onsdag 11 juli 2012

Otippad men inte odippad

Tack för alla gratulationer efter min sim-bravad! Våtdräkten har torkat, men medaljen glänser än...

Jag har så smått börjat räkna ner till semestern, 7 arbetsdagar kvar, även om jag inte känner mig direkt utsliten. Nytt jobb ger ju en en massa energi, speciellt när man verkligen trivs. Det är inte klokt vilken skillnad det gör på det allmäna mentala tillståndet att ha ett jobb som man mår bra av/med! Men det är klart att jag ser fram emot semestern, jag har ju inte helt tappat förståndet.

Sommarskurar har vi gott om men skulle inte dessa räcka till så har jag ett fint svalkande knep om värmen blir för mycket:

Tag vattenmelon och skär i skivor. Doppa dessa i en blandning av chilipulver och salt. Pressa över limejuice. Dina smaklökar kommer att dansa macarena. Sältan står bakom sötman och liksom puttar den framåt. Det blir en grym krock av salt, syrligt och sött. Och så lite hetta på det. Vill man fega lite, testa bara med lite salt, det är inte fel det heller. Men kom ihåg: salt är ofta inkörsporten till tyngre smaksättare!


Lite efterforskningar på nätet gav att det inte alls är ovanligt att salta på frukt, tydligen är det vanligt både i amerikanska södern och i delar av Asien. Fler tips som jag såg: dippa ena hörnet av melonen i soya(!), salta lite på ananas, på jordgubbar, nektariner, grapefrukt. Obs! Jag tar inte ansvar för några konsekvenser om ni bestämmer er för att testa...

Har ni några otippade smakkombinationer att dela med er av?

17 kommentarer:

  1. I Indien har vi något som kallas för svart salt... det brukar strös över både vattenmelon och ananas... blir så gott! :) Idag gjorde jag en kombo med fetaost och vatennmelon mums.

    Här är jag mitt i semestern snart... men vi njuter även om vädret idag inte är så fint, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Feta och melon är ju en höjdare såklart. Svart salt? Låter spännande! Fortsatt trevlig semester, kram på dig.

      Radera
  2. Skönt med semester snart, skönt att höra att du inte har tappat förståndet :-)

    Det låter spännande med de där smakerna, lite modigare har jag blivit på att prova sånt som kan låta helt galet. För mig är tomater, jordgubbar, basilika och vitlök en udda smakkombination men jösses så gott det var!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se vad en vecka till kan göra, kanske tappar jag förståndet på vägen...?
      Läste om jordgubbskombon hos dig och blev himla sugen men även lite... skeptisk. Men jag är inte den som är den :)

      Radera
  3. Precis som Amy har jag testat vattenmelon med fetaost men aldrig din galna kombo som jag självklart kommer att prova. Hur otippat det än låter.

    Jag skickar dig även ett otippat sätt att använda bigarråer på i mat som jag lagade på vinst eller förlust.

    http://lillamatderiven.blogspot.se/2011/07/svart-rissallad-med-bigarraer-och.html

    Efter min föräldrarledighet känner jag själv att det är dags att byta jobb då jag känner att jag har vart kvar alldeles för länge där jag inte riktigt har trivts.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cool kombo, bigarrå-vinägrett... bör testas!

      Vet du, oavsett om man vet vad man vill göra, så är det iallafall skönt att veta vad man inte vill göra :)

      Radera
  4. Melon och feta är ju riktigt gott! All frukt med ost by tje way... Måste testa din grej. Låter ju galet spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kanske borde blanda mer av andra sorters ost i sallader, det är lätt hänt att det bara blir fetaost.

      Brie och jordgubbar är ju fint annars!

      Radera
  5. det där med att salta på frukt alltså... det låter lite läskigt, fast å andra sidan tyckte jag att choklad med salt lät läskigt i början också och nu vet man ju att det funkar kanon. halloumi och jordgubbar eller blåbär är en annan fin smakkombo, på tal om ost och frukt som ni diskuterar här ovanför :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt funkar med ost! :) Halloumi.... mmmmm....

      Radera
  6. Smakkombinationer är ett av mina största matintressen (så bered dig på långa inlägg...), och då inte bara oväntade smaker utan också att använda dem i oväntade sammanhang. Dvs oväntade för andra personer, för mig är dessa dem självklara eftersom min intuition säger mig att de är utmärkta.

    T ex är syrligt äpple, stjälkselleri,lök, örter och hasselnötter en utmärkt kombination i sallader, så jag vände på det hela och gjorde en dessertpaj: http://vegologi.blogspot.se/2010/01/appelpaj-med-hasselnotter-selleri-och.html

    Selleri passar även utmärkt tillsammans med jordgubbar, som i denna kompott: http://vegologi.blogspot.se/2009/06/jordgubbs-och-sellerikompott.html
    Där används även svartpeppar, basilika och ingefära som samtliga hör till mina favoritkryddor just till jordgubbar (och många andra frukter).

    ...Apropå lök har jag även gjort en mjuk kaka med lök och söta frukter: http://vegologi.blogspot.se/2009/06/jordgubbs-och-sellerikompott.html

    Även gräslök har jag använt i en dessert, och jag har inte hittat ett enda annat dessertrecept där den ingår, märkligt nog. http://vegologi.blogspot.se/2008/06/karamelliserade-frukter-med-choklad.html

    SvaraRadera
  7. Här skrev jag en evighetslång kommentar med massvis med exempel från mina varmrätter och sallader, och strax innan jag skulle publicera den kraschade webläsaren och allt försvann. Men kika runt hos mig, jag har hur många kombinationer som helst som nog både du och många andra skulle tycka är udda...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar att det var ännu fler tips? Oj! :D

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Såklart! De förra var ju bara desserter, jag har 300 varmrätter och sallader också, så där finns det en hel del kombinationer som verkar udda för de flesta utom jag... :P

      Radera
  8. Jag blandar ned frukt i nästan all mat för tillfället. Älskar söta frukter ihopalts salta ostar och för att inte tala om chili ihop med frukt. Italienarna har balsamico blandat med florsocker på jordgubbar bland annat och det är inte så dumt. Jag skulle vilja testa att ha lakritsrot i marinader eller såser för det tror jag är gott.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails