Alltså charlotta, jag är lika mållös som du är inför detta faktum...

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails