onsdag 28 mars 2012

Nya gamla traditioner

Vi är inte så klassiskt traditionella av oss Michael och jag. Vi gillar att skapa våra egna traditioner. Påsk till exempel, inga ägg och ingen sill. Men väl en weekendresa. Långledighet är ju som upplagt för resor. Vi har varit i Paris, London och Budapest de senaste tre åren. På långfredagen bär det av mot Istanbul! Har du varit där? Vi mottager alla tips tacksamt. En sida som vi tänkte utnyttja under våra weekend där är Spotted By Locals, en turistsida där lokalbor skriver och tipsar. Istället eller som komplement till en vanlig guidebok.

Bara för att vi inte ska fira påsk med smörgåsbord och skumgodis betyder det inte att ni inte ska göra det. Här har ni mitt tips för en lyckad påsk: vegetarisk Janssons frestelse. Sältan från ansjovisen ersätts med kapris och oliver, och kryddpeppar ger en förnimmelse av ansjovisspad. Jag gjorde den här senast till ett knytkalas som Michael var på på juldagen. Jag ger er alltså:

Mattssons frestelse
8 potatisar
1 stor gul lök
1/2 dl kapris
1/2 dl hackade gröna oliver
malen kryddpeppar
3 dl matlagningsgrädde
pankoströbröd
smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Strimla potatisarna. Skiva löken och bryn den i smör. Varva potatis, lök, oliver, kapris och kryddpeppar i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö pankoströbröd (eller vanligt ströbröd) över och klicka på bitar av mjukt smör. Grädda gratängen tills den är mjuk och vackert gyllenbrun.


 Japp, det är den berömda grönkålspatén som skymtar i bakgrunden.
Den borde väl funka till påskbuffén den med.

Jag fick tyvärr aldrig chansen att prova gratängen själv, det ser nämligen så himla dåligt ut om man kommer till knytkalas med en halväten frestelse. Men mina källor sade att den smakade förträffligt, och det stora pluset är ju att (nästan) alla kan äta av den.

14 kommentarer:

 1. Istabul, aldrig. Men på så många andra platser i Turkiet har vi varit, men det är ju inte mycket till hjälp då...

  Men Mattssons frestelse är helt klart till hjälp för oss. Vi som älskar Janssons frestelse måste ju bara testa en vegetarisk variant, nu när vi käkar veg.mat en gång i veckan.
  Kanon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då bör ni sitta inne med lite kunskap vad för turkisk mat man ska satsa på?

   Frestelse kan man väl äta på måndagar? :)

   Radera
 2. Istanbul är i topp på min weekend-önskelista, absolut!! Ääälskar weekend-resor:-) Och Istanbul verkar ju supermysigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också såld på weekends. Återkommer med rapport.

   Radera
 3. Vi har varit på väg till Istanbul flera gånger, men så sist började de spränga bomber till höger och vänster så vi beslutade oss för att skjuta på det. Jag tror att det är en helt fantastisk stad! Ser fram emot tips. (Längtar för övrigt tills det här j-ä-v-la bröllopet är över så att vi kan boka in lite resor till höger och vänster.) Jaja, jag vet att man inte får säga jävla bröllop, men just idag känns det så... :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ho ho "skjuta på det". Fniss. För lågt?

   Hoppas inställningen till bröllopet ändrar sig till stora dan ;)

   Radera
 4. Det tycker jag var en mycket trevlig tradition! Vi är heller så mycket för traditioner. Har blivit så eftersom många vänner delat på sig och då blir det jobbigt när en del av traditionen varit att träffa samma människor. Har tyvärr inga tips att ge dig. Ser fram emot reserapporten istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är klart. Nya och gamla partners, barn och djur, blir svårt att hålla ihop. Då får man göra sina egna traditioner.

   Radera
 5. Gillar denna vegetariska frestelse! Önskar er en trevlig resa!

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig tradition! Har inte varit i Istanbul, men ni lär ju få dte trevligt i den myllrande staden. Spotted by Locals älskar jag, och jag researchar numera alltid bloggar innan jag åker någonstans. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad kul att du också använt den sidan, ska bli spännande att se hur den svarar upp mot förväntningarna.

   Radera
 7. Tycker också er tradition låter som en bra grej. Vi reste massor innan, men nu blir det inte utomlands så ofta utan mer inrikes SPA-resor.

  Så gott denna frestelse låter, ska jag testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spa är inte dumt det heller, härligt.

   Testa till påsk!

   Radera

Related Posts with Thumbnails