måndag 15 november 2010

Halv åtta hos Emma II

I fredags var det dags igen! Vad kan avsluta en vecka bättre än en trerätters i trevligt sällskap där man inte behöver lyfta ett finger? Emma bjöd till fest!
Fördrink serverades i vanlig ordning, denna gång med bärtema. Till denna serverades det goda små kex och nötter.

Väl till bords fick vi en förrätt som satt som en smäck hos oss ostälskare, en fin start på kvällen.

Västerbottenknyten med vitlöksdressing


Kavla ut smördeg, lägg en bit västerbottenost och gräslök i mitten och vik sedan över en kanten. Stäng igen kanterna med hjälp av en gaffel, pensla sedan knytena med ett ägg och sedan in i ugnen i ca en kvart på 200 grader. Servera med ugnsbakad tomathalva med örter och ost samt vitlöksdressing av gräddfil, vitlök, salt och vitpeppar.

Emmas turer i svampskogen hade tydligen varit lyckade för hon bjöd oss på egenplockade kantareller! De tjänade som fyllning i cannelonis, som serverades med sallad på bland annat minimozarella och valnötter. Supergott och smakrikt!

Svampcannelloni

4 port

1 liter blandad svamp
1 gul lök
2 morötter
1 msk smör
timjan
salt och peppar
1 stor burk keso
färska lasagneplattor
1 dl västerbottenost

2 gula lökar
2 vitlöks klyftor
1 kg färska tomater
1 msk socker
1 liten selleri
salt och peppar
färsk basilika

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i mindre bitar. Hacka lök och riv morötter.
Fräs allt i smör och rör ner salt och peppar och timjan. Dra av pannan från spisen och tillsätt keso. Lägg sedan en klick av röran på en lasagneplatta och rulla ihop dessa. Lägg rullarna i en smord form. Gör tomatsåsen: Hacka lök och vitlök och selleri, fräs i smör tills de är genomskinliga, tillsätt de delade tomaterna och rör ner salt och peppar och socker. Låt puttra på låg värme under lock ca en timme och tillsätt basilikan på slutet.

Häll tomatsåsen över rullarna och strö över riven västerbottenost. Ställ in formen i ugnen i ca 25-30 minuter.


Efterrätten fick vänta en stund efter varmrätten, men när den väl fanns på sin rätta plats, det vill säga i magen, var vi mer är nöjda. Emma hävdar att hon inte brukar baka eller göra efterrätter så ofta, men jag börjar undra jag...

Daimcheesecake

8 pers.

75 g smör
14 digestivekex
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl socker
125 g philadelphiaost
3 äggvitor
3 pkt. Dubbeldaim

Gör så här:

Botten: Smält smöret och kör digestivekexen i en matberedare. Häll på smöret och kör ihop till en smulig massa. Tryck ut massan i en springform.

Fyllning:Vispa grädden med vaniljsocker i en skål. Vispa äggvitor till hårt skum i en annan skål.
Vispa ägggulor med socker i en stor skål och tillsätt Philadelphiaost. Tillsätt de två första skålarna i den stora skålen, rör ihop. Krossa eller skär två av daimpaketen i småbitar och rör i smeten. Häll i smeten över digestivebotten och ställ kakan i frysen minst 5 timmar.

Ta ut cheesecaken 15 minuter innan servering. Hacka det sista daimpaketet och strö på.


En lyckad kväll som vanligt, tack alla speciellt värdinnan! Om drygt en vecka åker vi hem till Totte och ser om hon kan bibehålla sin förstaplacering från förra omgången.

4 kommentarer:

  1. Haha, låter som att Johanna fått riktigt tuff konkurrens den här omgången! Jag följer tävlingen med spänning.. Emmas meny lät ju också otroligt god! Vad skulle man göra utan ost som vegetarian?? Nä, jag är nog lite för fantasilös och fäst vid kött tror jag.. Det har blivit standard att surfa in på din blogg nu! Ha det så fint! Kram Cecilia

    SvaraRadera
  2. Ja det är jämnt den här gången, känns verkligen som om alla har höjt nivån ett snäpp!
    Riktigt trevligt att käka vegetariskt hos någon som är van, supergott var det.

    Jag gillar din nya vana :)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Man får så många nya bra idéer, idag ska jag göra Emmas cannellonis :D För några veckor sen gjorde jag din rödbetsrisotto och den blev ju otroligt smarrig! Snart är det dags igen MUMS!

    SvaraRadera
  4. I know! Man blir riktigt inspirerad!
    Vi ses på fredag hos Jo... rafflande final...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails