söndag 14 november 2010

Att fira far

Ganska konstigt egentligen, hur det har varit så lite cheesecakes på den här bloggen. JAG ÄLSKAR nämligen cheesecakes, frusna eller ur ugn spelar ingen roll. (Icke att förväxla med ostkaka som smakar blä. Äggost däremot, mmm.)

Tillbaka till cheesecakesen, Lotta bjöd ju på en häromsistens, som inspirerade mig till dagens bakverk. Igår kväll vankades det Fars dagsmiddag hemma hos Syster och hon gjorde ett långkok på belugalinser och rotfrukter som var fantastiskt. Jag stod för efterrätten givetvis, och bjöd på blåbärscheesecake.

Blåbärscheesecake med chokladbotten
200 gram digestivekex
50 gram mörk choklad
80 gram smör
400 g Philadelphiaost
200 g tinade frysta blåbär
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen och chokladen med en mixer tills det bara är smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en normalstor springform, och klipp bort resterande papper. Tryck ut smulorna i bakformen. Grädda mitt i ugnen drygt 5 minuter.

Mixa philadephia, blåbär, ägg och den större mängden socker till en jämn smet. Häll i formen med chokladkex. Grädda i nedre delen av ugnen, samma temperatur, i 25-30 minuter, fyllningen ska ha stannat.

Blanda creme fraiche, strösocker och vaniljsocker och bred på kakan.
Ställ in kakan i kylskåpet när den har svalnat helt. Låt den gärna stå över natten innan den serveras med några extra blåbär.


Resultatet blev en krämig fast skapelse, med sötseg chokladbotten. Enkel att göra också, så vad väntar ni på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails