tisdag 13 mars 2012

Räknas jag som Vietnamveteran nu?

Jag upplevde maten i norra Vietnam är fräsch och smakrik. Nudlar, färska jordnötter, chili, koriander, mynta, rispappersknyten, kyckling, räkor (som ätes hela). Salt får man vid sidan av, tillsammans med limesaft och färsk chili. Friterade majskorn som typ snacks (sött och salt i ett). Jag är förtjust!


Och som de äter vietnameserna! Jag, som tycker jag har en god aptit, fick se mig besegrad. De lassar in det ena efter det andra. Och inte är de några tjockisar direkt. Under en av våra längre luncher (vi ”firade” Womens Day) kom det in tallrik efter tallrik, för att sedan avsluta med en hot pot. Jag åt bara lite lite av varje, men rullade därifrån sen. Så här såg vår Hot Pot ut: buljong med kycklingdelar, vari vi lade i olika typer av nudlar, tofu, svamp och olika typer av färska växter. Jag tuggade inte i mig kycklingben i samma frenesi som mina kollegor, men uppskattade Hot Pot:en ändå!
En kväll gav jag mig ut på en längre promenad, och på vägen tillbaka blev jag hungrig. Kände mig först lite tveksamt inställd till hygienen på de ”restauranger” (kokplattor, skålar med mat, plastbord och stolar i hobbitstorlek utsatta på trottoaren) jag gick förbi. Men jag tänkte att man ångrar ju bara det man inte gör och beställde en nudelsoppa med räkor. Beställde och beställde, jag pekade och log, funkade fint. 6 kronor kostade kalaset, och det smakade mycket bra!


Kände mig väldigt nöjd när jag kom tillbaka till hotellet, mätt och med en påse med mango som jag köpte i ett fruktstånd. Att jag sen behövde skala min mango med en kam (en sådan engångskam man får innesluten i plats på hotellet) är en annan femma.

Det som gjorde mest intryck på mina smaklökar under veckan, är frukten. Vilken frukt! Mango, som jag inte alls är så förtjust i annars, smakade som en dröm. Ananas så söt och bra att stammen till och med smakar gott. Vattenmelon och drakfrukt. En jättevariant av grapefrukt. Med tanke på hur jag frossade frukt till frukost så borde jag förtjäna en roll i nyinspelningen av Seven.Jag såg inte mycket av landet, det får jag erkänna. Men staden var helt okej, trevlig och lätt att navigera sig. Bakom alla hus, kranar och fabriker där kunde man ana en storslagen natur, så jag blir helt klart sugen på att resa till Vietnam som turist! Och vet ni, det fanns speciella hundrestauranger. Och då menar jag inte restauranger där hundar äter...

15 kommentarer:

 1. Oh, herrejösses... hundrestauranger? Nej, nu glömmer vi det och suddar bort den mentala bilden!

  Vilken massa god mat (inte hund väl) du fått på tallrikarna, visst är det ljuvligt med all god och smakrik frukt (inte hund där inte) man får på plats. Kan inte jämföras alls med den vi äter här, av samma sort, i smaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag försöker göra!

   Näe, i frukten kan man vara ganska säker på att det inte finns spår av hund...

   Radera
 2. Wow, jag hade nog kunnat äta hund om jag bara hade fått följa med!!

  SvaraRadera
 3. Oj oj oj.., Jag vill också åka till Vietnam och frossa i mat! De kanske kan göra en ny version av Seven där jag både spelar Fru Pitt och frossar i mat.
  Det är just det fräscha som jag älskar med stora delar av den asiatiska maten. Man kan äta mycket utan att bli helt "däst".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grym idé, jag ringer Hollywood direkt.

   Radera
 4. Spännande! Vi behöver inte oroa oss för att du gått på svältdiet alltså ;)

  Svar; Väldigt gott var det :) Haha, jag väntar gärna några timmar innan jag äter något, så för mig är det prima! Men är man en sån som är vrålhungrig kan det nog vara bra att äta något litet och sen ladda upp inför andra omgången. Frukost är ju bäst! :) (Speciellt på helgen!)

  SvaraRadera
 5. Intressant att läsa hur maten har varit! Låter spännande :)

  SvaraRadera
 6. Så roligt att få läsa om dina matäventyr! Provade du en hundrestaurang? ;-)

  SvaraRadera
 7. Förstår att du älskade frukten, jag brukar fruktfrossa när jag är i Indien! Mangon kan jag förstå för den mango vi får hit i de vanliga butikerna smakar nada... medans den där smakar ljuvligt! (Det är en annan sorts mango som odlas där, synd att man inte importerar den till svenska butiker.)

  Haha, hundrestauranger... det kunde man ana ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte trott att jag gillade mango, förrän nu.

   Radera
 8. Nu längtar jag sjukt mycket till i augusti, för då ska jag åka till Malaysia med min bror och hans flickvän och de ska, enligt deras utsago "We're gonna stuff you full!". jag kommer förmodligen behöva rullas in i planet, men det kan jag leva med. ÄLSKAR verkligen konceptet med att plocka till sig lite av varje som en är sugen på! Och fruktfrossa... jatack! :)

  Frukt leder mig osökt in på citrustemat på kommande bakkvällen på måndag - har du möjlighet att förgylla den med din närvaro måntro? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh! Lyckost dig! Häftigt!

   Måndag, jag vill gärna, men det är väldans rörigt i vardagen nu... jag hör av mig!

   Radera

Related Posts with Thumbnails