Det känns som om något är på g. Att vi är i startskottet för något. Jag tror det kallas våren, mer känt som årtstiden-då-allt-går-i-turbofart-och-man-hinner-knappt-tänka-efter. Ljuset har kommit tillbaka och jag försöker lyfta blicken.
Men innan vi lägger in den högre växeln, så får vi blicka bakåt lite. Till mitten av december och Lottas halv åtta-middag. Förstår ni att hon köpte en hel kanin som hon styckade själv? (Var god infoga valfritt skämt om Farlig förbindelse)
Lottas meny var uppdelad i Hav - Mark - Himmel.
Hav:
Halstrad pilgrimsmussla, örtolja, fänkålspuré, apelsinkokta morötter och saffransskum. Vegetariskt alternativ med butternutpumpa istället för mussla.
Lyxig känsla, många smaker och fint halstrade musslor - mumselimums.
Mark:
Kaninsadel fylld med bacon, persilja, svamp och kaninlever. Serveras med risotto. Vegetariskt: öppen lasagne med mandel och svamp.
Som sagt, imponerande arbetsinsats. Och kaninsadeln med fyllningen smakade förträffligt. Och risotto - det älskar man ju...
Himmel:
Risalamande, citrusterrin och clementingranité
granité
6 clementiner
terrin
4 st blandade citrusfrukter
1 granatäpple
strösocker
1 dl citrussaft
gelatinblad (1 1/2 blad till 1 dl vätska)
Risalamande
En halv vaniljstång
100 g florsocker
60 gram skalade mandlar, hackade
1/2 portion kall risgrynsgröt
4 dl grädde, vispad
pistagenötter
Gör så här
granité:
Pressa saften från clementinerna. Frys in i en bunke.
terrin:
Skär
ut hinnfria citrusfiléer. Ta vara på väskan som blir över och krama ur
all vätska ut hinnorna. Lägg vätskan i en kastrull. Värm och smaka av med socker, det ska vara
lagom sött... Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter, krama ur
dem och smält dem i citrussaften. Lägg citrusfiléerna och granatäpplekärnor i
lager i en plastfolieklädd form, häll över den svalnade citrussaften så
att den precis täcker. Låt stelna i kylen i några timmar.
risalamande:
Dela
vaniljstången, skapa ur fröna och blanda med lite av florsockret så att
fröna separeras. Blanda med resten av florsockret, gröten och mandeln.
Vänd i grädden.
Skär upp terrinen i snygga skivor så att
citruslagren syns, skrapa upp clementinsnö från granitén med en gaffel
och servera tillsammans med risalamanden. Hacka lite pistagenötter och
strö över risalamanden.
Lite julvibbar, men fräscht och piggt och man ville bara ha mer. Jag är svag för desserter som består av flera komponenter på det här viset. Citrusterrin - grym idé!
Överlag: Mycket mycket gott! Och modigt. Många tummar upp (men drick inte Lottas hemlagrade fäldertequila - den är livsfarlig, jag blev snorfull).
WOW!!! Hur gör man för att få vara med på sådana här kalas (=vad ska jag baka för att bli inbjuden ;))?
SvaraRaderaSuperlyxmeny som verkar hur god som helst och vilken kock hon verkar vara Lotta. Håll hårt i henne, en vacker dag kan vild kanin vara det enda kött vi kan få tag i och då är det ju bra att känna någon som kan stycka den (för det vet vi ju att får vi inte i oss kött kommer vi att förfalla snabbt och bli fula, åtminstone vi tjejer).
Tack och bock för tillbakablicken!
Det säkraste är nog att ta reda på när nästa middag är och helt sonika bara dyka upp! ;)
RaderaJa Lotta, henne behåller jag. ha ha.
Kanin?! Aldrig ätit... Hur smakar det? Smakar det fågel som allt annat "konstigt" kött?
SvaraRaderaNja, lite vilt, men ändå milt. Kanske lite fågel ja..
RaderaNope aldrig ätit kanin....
SvaraRaderaEfterrätten nom nom vilka smaker. Hurra för våren säger jag som älskar ljus, sol och värme! Kram!
Och du är inte så sugen på att testa nu heller förstår jag ;)
RaderaHare har jag ätit (väldigt gott) men inte kanin.Jag var på styckningskurs igår och även att jag nu vet var sadeln sitter så skulle jag aldrig våga stycka fram den själv.
SvaraRaderaHela menyn var ju super! Förrätten mmmmm...
Vad häftigt med styckningskurs. Det hade nog varit nyttigt och intressant för oss köttätare!
RaderaFörrätten var mums!
Jag har visserligen ätit kanin någon gång, men tyckte inte särskilt om det (fast med vissa recept kan det bli kaningott (vits!), sägs det, och det var säkert Lottas. Frågan är bara till hur många personer en ynka kanin räcker? Menyn är annars imponerande och lyxig!
SvaraRaderaDen räckte och blev över till tre iallafall, men det kanske var en jättekanin?
RaderaMen, vilken middag!!! Kanin har jag nog aldrig tillagat själv även om jag ätit det på restaurang. Lite för kräsmagad för styckningen och sådant tycks bli värre med åren. Kyckling går bra men J:s stora batcher korvkött som mals har jag liite svårt för. Fast nu ska jag ju bli lantbo under en tid framöver så det är kanske dags att tillägna sig lite husmorsfärdigheter?
SvaraRaderaDet är ganska komplicerat alltihopa, det här med att man gärna äter kött... MEN...
RaderaMan får väl börja som du säger med kycklingen och jobba sig framåt.
Tack för dina fina ord hos mig!
SvaraRaderaKanin är jättegott även om jag aldrig styckat en själv. Det är inte riktigt min grej även om jag inte är sentimental när det gäller djur som har haft ett gott liv.
I Uganda, när jag var där med mina elever, köpte vi två hönor som fick åka båt med oss till en ö. Där bodde vi en natt och på kvällen åt vi hönorna. Jag var dock inte med under själva slakten men en elev hade mycket svårt att äta av köttet. Märkligt hur långt vi har kommit ifrån det där med att det är djur vi äter när vi äter kött. Korv växer på träd och tomater är något man köper i rinnande form i en plastflaska...
Ha en fin dag!
Jag tror och hoppas att vi ser än förändring på det nu. Att medveten ökar. Så minskar nog köttätandet också ;)
RaderaVar du fortfarande full när du skrev inlägget eller :-) Ovanligt många stavfel för att vara dig - ha ha! Inte ett dugg avundsjuk som sagt. Inte alls. Men jävligt snyggt namn hade värdinnan i i alla fall!
SvaraRaderaPuss & kram!
Jag skyller allt på tequilan! (det brukar jag göra)
RaderaPuss puss!
Holy crap, vilken meny! Väldigt fint, även om kanin kanske inte riktigt är min, eh, grej. Kul idé att dela upp menyn på det där sättet - jag sätter ett mentalt bokmärke tills nästa gång vi ska ha gäster. Ha en fin helg, kompis! Kram!
SvaraRaderaJa det konceptet var riktigt lyckat, kanske snor jag det jag med... Kram!
RaderaHallå, hur vet man hur man styckar en kanin..? I'm impressed!!
SvaraRaderaYoutube vet allt! Lotta använde den här fransmannen:
Raderahttp://www.youtube.com/watch?v=gVp-CExTYMU
Jädrar vilken lyxmiddag, rena rama Noma ju! Och stycka en kanin, respekt på det! Ätit kanin har vi gjort, men aldrig själva tillagat.
SvaraRaderaHerr M fick in en tallrik med en hel kanin på en restaurang i Bulgarien för en smärre evighet sen, och det kan vi ju säga att det såg allt annat än aptitligt ut!
Jag ska hälsa Lotta detta, hon kommer bli odräglig ;)
RaderaVilken grym middag! Jag är otroligt imponerad! Alltså bara det att stycka en kanin själv. Allt ser väldigt gott ut.
SvaraRaderaHög impa-faktor!
RaderaWow- vilken middag!!
SvaraRaderaI know! :D
Radera