Glöm nu inte att köpa saffran, det händer mig ungefär 99 av 100 gånger. "Saffransaffransaffransaffran" upprepar jag tyst för mig själv i kassakön. Blipp blipp. Betalar. "Du kan slänga kvittot, tack". Hemma. "Amen vad i helveteeeeeee!".
Vegetarisk tagine
2 gula lökar
1 pkt saffran
2 msk tomatpuré
~1/2 tsk malen spiskummin
1 nypa chiliflingor
~1/2 tsk torkad mynta
~1/2 tsk malen koriander
~1/2 tsk kanel
~1/2 tsk gurkmeja
~1/2 tsk malen ingefära
salt
svartpeppar
3 morötter
1 kålrot
1 liten eko-citron*
15 torkade aprikoser
1/2 blomkålshuvud
1 burk kokta kikärtor
1 buljongtärning
3 dl vatten
1 näve mandlar
(1 lergryta)
Gör så här
Blötlägg din lergryta i kallt vatten. Strimla lök. Fräs mjuk i rikligt med olja. Tillsätt saffran, tomatpuré, spiskummin, chili, mynta, koriander, kanel, gurkmeja och ingefära. Låt fräsa några minuter. Skala och skär rotfrukter och blomkål i ganska stora bitar. Strimla aprikoserna och skär citronen i bitar.
Blanda lökröran, grönsakerna, kikärtorna och frukten i lergrytan. Skölj ur stekpannan med vatten och häll i grytan. Tillsätt buljongtärning, salta och peppra rätt ordentligt.
Sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt bakas i drygt en timme. Servera med couscous och en näve mandlar. Du behöver inte äta citronen om du inte vill, men jag tycker den blir god!
*eller 1 st citron inlagd i olja och salt så som Maria Zihammou gör.
Och om ett träd faller i skogen och ingen är där, hörs det ändå?
SvaraRaderaSkit samma om det är en tagine eller inte, gott är det helt säkert i alla fall! Heja lergrytan och dej så klart.
Kramar!
Ja ni är ju också lergrytefans, eller hur!? :) Kram!
Raderamums verkar gott! Själv är jag för trött för att tänka 13 timmar på jobbet idag phuuuu! : / kram Sofia
SvaraRaderaHuu, 13 timmar för mycket där!
Raderajag har saffran i min plånbok som jag köpte i julas bara för att.... Har nog ett par påsar i skafferiet också.
SvaraRaderaÅhå, du jobbar så. Kanske också jag ska göra. Så att jag har i reserv...
RaderaExakt så är det med saffransinköp. Eller rättare sagt brist på dem! Fast jag har blivit mer diciplinerad nu när det är 1,5 mil till närmsta vettiga affär och man dessutom måste passa bussar. HANDLINGSLISTA är en bra grej har jag upptäckt. Tråkig, men bra....
SvaraRaderaMen det konstiga är ju att det hjälper inte med handlingslista för mig. När jag väl står i kön har jag glömt den. Så frimärken, det får jag aldrig med mig heller...!
RaderaJag råkar ha sexton påsar saffran i min låda hemma. Jag hade köpt dem för att baka saffransbiscotti på beställning men fick ju förhinder hela december så det blev inga. Men som väl är har de lång hållbarhet och jag hoppas att det blir en jul för oss i år...
SvaraRaderaMin fråga måste då bli - var det verkligen jul 2014?
2013 menar jag ju så klart!
RaderaDet får vi hoppas! En lång en!
Raderahaha! Du är ju underbar:)
SvaraRaderaNä, du är :)
RaderaJag gillar tagine och ända sedan jag var i Marocko och åt det så är jag fast! Mycket kryddor gillas här med som du säkert förstått :)
SvaraRaderaSamma här!
RaderaTagine schmagine. Gott ser det ut hur som haver!
SvaraRaderaOch det var det!
RaderaHaha. Jag är precis likadan. Vem orkar harva med ett kryddmått? Det är ju bara att hälla i och smaka av!
SvaraRaderaEller hur? Ibland blir det jättebra, ibland inte så bra - så kan det gå.
Raderade borde ju ha såna där "glöm inte saffran"-skyltar som de brukar ha runt jul året om! de som sitter i kassan alltså.
SvaraRaderajimmy brukar följa recepten till punkt och pricka när det gäller kryddor, ser jättegulligt ut när han står där och måttar och har sig.
att nutella är en ost, det är det väl ändå inga frågetecken runt längre? ska använda det som bechamelsås nästa gång jag gör en lasagne tänkte jag. mmmmmm...
Mmm. Kanske en efterrättslasagne?
RaderaDet värsta med kryddorna och måttande är när receptet sedan ska upp på bloggen eftersom jag vill att alla ska kunna testa dem oavsett köksvana och har jag då höftat utan att ha riktig koll blir det knivigt. Men sedan skiljer sig ju också kryddor från olika märken så egentligen är det inte så noga.
SvaraRaderaJag har aldrig ätit något tillagat i en tagine. Jag har däremot stått och hållit i en och funderat på att köpa en bara för att testa. Ser fantastiskt gott ut i alla fall!
Känner igen problemet... Ibland tänker jag "hoppas ingen lagar det här" ha ha.
Radera