Men eftersom jag lider av något som kallas "Kort intressespann" så kommer nu min suris få vila ett tag framöver. Vila, med risk för koma, med risk för avstängning av livsuppehållande hjälpmedel.
I helgen tog jag sikte mot nya horisonter och nya bröd. Ett långpannevariant som man hittar hos Clara. Så här gjorde jag.
Morotsrutor
1 långpanna
50 gram jäst
5 dl mjölk
~5 dl grovrivna morötter
1/2 dl olja
1 tsk salt
1 msk honung
2 dl grahamsmjöl
~8 dl vetemjöl
Gör så här
Smula jästen i en bunke, häll över 37-gradig mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, vetemjölet i omgångar. Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper från bunken. Bearbeta den en stund och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, häll ut degen och platta till den så att den täcker hela pannan. Snitta i rutor och nagga. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med vatten och strö över lite salt. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter. Använd en provsticka för att se om brödet är klart. Ta ut och låt svalna. Bryt i rutor och frys in de du inte äter med en gång.
Konstigt, från att nästan varit rädd för brödbak har jag kommit att älska det. Kan inte komma ihåg när jag köpte industribröd sist. Men tid har jag faktiskt gott om, och lust. Så det är bara att knåda på.
Oj vad jag saknar mina veckoliga brödbak... Innan jag kom på att jag troligen är lite känslig för gluten så bakade jag bröd typ varje söndag och det är ju så himla mysigt... Terapi. Inga surdegsbröd för all del, så avancerad blev jag aldrig. Vad duktig du är som lyckas så bra direkt :D Jag har boken Nytt bröd hemma nu, får komma igång med lite glutenfri brödbakning snart...
SvaraRaderaTerapi är ordet, och det behöver jag nu.
RaderaTråkigt med överkänsligheten... hoppas du hittar bra glutenfria recept!
Brödbak skrämmer mig än. Jag bakar oftast med bikarbonat eftersom det är lätt att lyckas då. Eller fröknäcke! Surdeg kan jag inte baka med alls. Min äldsta dotter är proffs på det så jag håller mig till mitt. Kram och trevlig helg!
SvaraRaderaBikarbonatbröd, det var där det började. Ofta inkörsporten till tyngre bröd....
RaderaBröd äter jag nästan aldrig längre men jävlar så gott det blir när man väl äter det. Och gärna surdeg! Fantastiskt!
SvaraRaderaVisst smakar det bättre när man inte får det varje dag!?
RaderaDet funkar finfint att frysa in surdeg. Den är lite segare att få igång, men är pigg och kry efter ett par dagar med matningar varje dag.
SvaraRaderaDet ska jag testa, tack för tips!
RaderaJag älskar att baka bröd! Men det behöver flytta in ett gäng hos oss som äter bröd också. Alla barn älskar väl mackor?! Vad är det för fel på mina två? Långpannebröd är både smidigt och ger mycket bröd.
SvaraRaderaDu kanske kan hyra in ett gäng?
RaderaSå grym du är! Jag är lite halvrädd för att baka bröd och har inte testat någpn surdeg ännu, men gillar att baka de recept jag brukar använda. Äter dock bara bröd på helgen och till soppa då och då så brukar köpa Poilane att ha i frysen.
SvaraRaderaJag har också haft skräck. Men det gick över med KBT.
Raderagahhhhhh vad gott fina Kim, snygga är de med! kram Sofia
SvaraRaderaDu kan va snygg!
Raderaalltså sebastien boudet, jag börjar skratta bara jag ser honom. för han säger så sjukt roliga saker, och jag vet inte ens om det är med flit eller inte. fast roligast var nog häromveckan på nyhetsmorgon när han hade med sig en höna som han nackat själv och puckade programledaren säger: "den levde då alltså?" och han svarar: "ja, alla djur lever innan de dör."
SvaraRaderabröd är också gott!
Ha ha ha, det där missade jag. Älskar när han är på Nyhetsmorgon!
RaderaÅh, jag vill också komma igång och baka. Måste nog skaffa en knådmaskin till stan också, jag hatar verkligen det momentet.. Och allt mjöl som verkar vilja hamna överallt. Men det är inte mycket som klår hembakt bröd (om man nu någon gång skulle lyckas)... Snart...
SvaraRadera