tisdag 28 september 2010

Helhärlig helg!

Blir ni, liksom jag, lockade av alla annonser från herrgårdar och SPA:n med ord som gourmet, rekreation, tre-rätters och liknande? Pfff, inte längre. Efter helg hos Ma och Pa har man fått hela paketet, till ett reducerat pris! Gångna helg slog alla rekord.

Fredagskvällen inleddes med triss i ostsnittar och fortsatte med kvällsvickning på västerbottenpaj med tillbehör.

OST!

Västerbottenpaj

1 stor form
filodeg
300 gram västerbottenost
3 st ägg
3 st äggulor
3 dl grädde

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Klä formen med filodeg, gärna omlott. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Håll fyllningen i formen och grädda i ungefär 20 minuter. Serverades med blandsallad, räkor, stenbitsrom, creme fraiche, finhackad rödlök och en kall IPA.


Pajen avnjöts och avlöstes senare av en äppelkaka med vaniljsås. Mamma (Gammeltant Sviskon) hade satt sin egen prägel på ett arla-recept, och det gjorde succé.

Enkel äppelkaka med twist
4-6 äpplen
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche

skalet av en lime
saften av en halv lime

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och lime pösigt. Vispa i creme fraiche. Häll smeten över äpplena. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Vispa vaniljsåsen lätt och servera den till.


...och så fortsatte det, man blir så fasansfullt härligt bortskämd. ♥

Helgen bjöd förutom fredagens festligheter även på Nordens Ark-besök, havets wallenbergare, färska kräftor, grillad (Pa gjorde en strålande insats med pannlampa och paraply) entrecote, vin i mängder, svampplockning, hembakta kakor och spaghetti och köttfärssås (på ultranärproducerad nötfärs).

Svampen ja, den är ett kapitel för sig! Drygt 25 liter, rensat och klart. Gul trumpetsvamp, trattkantareller, svart trumpetsvamp, taggsvamp var några av de sorter vi släpade med oss hem. Det finns risk för en del svamprecept framöver...

Svampens Rolls Royce, svart trumpetsvamp, i förgrunden

2 kommentarer:

 1. Man kanske skulle börja ta betalt,hmmmmm......?
  Nä, bara skojar.......men kanske ett litet risktillägg för grillning i mörker och ösregn?

  Men nya svamprecept ser vi fram till, skall bli intessant.
  // Pa

  SvaraRadera
 2. Jag hävdar fortfarande att betalning sker i form av upphälle och förtäring i Majorna.

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails