lördag 13 augusti 2011

Gissningsleken

Jag tycker det är kul att bjuda på bakverk där någon ingrediens är lite otippad. Så som Guinnessmuffinsarna. Sedan vill jag gärna att folk ska gissa vad det är i dem. "Men gissa dåååå" säger jag. "Blåbär?" "Fel, fel, fel, gissa igen!" Och så håller det på. Ingen idé att berätta innan tycker jag, för då är det alltid någon som blir lite skeptisk. På min födelsedag bjöd jag kollegerna på dessa maffiga brownies.

Choklad- och rödbetsbrownies
250 g färska rödbetor
250 g smör i kuber
250 g mörk choklad, 70%
3 ägg
250 g strösocker
en nypa salt
150 g vetemjöl

Gör så här

Koka rödbetorna mjuka, skala dem och riv. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad i ett vattenbad. Rör ihop ägg och socker tills de är helt blandade, rör sedan i chokladsmeten. Sikta i mjölet blandat med salt och rör försiktigt. Vänd ner rödbetorna, rör du för mycket nu riskerar kakan att bli stabbig. Häll i en smord form, ungefär 20 x 25 cm. Grädda i ugnen i drygt 20 minuter. Och som vanligt med brownies och kladdkakor, ta ut den när du inte tror den är klar.

Receptet är fritt översatt från River Cottage.

Brownie i bara mässingen
Brownie upphottad med florsocker och kanderade rosenblad
Choklad och rödbetor var en lite oväntad, men lyckad kombo. Sött från rödbetan, lite lite bittert från chokladen och som pricken över i:et ett uns salt. Jag har bestämt mig, jag ska aldrig baka något chokladigt utan salt ever again!

Kakan räckte till ganska många, då den var maffig minst sagt. Lite vaniljglass lättar upp kakan lite, men desto mättare blir man.

6 kommentarer:

 1. Oi jösses hur d ser gott ut..

  SvaraRadera
 2. Så snyggt och så gott!! Coolt att det blev så mycket färg av rödbetorna. Antar att man kan säga att den blir lite nyttigare med rödbetor i??;)

  SvaraRadera
 3. Tone: ja gott, men även så mastigt. Bäst att skära små bitar (man kan ju alltid ta fler).

  Precis Sofie, så tänkte jag också! Massa nyttigheter!

  SvaraRadera
 4. Kan inte mer än hålla med om nyttgheten i kakorna, det måste ju vara alldeles perfekt:)

  SvaraRadera
 5. Mums, de ser riktigt läckra ut.

  SvaraRadera
 6. Mårtenssons, ja man får ju tänka på figuren ;)

  Emelie, goda var ordet!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails