torsdag 22 mars 2012

Nu ökar vi på IQ:t inför helgen

Såååå: Blir man smart av fisk? Får man starka ben (barn?) av mjölk? Blir man stark av spenat? Gör man av med mer kalorier än vad man sätter i sig när man äter selleri? Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust? Huruvida dessa påståenden är sanna eller inte, det lämnar jag åt någon annan att avgöra. Fast vi kan väl ändå vara överens om att vi kan avfärda Karl-Alfredmyten?

Jag anser mig vara mer eller mindre normalbegåvad (fast min kompis Chris kallar mig för "min smarta vän"!), och äter en del fisk. Är det tillräckligt underlag i den empiriska studien?

Gott är det iallafall fisk. Och nyttigt. Pappa bjöd på en fiskrätt i somras som legat i mitt bakhuvud sedan dess. Jag fick lyfta luren och be pappa rota i receptgömmorna. Utifrån vad jag kom ihåg om rätten hade jag i och för sig redan handlat, så pappas anvisning blev mer som en guidning.

Så här blev det, och oh det blev bra!

Kolja på tomatbädd med sotad citron
4 port

800 gram kolja
4 stora tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk honung
2 citroner, skal och skivor
2 msk Örtkryddor Provencal
salt
peppar

Gör så här
Tina fisken om den är fryst. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skiva lök och vitlök tunt. Hacka tomaterna. Blanda lök och tomat med finrivet skal av citroner, honung, örter, salt och peppar. Bred ut röran på botten av en ugnsfast form och placera den saltade och pepprade fisken på. Skiva citronerna tunt och lägg på fiskfiléerna. Låt stå i ugnen tills fisken är klar och citronerna har svartnat i kanterna.

Jag serverade med ett mos på potatis och broccoli, smaksatt med finriven parmesan.


Man kanske skulle kunna tro att citronen skulle ge en en käftsmäll. Men inte, även om den helt klart är dominant. Det blir syrligt, och nästan nästan lite beskt. En bra stuns helt enkelt! En somrig fiskrätt med italiensk touch, riktigt riktigt gott. Se så! Laga! Jag menar det, jag rekommenderar den verkligen.

Nu är det bara slutspurten kvar, sen är vi i målfållan igen. Helgen, denna hägring. Blinkar man, så missar man den, så känns det ibland. Imorgon kväll planerar jag att bara hänga hemma och kanske somna i soffan... Med äta måste man ju, och jag har redan en plan...

8 kommentarer:

  1. Låter som en bra blandning av smaker för en vegis som mig med. Provencal örtkryddorna är mums.
    Att slappa låter som en god ide. Jag är så trött på fredagar zzzz!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gud ja, somnade halv 11 igår, jag försökte inte ens hålla mig vaken till filmen!

      Radera
  2. Så du menar att jag ätit all denna spenat i onödan? ;-)

    SvaraRadera
  3. Käftsmällar av just citroner tar vi gärna, Anki tillhör de citronberoende i det närmsta:) Bokmärkt och ska testas inom kort, så det så. Huruvida vi blir smartare eller inte låter vi vara osagt, men det spisas en hel del firre i vårt kök...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men det är något med citrus alltså!
      Ni har ju vunnit quiz:en, det måste väl ändå vara fisken?

      Radera
  4. Låter riktigt gott, särskilt med den sotade citronen och ditt fina mos till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sotad citron, låter mycket lyxigare än bränd :) Gott vare hursomhelst!

      Radera

Related Posts with Thumbnails