onsdag 8 september 2010

Halv åtta hos Johanna

El grande finale stod för dörren i lördags! Vi anlände spända av förväntan och hungriga som vargar. Kvällen startade med en Calcutta Iced Tea (eller liknande) som smakade av blodapelsin, ingefära och rom. Mycket smarrig drink som gjorde oss varma i kläderna.

En soppa med höstiga tecken serverades till förrätt. Krämig med salta inslag, mums.

Svampsoppa

4 port
300 g svamp
50 g smör
1 vitlöksklyfta
3 schalottenlökar
¾ vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
1 l kokhett vatten
2 st svamp- eller kycklingbuljongtärningar (alt motsvarande mängd fond)
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl vispgrädde
ev. 1-2 msk torr sherry
50 g ädelost
1 paket bacon

Gör så här

Rensa svampen, ta undan några små fina svampar att använda som dekoration. Skär resten i småbitar. Skala och hacka lök och vitlök fint. Smält smöret och fräs (inte bryn) lök och svamp tills vätskan nästan kokat in. Strö över mjölet och rör om. Häll vin och vatten i en kastrull och smula i buljongtärningarna/fonden. Låt småputtra 15 minuter under lock. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädde. Koka upp och smaka av. Bryn de små fina kantarellerna i smör och strö ut dem över soppan, gärna direkt på tallrikarna. Smula ädelsosten och knaperstek bacon, servera som tillbehör till soppan.



Huvudrättens två beståndsdelar var högrev och potatissallad. Sjukt gott! Högreven var en höjdare och så även den ljumna potatissalladen. Rätta mig om jag har fel Johanna, men det måste väl ha varit Annas midsommarpotatissallad (om det inte var det, så kommer här receptet ändå)?

Supermör högrev
8-10 port
ca 2 kg högrev
2 oxbuljongtärningar
valfri glace (Jo bjöd på sweet and sour)
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Dagen innan: Lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten tills det täcker. Koka upp med buljongtärningarna och skumma av. Tillsätt 1 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Koka högreven tills den är mör, 2-3 timmar. Ta upp den och förvara den i kylskåp tills nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre.
Samma dag: Skär köttet i skivor och stek/grilla 3-4 minuter på varje sida. Pensla på glace i slutet av grillningen/stekningen.

Ljummen potatissallad
4 port
600 gram kokt färskpotatis
4 vitlöksklyftor
1 knippe färsk lök
3-4 tomater
100 gram soltorkade tomater
1 tsk fransk senap
1 msk smör/olja
salt och svartpeppar
1 knippe färsk timjan


Gör så här
Skär de kokta potatisarna i bitar, skala och skiva vitlöken och den färska löken. Skär de färska tomaterna i bitar och strimla de marinerade. Fräs potatis och vitlök i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och timjan. Blanda senap och olja, rör ner tomaterna och löken. Blanda och vänd sedan ner den stekta potatisen och vitlöken.


Middagen avrundades med en söt men samtidigt fräsch efterrätt. Den satt väldigt fint och var len som en slätvaxad vad.

Vit chokladmousse med hallon och citron
6 port
2.5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
rivet skal och saft från 1/2 citron
rostad flagad mandel
färska hallon

Gör så här
Vispa grädden och smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Vispa upp ägget, blanda ner chokladen under kraftig omrörning. Tillsätt därefter citronskalet och -saften, kesellan och grädden. Låt stå i kyl minst en timme. Garnera med flagad mandel och hallon strax innan servering.


Våran följeslagare under hela kvällen var (kanske lite för mycket) rödvin. En lyckad kväll och jättegod middag! Lördagen den 18:e oktober blir det omröstning och firande av vinnaren, vi ses då!

Någon som vill tippa vinnaren? Kommentarer mottages tacksamt.

PS. Ni har väl inte missat att "Halv åtta hos mig" har börjat med ny säsong på TV4?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails