söndag 12 september 2010

Jag apar mig i köket

Om jag mot all förmodan skulle vara tvungen att välja en Ben&Jerry-smak att leva med resten av livet (gud förbjude) så skulle lotten förmodligen falla på Chunky Monkey. Därför var det svårt att motstå receptet på Chunky Monkey semifreddo i Leilas senaste bok (tack Herr Russin). Jag plockade bort både maränger och rom ur hennes recept för att få min semifreddo så lik B&J's som möjligt.

Chunky Monkey Semifreddo
1 form/8 portioner
4 ägg
1 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
4 dl vispgrädde
100 gram valnötter
3 mogna bananer
100 gram mörk choklad
50 gram mjölkchoklad

Gör så här
Rosta nötterna i en torr stekpanna och låt svalna helt. Separera äggulorna från vitorna. Vispa gulorna med hälften av sockret och fröna från vaniljstången till en vit och porös smet. Vispa grädden fluffig och rör ner en hackad och två mosade bananer. Vänd ner banangrädden i äggsmeten. Vispa äggvitorna med resten av sockret till ett fast skum. Vänd ner skummet i den andra smeten. Hacka choklad och nötter grovt och rör ner. Häll smeten i en form och frys den i minst 3 timmar. Ta upp den ur frysen i god tid innan servering så att den är mjuk. Det kan vara svårt att vänta, men försök! Vi blev lite otåliga och satt och hackade i våra, men jag tror att smaken vinner på en mjukare konsistens.


Det här receptet är även mitt bidrag till "Månadens sötsak" hos Söta Saker.

Söta saker

2 kommentarer:

  1. Mmmm, så himla gott det ser ut!!!

    SvaraRadera
  2. Tack, det var det också, riktigt mumsigt. Glutenfritt också väl, så det är bara att testa!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails