söndag 6 januari 2013

Varm get

Det här är ingen nyhet för någon av er tror jag. Men för den delen är den inte mindre värd att blogga om. Man behöver inte alltid krångla till det, glöm inte det. Första gången jag åt detta måste varit någon gång i gymnasiet då Matilda bjöd oss på detta. För en lantis som mig så var getost något nytt och stockholmsspännande. Nu, 2013, känns getost inte lika häftigt även om det fortfarande är så magiskt gott.

Chèvre chaud
getost
honung
valnötter
rödlök
tomat
blandad sallad
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar

Gör så här
Sätt ugnen på grill. Skiva getost och ringla honung över. Skiva rödlök tunt, dela tomater. Gratinera osten till den fått färg och blivit mjuk.
Fördela sallad, tomat, lök på tallrikar. Hacka valnötter och strö över. Lägg på en skiva ost, ringla över olivolja och balsamvinäger. Lite salt och peppar. Sleva in!


Vill ni ha bröd till? Smörstek och gratinera sen osten på brödet. Förrätt eller lättare lunch. Eller varför inte kvällsmat...

En hel söndag att disponera fritt. Vilket lyxproblem. Det finns en hel del saker jag bör göra, men det hänger ju inte alltid ihop med vad jag känner för att göra. Kanske kan vi komma fram till en kompromiss?

19 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ibland glömmer man bort de gamla klassikerna.. Kram.

      Radera
  2. mmm, varm get. så jädra gott! jag åt det första gången för bara nåt år sen så jag är väl extrem lantis (ja, det är jag ju faktiskt) ;)

    har också massor av saker att göra, men söndag är väl ändå vilodagen? och så är det ju trettondagen och det måste väl räknas som ännu mera vilodag för det är ju röd dag även när den inte är på en söndag? ja, så måste det vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nån som är mer lantis än jag - wiho!
      Så jävla röd dag alltså, då får man göra precis vad man vill har jag hört!

      Radera
  3. Hm, jag är så där i getost, eller fårost. Feta ska tex. inte smaka får, utan komjölk. Trist kanske, men är lite känslig där. Men just den här rätten tycker jag om, då gärna med bröd och ganska mycket lök och balsamicoreduktion. Får nog göra detta vid nästa tjejmiddag hemma hos mig, ja så får det bli.

    Kraaaam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan inte älska allt vettu :) Finns ju mängder andra ostar!
      Kram!

      Radera
  4. Jag tar nog gärna bröd till, tack. Men jag vill ha en getost som är mild, annars går det icke! Har du tips på någon sort som är lite snällare i smaken? Har pinat i mig getost och rödbetor på middagar där osten varit alldeles för kärv...

    Visst är det jobbigt när man har en massa tid "över" men ändå saker man borde göra. Blir nästan lite som tentaångest. Av någon anledning blir det annat gjort som inte alls finns med på "listan" :-)

    Ha det gött denna söndag vad du än gör, pilla sig i naveln räknas också!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är dålig på olika getostar... jag proppar ju i mig alla ostar jag kommer åt, milda eller inte... ;) Men du har rätt, den kan allt vara lite kärv ibland.

      Kommer man väl igång kan man få riktigt mycket gjort, både vettigt och nöjessaker. Jag är nöjd med min dag, hoppas du är det också! Kram!

      Radera
  5. Ja varför krångla till det liksom ;)
    Japp, jag instämmer med Pernilla om dubbel vilodag jag... hear hear!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får ta igen den här vilodagen tror jag! Dubbelt :)

      Radera
  6. Nej, det är verkligen inte ofta de två går hand i hand, det man bör och det man känner för... Man kan ju undra varför, tänk så mycket bättre det hade varit då!

    Varm get är en höjdare oavsett årtal, vi är inte svåra på det alls. Ju mer ost desto bättre, lyder ett av våra talesätt:)

    Hoppas söndagen avlöpt bra oavsett du borde eller kände,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja TÄNK...! Hade ju varit för bra för att vara sant... vilket det alltså är ;)
      Kanske har den varma geten blivit en tidlös klassiker...?

      Radera
  7. Bryr mig inte om när det var mest poppis. Otroligt gott!

    SvaraRadera
  8. Håller med ovanstående, ooootroligt gott!!!
    Ha en bra kväll!

    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  9. Jag har gått från att inte tyckt om getost alls till något som ibland liknar beroende. Varm getost är gott till så mycket. Varianter av den här är en favvis http://remsansbistro.blogspot.se/2011/02/hur-tror-ni-det-gick.html?m=1

    SvaraRadera
  10. Så piffigt upplagt! Och det är verkligen gott med getost, men jag föredrar de lite mildare varianterna.

    SvaraRadera
  11. Jag har varit sugen på getost i veckovis... I-landsproblem ;)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails