Jag är väl ingen opinionsbildare på något sätt, men jag tycker ändå att det är viktigt att påtala när saker och ting inte riktigt faller mig i smaken. Till exempel om man går på restaurang, har bokat bord, och får vänta en halvtimme (alltså 30 minuter). Ni kan väl ställa er i baren så länge. Jo tack, hade man bara kunnat få hänga av sig, och kanske om det hade funnits någon plats i baren, och om man inte kände sig som om man stod i vägen var man än stod och om det inte var flera sällskap till som väntade på sina bord.
Väl till bords ska jag inte klaga (okej lite då: vi fick be om bröd, och även påfyllning av vatten flera gånger), för maten kom in snabbt och var om inte underbar så helt klart god. Lammentrecote fylld med avokado och fetaost, inte alls dumt. Och chokladtryffeln var mäktig med god. Prisvärt? Jajamensan. Trångt och överbokat? You bet!
Så var var vi då? Svarta Oliver, Kristinelundsgatan. Jag kommer nog inte gå dit igen faktiskt. Speciellt inte när man googlar, stöter på det här och även det här, och börjar misstänka att de sätter det i system. Not Ok. Icke godkänt. Ej acceptabelt.
Över till något trevligare: meatfree monday. Förra veckan lagade jag den här förträffliga rätten, vilken veckodag det var vet jag inte. Ni ska inte behöva vänta till nästa måndag, det gör ju ingen glad, så här kommer det.
Rostad ratatouille med marinerade vita bönor
5 portioner
1 zucchini
1 aubergine
250 gram cocktailtomater
2 gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
4 vitlöksklyftor
3 msk Örtkryddor Provencale (eller liknande)
olivolja
1 burk finkrossade tomater
salt
svartpeppar
socker
2 tetra stora vita bönor
vitvinsvinäger
olivolja
1 vitlöksklyfta
torkad timjan
Gör så här
Börja med bönorna: blanda en vinägrett med oljan och vinägern. Riv vitlöksklyftan, blanda med timjan, vinägrett, bönor. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och gotta sig tills du ska servera maten.
Sätt ugnen på 250 grader. Skär aubergine, zucchini och paprika i kuber. Skär löken i mindre bitar och halvera tomaterna. Skiva vitlöken tunt. Lägg alltsammans på en plåt, ringla över olivolja och strö över örter. Avsluta med salt och peppar. Baka i ugnen, ganska högt upp tills grönsakerna börjar vätska och nästan bli lite brända.
Sleva upp grönsakerna i en traktörpanna eller kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och låt sjuda en liten stund. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Servera ratatouillen med exempelvis kamutvete. Toppa med en rejäl hög med bönor.
Rostningen gjorde verkligen under med grönsakerna! Det gav en djup och nästan lite söt smak. Fantastiskt gott om jag får säga det själv. Stora vita bönor är ju sedan tidigare en favorit och blev inte sämre av vitlök och timjan.
Nu ska nog fru Mårtensson gå och lägga sej.. läser högt för maken och läser då "förra veckan lagade jag den här förfärliga (!) rätten..." Ingen av oss fattade nåt:) För det ser ju verkligen inte förfärligt ut..
SvaraRaderaJag fick ta och dubbelkolla så jag inte förtalar den stackars ratatouillen...
RaderaSer jättegott ut, just rostning gör ju att smaken kommer fram mer.
SvaraRaderaJag läste rubriken och tänkte gratulera men nu får jag hejda mig lite :)
Ha ha jaaadu, du får allt hejda dig lite :)
RaderaFör något år sedan läste jag om Svarta Oliver i GP - de hade inte fått godkänd kontroll när de fått besök av hälsovårdsnämnden. Sedan dess har jag inte gått dit. Var för övrigt samma sak för oss när vi var där senaste, för några år sedan. Servicen får de allt jobba på!
SvaraRaderaSå dumt så dumt. Den fick dock fyra fyrar i GP häromsistens. Förvarnade?
RaderaBönor och ratatouille låter gott! Ratatouille är en favorit hemma hos oss,men nu var det ett tag sedan jag lagat det!
SvaraRaderaDet var inte dumt alls.
RaderaUsch vad trist när en restaurangupplevelse inte är som den ska. Jag blir alltid riktigt uppretad om det är servicen det är fel på för jag serverade själv under tiden jag pluggade och särskilt svårt är det inte.
SvaraRaderaDin mat låter desto trevligare. Ska bli bättre på att smaksätta bönor, det gör ju så stor skillnad.
Man kan förlåta mycket om servicen är bra, men inte tvärtom.
RaderaBönor rätt upp och ner är inte för kul, men marinaden gjorde verkligen sitt.
Ska man hylla får man dizza tycker jag! Konstigt för jag har varit där några gånger under en tioårsperiod och alltid blivit positivt överraskad över mat och service. Samtidigt har jag hört många som inte gillar stället. Tråkigt!
SvaraRaderaHemma bäst! Räknas yoghurt som meatless? I så fall körde jag meatless även denna måndagen!:)
Kanske var det bara otur i lördags? Vem vet... men det finns ju hundra andra ställen jag inte provat, så det kommer dröja innan jag återkommer.
RaderaOhyes, det tror jag bestämt!
jag har bara hört bra grejer om Svarta Oliver, men det här lät ju verkligen inte okej! man bokar väl bord för att man inte ska behöva vänta... annars finns det väl liksom inte direkt någon mening med det. men vad bra, då vet jag att jag inte behöver gå dit någongång :)
SvaraRaderablev soppan god? jag hoppas det nu när jag lovordat den så mycket, vore ju jobbigt annars. speciellt för dig ;)
Jamenellerhur? Hade jag velat vänta hade jag gjort det någon annan stans.
RaderaOh yes! Muchos buenos soppous.
Usch, så trist. Jag hade gått tror jag om jag inte varit helt utsvulten.
SvaraRaderaAtt rosta ratataouillegrönsaker kan inte bli annat än gott. Testa att mixa en del av dem till sås nästa gång!
Ja man var ju med en fot utanför dörren när bordet var klart.
RaderaSmart idé, vilken grym tomatsås det bör bli.
Det där kände jag igen. Fastnade också för DN's recept och har lagat den tre gånger redan!
SvaraRaderaUndrade lite var jag sett det först. Måste varit i DN.
RaderaÅh, det där såg riktigt mumsigt ut! Måste testa :)
SvaraRaderaDo it!
Radera