tisdag 23 november 2010

Vi går på kondis

Rubriken är en sanning med modifikation, men närmare kondis än så här kommer man knappt: vad sägs om hemmagjorda mazariner? Inte alls svårt att slänga ihop faktiskt! Inspirationen kom från en bit mandelmassa som legat i kylen sedan semmelmuffinsarna.

Mazariner
30 st

200 gram smör
6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

400 gram mandelmassa
200 gram smör
5 st ägg

200 gram florsocker
1 msk citronsaft
0.25 dl vatten

Gör så här

Börja med mördegen: se till att smöret är rumsvarmt. Knåda ihop ingredienserna i det första stycket till en deg. Den ska knappt hålla ihop, ju mindre du knådar desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen i aluminiumformar och ställ in i kylen.

Fortsätt med fyllningen: Sätt ugnen på 150 grader. Se till även här att smöret och också äggen är rumstempererade. Rör ihop smöret och mandelmassan till en smet. Tillsätt äggen ett och ett och rör tills du har en smidig röra. Klicka ut smeten i formarna, de ska vara fyllda nästan ända upp. Grädda i mitten av ugnen ungefär 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Rör undertiden ihop florsocker, citronsaft och vatten på svag värme. När mazarinerna har kallnat, bred på glasyren. Gå på kondis!


Tips! För en julig mazarin, tillsätt ett paket saffran i fyllningen!

1 kommentar:

Related Posts with Thumbnails