söndag 28 november 2010

Fiesta! Pinata! Caramba!

Som ni kanske förstår är mina spanskakunskaper begränsade... Men laga mat är jag desto bättre på. Igår fick mina kunskaper sättas på prov då vi hade en vegan till bordet. Jag högg med glatt humör in på utmaningen och kom fram till att en mexikansk böngryta är svaret på alla matdilemman. Receptet kommer härifrån, men jag gjorde vissa modifikationer för att passa de förutsättningar Hemköp och vårt kök bjuder på.

Mexikansk bönchili

6-7 pers

500 gram paket torkade svarta bönor
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
3 stjärnanis
1 tsk socker
2 tsk torkade chiliflingor
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 burkar hela cocktailtomater + 1 burk vatten
1/2 dl rött vin

1/4 habanero
2-3 tsk salt
ca 25 g mörk choklad av bra kvalitet

Gör så här

Blöttlägg bönorna över natten. Hacka lök och finhacka vitlök. Låt fräsa med olja i en stor gryta.
Mortla stjärnanis och torkade chiliflingor med socker och häll ner i grytan. Tillsätt koriander och spiskummin. Låt fräsa några minuter, så att löken blir lite genomskinlig.
Spola av bönorna i kallt vatten och tillsätt i grytan. Häll på tomater, vatten och vin och låt grytan småkoka i ungefär 1.5 timmar. Bönorna ska vara mjuka. Salta efter smak. Finhacka färsk chili och tillsätt. Bryt i chokladen och rör ner. Låt sjuda en kvart eller så. Serverades med kokt ris, nachos, gräddfil och följande guckor:

Guacamole
2-3 avocado
1 röd chili
1 lime
1/2 rödlök
1 klyfta vitlök
salt
olivolja

Gör så här
Dela avokadon, gröp ur och mosa köttet. Pressa över lime. Finhacka övriga ingredienser och blanda ner. Avsluta med salt och lite olivolja.


Salsasås

4 tomater
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 liten näve koriander
0.5 dl hackad mango
chiliflingor
salt

Gör så här

Skålla tomaterna och hacka i bitar. Finhacka löken, vitlöken och koriander. Rör ihop allt och tillsätt chili och salt efter smak.

Grillad paprikaröra (härifrån)
2 röda paprikor
150 gram cocktailtomater
1 burk majs
olivolja
salt
svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på grillvärme, 225°C. Klyv och kärna ur paprikorna, lägg på plåt med den kupade sidan uppåt tillsammans med kluvna tomater med den platta sidan uppåt. Grilla på ugnens översta fals tills paprikorna blivit svarta (ca 20 min). Låt svalna under fuktad handduk. Dra skalen av paprikorna. Skär paprikorna i strimlor, rör ner tomater och majs. På med olivolja, salt och mycket svartpeppar.


Herr Russin stod för brygdmixandet och delar här med sig av propotionerna till världens bästa Margarita on the Rocks: 5:3:2. Detta betyder fem delar tequila, tre delar triple sec och två delar limesaft. Skaka med is, servera i cocktailglas med saltad kant.

Nej, chilin var ingen vacker anrättning i sig, men herremingud så gott det var! Smakrikt, mustigt och starkt utan att någon krydda tog överhanden. Pröva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails