Novemberkylan lamslog hela Göteborg, men tre tappra själar tog sig mot alla väder-odds till Högsbo för denna omgångens sista "Halv åtta hos mig". Sedan föregående bjudningar hade vi höga förväntningar och dessutom var vi ju hemma hos förra säsongens vinnare!
Vi blev välkomnade med en bubblig drink som smakade sommar:
Hallondrink
1 kula hallonsorbet
Färska hallon
Asti Cinzano
Gör så här
Skopa upp en kula hallonsorbet i ett cocktailglas. Häll över Asti Cinzano och garnera med hallon.
Till förrätt bjöds det på en tjusig anrättning bestående av en bit pecorinipaj med en liten lyxig sallad till. Det smakade mycket och det smakade gott! Ost, denna ljuva uppfinning...
Pecorinopaj med soltorkade tomater
3 ark filodeg
2 dl riven pecorinoost
2 ägg
2 dl kaffegrädde
1 dl strimlade soltorkade tomater
Olivolja
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Använd en pajform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter. Lägg tre ark filodeg på varandra. Ta ut rundlar som är något större än pajformen. Pensla formar och rundlar med olivolja. Klä formarna med 3 lager filodeg. Blanda riven ost, ägg och grädde. Fördela ostfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Låt pajerna svalna och garnera med basilikablad och soltorkade tomater ovanpå. Servera med en sallad gjord på röd mangold, avokado och cocktailtomater. Toppa salladen med rostade pinjenötter.
En riktig härlig stek väntade runt hörnet! Varmrätten som vi fick var smakrik, fint upplagd och härligt kryddad. Röstin med chevre var gudomlig.
Vitlöksspäckad lammstek med lättrökt rödvinssås, chèvrefylld rösti och ugnsrostade grönsaker
1 kg urbenad lammstek (Quornfilé för vegetarianen)
2 vitlöksklyftor
4 kvistar rosmarin
Smör eller margarin
Gör så här
Skala och halvera vitlöksklyftorna. Skär små fickor runt om stekarna och tryck ner halva vitlöksklyftor tillsammans med ett par rosmarinblad i fickorna. Bryn stekarna runt om i het stekpanna. Efterstek dem i ugn i 130 grader i ca två timmar, eller tills köttet har en innertemperatur på 55-60 grader. Låt svalna och linda in i folie. Förvara i kyl tills ett par timmar innan servering, ta då fram steken och låt den bli rumstempererad, skär sedan steken i tunna skivor.
Bryn quornfilén tillsammans med vitlök och rosmarin, häll över lite rödvinsås och låt småputtra i ca 10 min.
Rödvinssås
50 g rökt sidfläsk (flytande rökarom)
15 g smör eller margarin
1 små gula lökar
2,5 dl vatten
2 tärningar mörk oxbuljong (grönsaksbuljong)
3,5 dl medelfylligt rödvin
mörk maizenaredning
salt, svartpeppar och socker
Gör så här
Finhacka löken och tärna sidfläsket i små kuber, ca 5 mm. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn hastig lök och fläsk. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vattnet och vinet. Låt såsen småkoka i 15 - 20 minuter. Red eventuellt såsen med lite maizena, smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite mera vin. Låt svalna och förvara övertäckt i kyl. Värm upp såsen strax före servering och blanka eventuellt av med en klick smör.
Rösti med Chèvrekräm
9 medelstora potatisar
2 morötter
1 gula lökar
1 dl riven lagrad ost
2 ägg
2 msk vetemjöl
Salt och peppar
110 gr Chèvre
1,5 dl Crème Fraîche
½ liten finhackad rödlök
½ tsk finhackad färsk rosmarin
1 msk honung
Salt
Gör så här
Ta bort det hårda skalet på Chèvreosten och smula ner i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om väl. Smaka av med salt. Förvara övertäckt i kyl (minst ett dygn). Skala och riv potatis, morot och lök. Pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda alltsammans med ost, ägg och mjöl. Smaka av med salt och peppar. Forma 12 små rösti. Placera dem på bakplåtspapper och grädda i ugn i 250° tills de fått fin färg, ca 15-20 minuter. Fördela därefter 3 st rösti på varje tallrik, med chèvrekräm emellan.
Ugnsrostade grönsaker
250 gr Haricot verts
250 gr Körsbärstomater
1/2 dl flytande eller smält margarin
Salt och timjan
Gör så här
Lägg grönsakerna var för sig i en stor ugnsfast form eller långpanna. Ringla margarinet över grönsakerna och salta lätt. Strö timjan över tomaterna och stek i ugn i 250 i 10-15 minuter. Servera tillsammans med lammet, såsen och röstin.
Vi började sannerligen bli mätta, så efterrätten fick vänta en stund. Choklad + creme brulée, vilken kombo. Den smälte i munnen och friskades upp med en fruktig chutney. Smarrigt!
Chokladbrulée med mango- och hallonchutney
1 st vaniljstång
0.5 dl mjölk
3 st äggulor
2 dl grädde
60 g mörk choklad med mycket kakao
0.5 dl socker
Råsocker
1 st stor mango
300 g hallon
0.5 dl socker
0.5 dl vatten
1 tsk hackad chili
Smör
Gör så här
Skala mangon och ta ut kärnan. Hacka frukten i små tärningar. Hacka chilin, fräs i lite smör.
Häll i sockret och hälften av mangon och hallonen samt vattnet. Låt sjuda på svag värme utan
lock i ca 15 minuter. Ta en visp och stampa mangon lite grann, till ett mos. Låt svalna och
blanda sedan ner resten av den hackade frukten och hallonen.
Dela vaniljstången på längden. Låt den koka upp tillsammans med grädde och mjölk. Plocka
ur vaniljstången och ställ kastrullen åt sidan. Finhacka chokladen och rör ner i den varma
vätskan så att chokladen smälter. Vispa äggulor och socker i en bunke. Häll i lite i taget av
den varma vätskan i bunken under omrörning. Börja försiktigt så att blandningen inte blir för
varm. Häll i portionsformar och grädda i ugn i 130 grader i ca 30-40 minuter. Kyl bruléen.
Strö råsocker på toppen och bränn med en gasbrännare. Mata på mer socker och bränn i
omgångar så att det bildas ett krispigt täcke.
Servera chokladbrulén tillsammans med en klick mango chutney. Garnera med hallon.
Vi rullade hemåt mätta, belåtna och glada, tack för en trevlig kväll
För att sammanfatta den här säsongen av HÅHM kan vi säga att nivån var snäppet högre än sist, vilket givetvis har varit väldigt kul och framförallt gott. Det genomgående temat har visat sig varit ost, och vem kan klaga på det? Vi ska träffas framöver och kora vinnaren, så håll utkik efter fler inlägg i kategorin.
Hej! Du är så ambitiös med bloggen och jag gillar't! Johanna berättade att hennes recept kommit upp så jag var tvungen att gå in och kolla. Det lät ju hur gott som helst! Det måste vara svårt att kora en vinnare när alla komponerat och lagat så fina menyer.. Du tar hemskt fina bilder också, det är inte lätt att fota mat så det ser så där riktigt smaskigt ut! Kram på dig!
SvaraRaderaC: det är så kul att hålla på med bloggen så jag kan inte motstå den :)
SvaraRaderaJa jag undrar hur vi ska rösta den här gången, jag vill ju att alla ska vinna... Att foto är nog det knepigaste med hela bloggandet, men jag lär mig.
Det är kul att blivit en stammis!
Kram