tisdag 2 november 2010

Halv åtta hos Lotta II

Oj oj oj, vad bra man har det. Jag är väldigt nöjd över att blivit lottad att ha min middag först den här omgången. Nu är det bara för mig att koppla av och njuta. Och det är precis vad vi gjorde hemma hos Lotta i lördags!

Våra frusna höstpinade kroppar värmdes upp med en god somrig drink med passionsfrukt, vilken ackompanjerades med bitar av västerbottenost, gorgonzola och oliver. Som Lotta sa så var det lika bra att börja med ostfrossan direkt!

Till förrätt fick vi något som jag kan beskriva som Fantastiska Fyran, dessa ingredienser är ju galet goda ihop!

Betor med chèvre och honung
4 port

8 betor
4 skivor getost
4 kvistar rosmarin
1 dl honung

Gör så här

Koka betorna. Smält honungen försiktigt tillsammans med rosmarinkvistarna.
Honungen penslas sedan på chèvreskivorna som gratineras i ca 1 min längst upp i ungen på grillvärme. Servera osten med skivade betor och rosmarinkvisten.

Nästa rätt som serverades var en god och mör anka, gött mos! Den anlände med hasselbackspotatis, romanesco, en gudomlig rödkål och cidersås. Superbt!

Ankbröst med cidersås och rödkål
4 port

4 st ankbröst
salt
svartpeppar

2 msk smör
2 mjöl
1.5 dl cider
3.5 dl kalvfond

1/4 rödkålhuvud
1/2 gul lök
1/2 äpple
olja
1/2 dl lingon
1 dl rödvin
1/2 dl rödvinsvinäger
1 msk honung
1 nejlika
timjan
smör

Gör så här

Snitta ankbrösten i ett fint rutmönster. Salta och peppra. Stek utan fett i stekpanna med skinnsidan ner ganska länge, det mesta fettet skall smälta bort. Bryn även på andra sidan och stek i ugnen i 200 grader till termometern visar 55 grader. Vila köttet i folie innan det skärs upp.

Cidersåsen: smält smöret och rör i mjölet. Tillsätt cider och kalvfond och låt puttra i 5-10 minuter.

Rödkålen: strimla kål, lök och äpple. Fräs i lite olja några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra tills allt är mjukt. Tillsätt lite smör på slutet.


Kvällens vegetariska huvudrätt var en ostgratinerad svamp, som både såg ut och luktade mycket gott!

Grillad portobello med gorgonzola
1 st portobellosvamp
smör
vitlök
1 dl grädde
gorgonzola efter smak
gräslök efter smak

Gör så här

Stek portobellon i smör och vitlök. Smält osten i en kastrull tillsammans med grädde och gräslök. Placera svampen i en ugnssäker form och häll gräddosten över, gratinera i ungefär 8 minuter.
Som ni kanske vet vid det här laget anser jag egentligen att ingen middag är komplett utan efterrätt. Inte hel oväntat hade Lotta en sådan på lut. Och inte vilken efterrätt som helst utan en non frozen cheesecake med somriga smaker.

Cheesecake med hallonmoussetopping

10 digestivekex
1 msk socker
2 tsk potatismjöl eller maizena
50 g. rumsvarmt smör

200 g vit choklad
600 g rumsvarm philadelphia ost
1 dl florsocker
3 ägg
(2-3 tsk riven lime & 1 tsk pressat limesaft)

200 gram tinade hallon
1.5 msk socker
1.5 dl grädde
2 äggvitor

Gör så här

Förbered en springform, 22-24 cm i diameter, genom att klämma fast en bakplåtspapper mellan botten och kanter. Klipp bort överflödigt papper.

Dela kexen i bitar och finfördela dem i matberedare tillsammans med socker och potatismjöl eller maizena, klicka i det mjuka smöret och kör så att allt blandas. Lägg ut smulorna i formen och tryck till lite med handen så att smulorna bildar en någorlunda jämn botten. Värm ugnen till 150 graders värme.

Bryt chokladen i bitar, lägg den i en tallrik och smält chokladen sakta i mikrovågsugn, 350 watt, i bara 30 sekunder i taget. Rör om varsamt.
Skölj skålen och kniven till matberedaren och montera dem på nytt. Lägg i philadelphiaost, florsocker och ägg. Riv eventuellt lite limeskal & pressa lite limesaft. Mixa, blanda sedan ner den smälta chokladen och häll blandningen i formen med kexsmulorna.

Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter. Låt sedan kakan kallna helt.

Mosa hallonen med sockret i en skål. Vispa grädden hårt i en annan skål, och vispa äggvitorna riktigt hårt i en tredje skål. Vänd försiktigt ner hallonen och äggvitorna i grädden. Häll över kakan och sätt i kylen minst en timme innan servering.


Åh så mätta och nöjda vi var efter denna trerätters! Tack Lotta! Nästa fredag är vi hemma hos Emma och vi längtar redan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails