torsdag 19 juli 2012

Mat för desperat?

Jag bjöd hem ett par kompisar i fredags. Det brukar kräva ungefär 209 veckors framförhållning för att vi ska hitta en dag då alla kan, därför blev jag förvånad och självklart glad när det visade sig att min spontana inbjudan gick hem hos dessa båda damer.

Jag lagade en rätt inspirerad av, som så många gånger förut, mamman och pappan. Originalrätten tror jag heter något som "Heta räkor i skymning" och när jag researchade lite på nätet så dök det även upp något liknande kallat: "Förföriska räkor i het sås".

Det låter ju som värsta dejt-maten. Då vill jag bara passa på att förtydliga, att även om det ibland är väldigt ensamt utan Michael, så försökte jag inte lägga an på mina vänner. Jag lovar. De är fina allihopa, det är inte det, men jag är inte riktigt så desperat. Än. Det kanske är tur att han kommit hem nu?

Räkor i skymningsås

1 kg räkor med skal
2 små paprikor, olika färger
2 mindre purjolökar
2 vitlöksklyftor
1/2 aubergine
1/2 squash
2 msk curry
1 burk lätt crème fraiche
1 burk vatten
2 msk tomatpuré
1 msk chilisås
paprikapulver
chilipulver
salt
svartpeppar

Gör så här
Skala räkorna. Nej, räkor i lake fungerar icke i denna rätt. Skär paprika, squash aubergine i små tärningar.  Skiva purjolöken tunt och finhacka vitlöken. Fräs alla grönsaker i olivolja tillsammans med curry. Häll på creme fraiche, tomatpuré, chilisås och vatten. Krydda lätt med paprikapulver, chilipulver, salt och peppar. Låt småsjuda tills alla smaker kommit till rätta. Späd med mer vatten eller någon form av gräddprodukt om du inte tycker det blir tillräckligt såsigt. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.

Servera förslagsvis med ris och en krispig fräsch sallad. Jag gjorde en sallad på blad, feta, melon, rädisor och kålrabbi.



Desperat på dejt eller inte, det här var inte alls dumt! Krämigt, smakrikt och lite lagom fredagsfestligt. Kanske är det det här du ska laga till morgondagens middag? Hur heta eller milda du vill ha dina räkor bestämmer du själv. Akta så att inte såsen kokar upp efter du har lagt i räkorna, de blir så sega då.

Vi åt efterrätt också. Såklart. Men den somriga desserten förtjänar ett eget inlägg. Nu ska ni och jag ha en bra helg! Vi har en årlig sammankomst på schemat (för två gånger är väl en tradition?) och vi står för krubbet. Jag har precis vänt ihop efterrätten och har mycket mycket goda föraningar...

13 kommentarer:

  1. Förälskade kräftstjärtar hette något liknande jag gjorde. Väldigt smarrigt!
    Lite kompisdejter är aldrig fel!:)

    SvaraRadera
  2. FInns nog många heta räkor att tillaga ;) Själv har jag en Het räkrätt på min sida....det som är lite roligt är att det var det jag bjöd min man på när vi träffades första gången....jaja en anekdot. Maten ser god ut!
    /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, roligt! Det gick hem uppenbarligen!

      Radera
  3. 209 veckor är en lååång tid! ;)
    Vilket härligt namn på rätten... några dejter med vännerna är trevligt och helt ok :D
    Kram!

    SvaraRadera
  4. haha underbart namn! Låter jättegott också :)

    SvaraRadera
  5. Men det där ser gott ut. Räkor äter vi för lite av hemma, enligt min mening. Den där rätten kan jag nog i alla fall få mannen att godkänna. Och du (oss tanter emellan :-)) man får längta och man får vara lite desperat, i alla fall en stund då och då. Mänskligt anser jag det är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Desto roligare blir det ju när man väl ses :)

      Radera
  6. Jag testade i vintas någon rätt som hette nyförälskade kräftstjärtar. Oj oj oj, så nyförälskade vi belv Berra och jag! Ni kände inget alls? Kanske hade hunit bli mer kväll än skymning ;-)
    Gott låter det hur som helst. Skulle passa att charma Berra med en fredags kväll helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får testa rätten på Michael också, det kanske blir bättre utdelning :)

      Radera
  7. Det påminner om scampi Indiana, fast då har man grädde i stället för crème fraîche! Skönt att han är hemma nu då, inte minst för dina vänner ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, får kolla upp det. Ja verkligen, stackarna vågar väl inte komma och hälsa på igen annars.

      Radera

Related Posts with Thumbnails