Vi hade lite partyparty här igår kväll, så den här dagen började med att plocka undan och diska. Konstigt hur man, så fort man lagt sig i sängen, liksom förtränger att köket ser ut som om Atilla och hans hunner har dragit förbi. Men när vi fått tillbaka fattningen i morse så var det ganska snabbt åtgärdat. Gårdagens kalas var mycket lyckat, med drinkar, finger food och krämig dessert. Mer om det i veckan, håll ut!
Men på tal om desserter, jag har just sett ett avsnitt av Top Chef Just Desserts. Rena rama sötsaksmasochismen.
Vill man snabbt åtgärda ett akut sötsug så har jag desserten för det. Vi rundade av förra fredagens middag med just den här enkla med väldigt väldigt goda efterrätten. Egentligen hade jag tänkt bjuda på något som går att förbereda och bara plocka fram, men när jag såg det här hos Helena så kunde jag inte låta bli att inspireras.
Citronfluffsgratinerade hallon
med mandelspån och flädersorbet
4 port
2 ägg
1 dl socker
skal och saft av 1/2 citron
2 msk mandelspån
200 gram hallon
flädersorbet (ex Sia glass)
Gör så här
Sätt ugnen på grill, 275 grader. Lägg hallon i botten på fyra ugnsfast portionsformar. Strö över mandelspån. Vispa ägg och socker till ett fast fluff, rör ner citronsaft och -skal. Fördela fluffet i fyra formar och gratinera i ugnen i ett par minuter. Ytan ska ha fått fin färg. Pass på, det går fort.
Servera med en skopa flädersorbet.
Det blir nog inte så mycket mer action här idag. Jag planerar att hänga i soffan och kolla på mer tv. Ingen stress, jag har ju semester! Och allt det här pratet om desserter gör att sockertrollet i mig inte bara vaknat till liv utan lever rövare både i mage och hjärna. Lunga ner dig nu, din otämjda best!
När jag var liten och sockertrollet kom så blev det ibland 4 msk socker, 2 msk kakao som rördes ihop och sen blandades med en skvätt grädde tills det blev en inte alltför tunn chokladsmet, sen rörde vi i vårgårdaris och njöt... Kanske inte direkt en efterrätt, men kyld och med en jordgubbe som topping kanske ändå något att spinna vidare på ;-)
SvaraRaderaAlla sätt är bra när man vill möta sötsuget...! Vårgårdaris..? vad kan det vara?
RaderaJag gillar allt som är enkelt. Sparar detta recept!
SvaraRaderaSpara inte bara, laga också ;)
RaderaTror att du prickat in rätt med semester nu, kan liksom inte bli sämre.
SvaraRaderaJag har dillat in mig på hallon just nu, så den desserten faller mig riktigt i smaken.
Kram Malin
Ha ha nej det har du nog rätt i. Ser ut som det blir hyfsat nu ett par dagar framöver.
RaderaHärligt med semester och du, den här efterrätten låter riktigt god :) Kram!
SvaraRaderaMycket trevlig efterrätt var det, speciellt med sorbeten till. Kram på dig.
RaderaÅh, det låter riktigt gott! Dessutom för enkelt för att inte testa. På sommaren krävs efterrätt varje dag inte sant.
SvaraRaderaJa men precis! Och ägg och socker har man ju ofta hemma...
RaderaHej !
SvaraRaderaAllt bra med dig ? Har du haft en bra helg ?
Jag ville bara tipsa om att man nu kan vara med och tävla i min blogg om en drömvinst från miinto.se. Alltså, du väljer själv vad du vill vinna och ojojoj vad det finns fina grejer att välja på både till tjejer och killar ;)
Titta in och tävla om du är sugen !
http://moonzanna.se/2012/june/tavla-om-din-dromvinst.html#comment
Hej på dig, hoppas du hittar många glada vinnare....
RaderaDet låter gott med mandelspån i den desserten för knaprighetens skull. Det får jag testa nästa gång!
SvaraRaderaTack för länkningen förresten och ha en skön semester!
Det var inte dumt alls. Och det är jag som ska tacka ju!
RaderaTycker att det låter som en härlig söndag speciellt med tanke på omständigheterna. Man behöver såna dagar i soffan ibland, totalt dekadenta utan krav.
SvaraRaderaLäcker liten dessert - man tackar för tipset!
En sådan dag då och då är inte dumt alls, mer fler än en i rad blir jag rastlös...
RaderaTesta desserten, perfekt på landet kanske?
Semester är till för att vila och frossa!;)
SvaraRaderaExcactomundo!
RaderaSer verkligen gott ut! Och så somrigt. Ha nu en härlig semester.
SvaraRaderaSweet mother of holy guacamole. Det där låter ju... sjukt gott! Åh, vad jag börjar sakna mitt kök nu!
SvaraRaderaDet är ett sundhetstecken tror jag.
Radera