lördag 1 mars 2014

The woking 90's

Wokpannan, vad hände med den egentligen? Är den på ett bättre ställe nu där den kan springa omkring tillsammans med andra wokpannor, bakmaskiner och övriga ohippa köksredskap? Eller har du kvar din och vårdar den ömt?

Min kompis Emma introducerade woken för mig när det begav sig. Jävlar vad vi wokade ett tag. Det var lövbiff och minimajs och vattenkastanjer och vitkål och bambuskott. Någonstans i mina gömmor har jag även en kokbok som fyndigt nog heter "Vår wokbok". (Ska det uttalas vår wo-okbo-ok eller vår wockbock?)

Nuförtiden får det bli grönsaker hastigt stekta i traktörpannan istället. Det var när jag flanerade runt i Matrepubliken som jag hittade ett recept på Teriyakisås och då bestämde mig för att göra en resa tillbaka till det glada 90-talet. Fast då hade vi aldrig kommit på tanken på att veva ihop en egen sås förstås. Vi var fullt upptagna med att diskutera huruvida Backstreet Boys nya singel skulle bli etta på Voxpop på onsdag eller inte.

Teriyakisås
1 dl japansk soya
1/2 dl vatten
1/2 dl mirin (borde kunna bytas ut mot extra socker och vinäger)
2 tsk strösocker
1 msk färskriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk maizena utrört i lite vatten

Gör så här
Lägg samtliga ingredienser, utom potatismjölet, i en liten kastrull. Låt sjuda på låg värme i några minuter. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Red ev. av med maizena.


Äggnudlar, ett gäng olika grönsaker, lite sesamfrön och såsen. Sjukt gott!

Nu sticker jag snart iväg till gymmet, en lördagssyssla som blivit lite av en tradition. 2 x 30 min pass och sen dusch och relax i bastun. Inte så illa faktiskt. Inte illa alls. Trevlig helg önskar jag er! Puss och kram.

19 kommentarer:

  1. Någon wokpanna har vi inte haft i vår ägo, ingen av oss faktiskt! Men visst wokades det ändå på 90-talet, fast då i andras pannor:) Minns att det blev någon klistrig sötslaskig sås från glasburk till, dock utan diskussioner om Backstreet boys.
    Ha en väldigt trevlig helg, det låter ju som att den börjar bra i alla fall!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är ni nog ganska unika känns det som :)

      Radera
  2. Vi wokar ofta, fast oftast blir det i vanlig panna. Jag har inte lyckats hitta en riktigt bra wokpanna som tål den där höga värmen, som krävs, utan att den slår sig eller blir sönderbränd.
    Jag brukar också blanda ihop egen teriyakisås. Blir väldigt gott! Och kräver ju inte supermånga ingredienser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det lika bra att köra på den vanliga!
      Enkelt och jättegott!

      Radera
  3. Jag har minsann en wokpanna, men den stackaren ligger långt under alla grillpannor och andra sällansaker. I flytten får han nog åka till Sankte Per, tror jag. Men det är ju gött med wok egentligen! Särskilt med teriyakisås. Det är grejer, det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns som om det där är där den håller hus hos de flesta...

      Radera
  4. Hahhaha. Åh. På tal om wokpanna, kommer du ihåg de där tacotillbehörstallrikarna som alla hade? De från Sagaform. Jävlar, vad jag har släpat med de tär tunga jävla faten när jag flyttat.

    Men nej, wokpanna har vi ingen, den lämnade vi på återvinningen när vi flyttade. Vi kör på en helt vanlig stekpanna, fungerar det med.

    Och Vår Wokbok, hahahahahah. Kan inte komma över det. Hahahaha. Hihhihihihih. Hahahaha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OM jag minns?! Hade en komplett uppsättning, som jag också släpat med i alla flyttar, fram tills för några månader sedan när jag sålde den på Kommersen.

      Radera
  5. Jag har avverkat ett par wokpannor faktiskt. Jag har lite svårt med att komma ihåg det där med att man inte ska peta och laga med metalbestick och det slutar alltid i att all mat fastnar i botten för att aldrig mer lossna haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha det hade jag glömt bort, men visst var det så!

      Radera
  6. Haha, hade glömt bort wokpannan för jag hade aldrig någon och på den tiden när såserna inte gjordes från scratch var jag inte så mycket för wokad mat. Numera äter jag det dock gärna, men traktörpannan får duga! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Traktörpannan använder jag till (nästan) allt! Den är bäst!

      Radera
  7. Jag wokar ofta och använder pannan till annat också, t.ex. att bryna kål i när jag gör kålpudding. Jag håller på Wo-okbo-ok.

    Teriyakisås är fina grejer!

    SvaraRadera
  8. Hittade vår i höstas nångång och körde då ett par wookar, men sedan dess har den legat i ide. Kanske att det kommer fram i kväll då jag tänkte steka lite köttfärs och spetskål, eller blir det vanliga stekpannan helt enkelt...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta verkar ändå ha en wokpanna, någonstans i gömmorna...

      Radera
  9. Kan man göra sån sås själv?! Så gott!!
    Vi har två wok-pannor långt in i skåpet. Var nära att bli slängda när vi flyttade men "man vet ju aldrig..".
    Visst har det wokats endel. Det braiga med en wok är ju att den är väldigt rymlig och man jämför med en stekpanna där att trillar över kanterna.

    SvaraRadera
  10. Hade en rejäl i gjutjärn men i någon av flyttarna jag har gjort så valde jag att kasta bort den... Kan faktiskt sakna den ibland men helt klart finns det andra kärl som funkar. Grymt impad av att du gjort egen teriyakisås!

    Kram!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails