onsdag 3 november 2010

Löpsedelstoff

Jag kan se rubrikerna framför mig: Traditionschock! Läsarna rasar!
Gertrud, 56: "Som svensk känner jag mig kränkt, att skända vårat kulturarv på detta viset. Vad kommer härnäst? Jordgubbar till Lucia?"

Vadan denna uppståndelse undrar ni säkert. Jo, igår gav jag mig i kast med att, på allmän begäran, baka något som stred mot årstiden - nämligen semmelmuffins! Smakpanelen var enig: Succé!

Känner du också för att bryta traditioner? Leva lite "on the edge" så att säga? Här kommer receptet på Tant Russins Semmelkupp!

Semmelmuffins

12 st

4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 gram smör rumstempererat
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
100 gram grovriven mandelmassa

3 dl grädde
2 msk strösocker
1 dl finriven mandelmassa
florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Mosa i smöret och slå på en deciliter mjölk. Rör till en slät fast smet. Vispa resten av mjölken, ägg och vaniljsocker i en annan bunke, och blanda ner i smeten. Rör inte för mycket och använd inte elvisp, ju mindre man vispar desto bättre. Vänd i mandelmassan. Häll upp i muffinsformar som står i en muffinsplåt. Grädda i cirka 20 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna ordentligt.

Vispa under tiden grädden och sockret halvhårt. Tillsätt mandelmassan och vispa grädden till spritsvänlig konsistens. Skär loss en hatt på varje muffins. Spritsa i grädden och lägg på hatten. Pudra med florsocker.


2 kommentarer:

  1. Herregud, vad gott det låter! Detta måste provas.. Har du förresten några bra tips på sånt man kan fylla en fin glasburk med och ge bort i juletid? Kram Cecilia (J&Ls vän du vet..)

    SvaraRadera
  2. Det var "faktiskt" gott, och jag som inte brukar gilla semlor.

    Det finns ju en del sjyssta marmelader och chutneys som man kan göra och ge bort. Jag får fundera lite och så kanske återkomma med ett inlägg om detta.

    Kram, hoppas allt är bra!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails